En konge og et monarki i krise

Den spanske kong Juan Carlos har mistet det spanske folks opbakning. Kravet om, at han abdicerer, er hastigt voksende, viser meningsmåling

Spaniens konge, Juan Carlos, som her ses holde sin juletale den 24. december 2013 på slottet i Madrid, bør træde tilbage, mener flertallet af spanierne. –
Spaniens konge, Juan Carlos, som her ses holde sin juletale den 24. december 2013 på slottet i Madrid, bør træde tilbage, mener flertallet af spanierne. –. Foto: .

62 procent af spanierne mener, at den skandaleombruste kong Juan Carlos bør træde tilbage, og under halvdelen støtter monarkiet.

Det viste en meningsmåling i avisen El Mundo i går.

Et flertal er dog klar til at støtte kongens søn, kronprins Felipe, og giver udtryk for, at han kan rette op på familiens dårlige rygte.

Juan Carlos, der i går fyldte 76 år, har set sin popularitet dykke kraftigt over de seneste tre år. Især to sager har tæret på spaniernes velvilje.

Den ene gælder en korruptionssag, som hans svigersøn og hans yngste datter, Cristina, har været involveret i, og den anden en luksusrejse til Afrika, han foretog i 2012 for at skyde elefanter, mens det meste af den spanske nation var i den dybeste økonomiske krise.

LÆS OGSÅ: Spaniens næste krise: Catalanere skal stemme om uafhængighed

Kun 41 procent har høje tanker om kongedømmet under Juan Carlos, viste svarene på et andet spørgsmål i målingen, og det er et fald på ni procentpoint det seneste år.

Mest bekymrende for kongen er, at kravet om hans afgang er hastigt voksende. Det er steget med 17 procentpoint over det seneste år til 62 procent.

Juan Carlos nyder fortsat respekt for sin rolle under overgangen til demokrati efter diktatoren Francisco Francos død i 1975. Han var en væsentlig grund til, at et militært modkup i 1981 blev afværget.

Men kongen har mistet rollen som en samlende figur. Han ses i mange kredse som en person, der lever uden kontakt med den virkelighed, som mange spaniere møder hver dag i form af massearbejdsløshed og økonomisk ruin.

Juan Carlos har de seneste år haft helbredsproblemer, og i de seneste måneder har han efter en hofteoperation bevæget sig på krykker ved offentlige arrangementer.

En dommer har siden 2011 været i gang med en bedrageriefterforskning af datteren Cristina, der er grevinde af Mallorca, og svigersønnen, den tidligere tophåndboldspiller Iñaki Urdangarín.

De er beskyldt for at have svindlet over 44 millioner kroner fra en velgørende organisation.

Dommeren ventes i nær fremtid at afgøre, om også Cristina skal formelt tiltales i svindelsagen.

Den famøse tur til Afrika, som kongen foretog, gik til Botswana, hvor han med andre rigmænd ville skyde elefanter. Men undervejs brækkede han hoften og måtte transporteres hjem på statens regning.

Det var på et tidspunkt, hvor Spanien for alvor mærkede den økonomiske nedtur, og millioner af mennesker mistede deres arbejde.

Kongen kunne næppe have valgt noget dårligere tidspunkt at tage på en kostbar lystrejse til Afrika.

Juan Carlos blev født i Rom den 5. januar 1938. Her opholdt den spanske kongefamilie sig, da Spanien i 1931 blev udråbt til republik.

I 1948 gav diktatoren Franco tilladelse til, at Carlos kunne flytte til Spanien for at gå i skole. Han kom senere i militæret og læste også jura, politik og økonomi.

Carlos kom tættere og tættere på Franco og blev kørt i stilling som arvtager.

I 1975, da Franco døde, blev Carlos indsat som konge. Men Carlos videreførte ikke diktaturet. Han indførte reformer, som førte til demokratisk valg.

Kong Carlos er gift med dronning Sofia.