Levende musik til kemobehandling

Et videnskabeligt forsøg skal undersøge, om levende musik kan dæmpe stress og angst hos kemoterapipatienter. Et positivt resultat kan få betydning for sundhedsvæsenet generelt, mener ekspert

Astrid Maria Larsen og Mads Madsen spiller for Vera Mikkelsen, mens hun får kemoterapi. –
Astrid Maria Larsen og Mads Madsen spiller for Vera Mikkelsen, mens hun får kemoterapi. –. Foto: Anita Corpas.

Der er helt stille på hospitalsstuen, da de to musikstuderende fra Syddansk Musikkonservatorium og Skuespillerskole Astrid Maria Larsen og Mads Madsen træder ind med hver deres sorte guitarkasse på ryggen. De sætter nodestativer op, sætter sig på hver deres stol og pakker guitarerne ud. Mads Madsen ser op.

Det første stykke, vi vil spille for jer, er af en komponist, der hedder Fernando Sor, siger han.

Ikke mere end det blot denne lille, korte introduktion, inden de to musikstuderende går i gang med et stykke klassisk musik af den spanske komponist.
LÆS OGSÅ: Kopper en medicinsk succeshistorie

På stuen sidder to kvinder i hver deres hvilestol med benene oppe. De deler skæbne begge er de ramt af kræft, og begge har de, inden musikerne mødte op, fået kemoterapibehandling. Mens musikken spiller, kigger den ene af kvinderne, 77-årige Vera Mikkelsen, skiftevis over på musikerne og ud af vinduet, hvor Esbjergs røde tage anes. Hun er en af dem, der deltager i projektet, hvor det skal undersøges, om levende musik kan dæmpe stress og angst hos kemoterapipatienter. Fem gange har hun prøvet at få spillet musik under behandlingen. Musik hun vel at mærke selv har valgt.

Der kom én og talte med mig et par timer og spurgte en masse til, hvilken musik jeg kunne lide at lytte til. Jeg fortalte, at det mest var gamle danske sange, sømandsviser og noget dansktop, så det er den slags, jeg har fået lov at lytte til. Ikke så meget den slags, som vi har hørt i dag, siger hun og giver udtryk for, at det har været en positiv oplevelse at være med i projektet.

Det har været dejligt, synes jeg, og jeg har haft det godt med det. Men jeg ved ikke, om det har gjort en egentlig forskel. Det er svært at sige, siger Vera Mikkelsen.

I stolen ved siden af sidder 74-årige Kirsten Kristensen. Hun har haft kræft i flere år og er ikke en del af selve projektet, men har fået lov at lytte med i dag, hvor hun også skulle have kemoterapibehandling.

Det var positivt. Jeg regnede med, at jeg bare skulle ind og stikkes, som jo ikke er noget at glæde sig til, men så i stedet fik jeg sådan en dejlig formiddag, siger hun.

Om det kan have en direkte beroligende effekt på mennesker i samme situation som hende er svært at sige, synes hun.

Det er et ambitiøst projekt, tænker jeg. Men jeg synes i hvert fald, at det er dejligt, at de unge mennesker gerne vil ud og gøre noget godt for os patienter, og i min familie er vi meget til musik, så jeg synes jo, at det er fantastisk at lytte til, siger hun om de i alt 10 minutter, som de to musikstuderende spillede.

Mens de to patienter ikke helt tør spå om, hvorvidt musikken vitterligt kan hjælpe, er adjunkt og pianist ved Syddansk Musikkonservatorium samt ph.d.-studerende ved det sundhedsvidenskabelige fakultet på Syddansk Universitet, Margrethe Langer Bro, overbevist om, at musikken kan hjælpe mange af de patienter, der indgår i projektet.

Det er hende, der laver ph.d.-afhandlingen inspireret af dels et pilotprojekt på Sydvestjysk Sygehus, hvor man siden 2006 har spillet levende musik for en bred gruppe af kræftpatienter, dels videnskabelige studier, der viser positiv effekt af musikterapi under kemoterapi.

Jeg ved, at levende musik gør en forskel for de involverede patienter. Jeg kan se, hvad det gør ved dem særligt når vi lige rammer deres lydspor. Spørgsmålet er bare, om vi kan bevise det videnskabeligt, siger hun.

I forsøget interviewes deltagerne både inden og efter, at de har deltaget, og der bliver ligeledes foretaget målinger på patienterne blandt andet får de målt stresshormoner og blodtryk. Flere af dem, der allerede har været igennem forsøget, har givet Margrethe Langer Bro positive tilbagemeldinger.

En patient fortalte blandt andet, at han aldrig nogensinde havde troet, at han kunne forbinde det at skulle ind og modtage kemoterapi med noget positivt. Men fordi han nu også skulle ind og høre musik, fik han alligevel pludselig nogle positive forventninger, fortæller hun.

Helle Staal er projektsygeplejerske på ph.d.-projektet, og hun møder alle de patienter, der indgår i forsøgene. Hun fortæller, at mange gerne vil være med, og at det typisk er de samme faktorer, der får nogle patienter til at takke nej.

Man skal huske på, at de her mennesker er nydiagnosticerede, og hele deres verden er lige væltet. Nogle af dem kan slet ikke rumme at have mere i hovedet. Så er der også en lille gruppe, der vælger det fra, fordi de aldrig hører eller bruger musik ellers, forklarer hun.

Den forsøgsansvarlige for projektet er Jeppe Gram, som er overlæge og endokrinolog på Sydvestjysk Sygehus. Han synes, at projektet er spændende, men vil ikke spå om, hvorvidt det rent faktisk lykkes at skabe videnskabelig evidens for, at levende musik kan reducere kemopatienters stress.

Man vil aldrig inddrage den her slags på seriøs vis i sundhedssystemet, hvis ikke vi kan vise, at det har en effekt. I lægers verden skal alt helst kunne måles og vejes, men jeg synes, at det er spændende også at tage fat i mere bløde forsøg, siger han.

Hvis det rent faktisk lykkes at påvise en sammenhæng mellem levende musik og reduceret angst og stress, kan det få konsekvenser i hele sundhedssystemet.

Så vil det måske blive nemmere at implementere noget af det, som ikke er helt så målbart. Der vil komme fokus på, at ikke alt kan klares med piller og en operation, siger Jeppe Gram.

Om projektet Musik og kræft. Levende musik under kemoterapi