Mandelas begravelse sætter alt i stå

Mens verdens blik hviler på Sydafrika, er forberedelserne i fuld gang til det, der forventes at blive den mest sete begivenhed i Afrika nogensinde

Overalt i verden venter folk på den officielle mindehøjtidelighed for den afrikanske frihedskæmper, Nelson Mandela. Her afholder palæstinensere et lysoptog til ære for ham.
Overalt i verden venter folk på den officielle mindehøjtidelighed for den afrikanske frihedskæmper, Nelson Mandela. Her afholder palæstinensere et lysoptog til ære for ham. . Foto: Xinhua/ Denmark.

Forberedelserne til morgendagens officielle mindehøjtidelighed til ære for Afrikas største symbol på frihed og lighed og apartheidstyrets banemand, Nelson Mandela, er så omfattende, at det får forberedelserne til VM i Sydafrika i 2010 til at ligne en afslappende skovtur.

Internationale nyhedsbureauer og sydafrikanske aviser forudser, at sikkerhedsopbuddet og landesorgen vil sætte Sydafrika næsten i stå i de kommende 10 dage, mens mindehøjtidelighederne for Nelson Mandela, der sov stille ind torsdag aften efter et langstrakt sygdomsforløb, finder sted.

LÆS OGSÅ: Lars Løkke: Verden siger farvel til en stor leder

Den kolossale mindehøjtidelighed i morgen skal afholdes på First National Bank Stadion i Johannesburg. Det kan rumme ikke færre end 90.000 fremmødte og ventes at blive fyldt til sidste sæde. Statsledere, berømtheder og religiøse ledere ventes at flyve ind fra hele verden for at deltage. Hertil kommer det massive internationale presseopbud, der allerede har indfundet sig i Sydafrika for at dække begivenheden. Mindehøjtideligheden er samtidig åben for offentligheden, og arrangementet stiller derfor enorme krav til sikkerhedsforanstaltningerne.

Ifølge den britiske avis The Guardian vil Nelson Mandela ligge lit de parade i en glas-kiste i regeringsbygningen i Pretoria indtil fredag, og forberedelserne beskrives som et logistisk mareridt og den største og mest sete begivenhed, der nogensinde har fundet sted i Afrika.

Centrale hoved- og indfaldsveje i Johannesburg vil blive afspærret, og det militær har inddraget alle fridage og indkaldt reserven. I den forbindelse understregede talsmand for den sydafrikanske præsidents anliggender, Collins Chabane, i en pressemeddelelse, at sydafrikanerne vil kunne følge med i alle de væsentlige begivenheder forbundet med den historiske statsbegravelse.

Det vil hjælpe med til at mindske trængslen og reducere risikoen for en potential katastrofe, understregede han.

Fra officiel side er der god grund til at sende mindehøjtideligheden i tv, for lige siden det blev bekræftet, at sydafrikanernes elskede Madiba (Nelson Mandelas xhosa-stammenavn, der ofte bliver brugt af sydafrikanerne som et tegn på respekt og hengivenhed, red.) var død, har hans landsmænd stået i kø for at vise en sidste respekt.

I fredags førte Nelsons Mandelas mangeårige ven og støtte i kampen mod apartheid, ærkebiskop Desmond Tutu, således an i den første mindehøjtidelighed for Nelson Mandela i Cape Town.

Lad os skænke ham (Nelson Mandela, red.) et forenet Sydafrika i gave, udtalte Desmond Tutu i den forbindelse med hentydning til, at selv om apartheidstyret blev afskaffet for snart 20 år siden, er der stadig noget at kæmpe for i landet, hvor en hvid sydafrikaner i gennemsnit tjener seks gange så meget som en sort sydafrikaner.

På opfordring fra præsident Jacob Zuma strømmede sydafrikanerne i går til synagoger, kirker, moskéer og templer for at mindes Madiba. I samme forbindelse opfordrede præsidenten til, at afskeden kom til at rumme mere end sorg og beklagelse.

I vores sorg må vi også synge, danse og gøre, hvad end vi har lyst til at gøre for at fejre denne enestående revolutionærs liv, sagde han.

Morgendagens mindehøjtidelighed ventes at blive et højdepunkt i statsbegravelsen, der strækker sig indtil den 15. december, hvor Nelson Mandela bliver stedt endeligt til hvile i familiegravstedet i landsbyen Qunu.