Kirkeligt genbrug i kraftig vækst

Overskuddet fra kirkelige organisationers genbrugsbutikker er steget med 42 procent fra 2008 til 2012

"Der er kommet en ny bølge af helt unge på 14, 15 og 16 år, som går i genbrugsbutikker," siger Jytte Jensen, landsleder for Blå Kors Genbrug. Arkivfoto. Genbrugsting til salg.
"Der er kommet en ny bølge af helt unge på 14, 15 og 16 år, som går i genbrugsbutikker," siger Jytte Jensen, landsleder for Blå Kors Genbrug. Arkivfoto. Genbrugsting til salg. . Foto: Palle Peter Skov/ Denmark.

På bare fire år (2008-2012) er overskuddet på de kirkelige organisationers salg steget fra godt 63 millioner kroner til 90 millioner kroner.

Det svarer til en solid stigning på 42 procent, viser en undersøgelse fra Isobro, Indsamlingsorganisationernes Brancheorganisation.

Indtægterne kommer primært fra salg af genbrugsvarer, forklarer generalsekretær Robert Hinnerskov, Isobro.

LÆS OGSÅ:
Kirkefrygt: Modebranchen svækker korsets betydning

Der er stærkt stigende indtægter på genbrugsområdet, og de kirkelige organisationer står for en markant stigning. Det er pudsigt nok, for tidligere sagde man, at det ikke var muligt at skabe overskud, hvis der kom flere genbrugsbutikker. Der er kommet en stigende konkurrence, men det er lykkedes at skabe meget flotte resultater, siger Robert Hinnerskov om de i dag cirka 900 genbrugsbutikker i Danmark, der i en årrække har oplevet en årlig vækst på omkring 10 procent.

Blå Kors Genbrug er en af dem.

Der er kommet en ny bølge af helt unge på 14, 15 og 16 år, som går i genbrugsbutikker, siger Jytte Jensen, landsleder for Blå Kors Genbrug.

En del af overskuddet skyldes også, at man har professionaliseret genbrugsarbejdet med en strategi for den enkelte butik. Blandt andet hvad angår indretning og statistik for besøg af kunder, så man kan følge med og regulere efter det, forklarer Jytte Jensen.

Noget, der kan vende fremgangen i genbrugsbranchen, er, hvis en dom fra EU-Domstolen fastslår, at butikkerne skal betale moms.

Isobro har anslået, at det kan betyde en ekstraregning på 100 millioner kroner om året.

Momsen vil helt klart have negative følger. Varerne bliver dyrere, det er en helt anden administrativ opgave at registrere salget, og så vil det for nogle fri-villige være en kompleks opgave. Men lige nu er der ikke nogen tegn på, at sagen bliver rejst, siger Robert Hinnerskov og forklarer, at man formentlig vil vente med en afgørelse om momsen til efter Europa-Parlamentsvalget i maj 2014.