Den tyske stat tvangsfjerner børn fra sekt

Bibeltro kristne medlemmer af sekten Tolv Stammer beskyldes for mishandling af børn

Politikommissær i Donau-Ries distriktet, Peter Schiele, da han på et pressemøde fortalte om tvangsfjernelserne af børn fra den kristne sekt De Tolv Stammer, der er anklagede for børnemishandling.
Politikommissær i Donau-Ries distriktet, Peter Schiele, da han på et pressemøde fortalte om tvangsfjernelserne af børn fra den kristne sekt De Tolv Stammer, der er anklagede for børnemishandling. Foto: Daniel Karmann/ Denmark.

Den tyske stat oplever i øjeblikket, hvor problematisk det kan være at tvangsfjerne børn fra deres forældre. I september fjernede politiet i delstaten Bayern 40 børn fra sekten Tolv Stammer, fordi der var mistanke om, at børnene blev mishandlet.

Børnene blev anbragt hos plejefamilier, men mange af dem har siden forsøgt at stikke af og vende tilbage til deres forældre. Politiet har derfor flere gange måttet gennemsøge det gods nær ved byen Nördlingen, hvor sekten bor, for at finde børnene og bringe dem tilbage til plejefamilierne.

LÆS OGSÅ: Anbragte børn skal kende deres rettigheder

En tv-udsendelse er den direkte årsag til, at børnene blev tvangsfjernet. Journalist Wolfram Kuhnigk fra tv-sta-tionen RTL har med skjult kamera filmet, hvordan medlemmer af sekten slog flere af børnene med stokke på den bare hud.

Nu beskyldes sekten for at mishandle sine børn både fysisk og psykisk. Ifølge myndighederne er børnene ofte blevet slået med piskeris, og de skal også være blevet psykisk terroriseret til at leve i angst for Djævelen og dæmoner. Sekten indrømmer på sin internetside, at den betragter pryglestraf som et velegnet middel til at opdrage børn med, men den afviser, at der er tale om mishandling.

Børnene vil jo selv hjem til os, og det er da et bevis for, at de har det godt hos os, siger en af sektens fædre, David Krumbacher, til avisen Süddeutsche Zeitung.

Han er far til ét af i alt fire børn, som domstolene har givet lov til at vende tilbage til sekten. Forældrene til de øvrige 36 børn har derimod foreløbig mistet forældreretten over deres børn.

Domstolene har valgt at gøre en undtagelse i fire tilfælde, fordi disse fire børn efter dommernes mening ikke er i akut fare for at blive mishandlet. Der er enten tale om spædbørn eller børn, der er så store, at de ifølge sektens regler ikke længere udsættes for fysisk straf af deres forældre.

David Krumbachers datter er 17 år og bliver myndig i løbet af få måneder. Ifølge Helmut Beyschlag, der leder domstolen i Nördlingen, har pigen selv ytret ønske om at komme hjem til forældrene.

I den alder tæller barnets egen vilje mere, end når det drejer sig om yngre børns ønsker, siger Helmut Beyschlag til magasinet Spiegel og understreger, at pigens niårige søster derimod fortsat er tvangsfjernet.

Tolv Stammer blev dannet i 1970erne i USA og har oprettet kollektiver i flere lande, blandt andet Frankrig, Storbitannien og Tyskland. Sekten kalder sig selv for urkristen og tager Bibelens ord bogstaveligt.

For nogle år siden forsøgte de tyske myndigheder at gennemtvinge, at sektens børn skulle gå i offentlige skoler. I Tyskland må forældre ikke undervise deres børn hjemme, men er forpligtede til at sende børnene på en skole, som staten anerkender som rigtig skole.

Tolv Stammer ønsker ikke, at sektens børn får seksualundervisning eller hører om Darwin. Eftersom både seksualundervisning og Darwins evolutionsteori indgår i det officielle pensum, som alle tyske skoler skal undervise i, nægtede sekten derfor at sende sine børn i skole.

I 2006 fik Tolv Stammer lov til selv at grundlægge en skole og undervise børnene efter sektens egne regler. Det var lidt af en sensation, fordi de tyske myndigheder dermed så igennem fingre med, at børnene hverken fik seksualundervisning eller hørte om Darwin. Rent faktisk valgte myndighederne en løsning på striden, som var imod tysk lovgivning: Den tyske stat har i andre tilfælde tvangsfjernet børn, når forældre insisterede på at undervise dem selv i såkaldte hjemmeskoler.

Derfor er det lidt af et paradoks, at børnene i Tolv Stammer nu er blevet tvangsfjernet, men at det ikke er sket på grundlag af ukorrekt skoleundervisning.

De tyske domstole skal i løbet af de kommende måneder tage stilling til, hvorvidt beskyldningerne om mishandling er berettigede, eller om de 36 børn kan komme tilbage til deres forældre.

Vi har fået fire af vores børn tilbage, men vi kæmper også for de 36 andre, siger David Krumbacher til avisen Süddeutsche Zeitung.