Ældre Sagen: Glædeligt, hvis aldersgrænse på jobs afskaffes

Hos Ældre Sagen har man i årevis presset på for at afskaffe den lov, der hindrer visse grupper af ældre i at arbejde efter deres 70 års fødselsdag. Derfor bliver en lovændring modtaget med kyshånd

Mange ældre over 70 år vil gerne fortsætte med at arbejde, men det kan de ikke, fordi en lov spænder ben for det. Politikere vil undersøge en lovændring, og Ældre Sagen bakker op. Modelfoto
Mange ældre over 70 år vil gerne fortsætte med at arbejde, men det kan de ikke, fordi en lov spænder ben for det. Politikere vil undersøge en lovændring, og Ældre Sagen bakker op. Modelfoto. Foto: Iris.

Alle ældre over 70 år skal have mulighed for at arbejde efter deres 70 års fødselsdag, hvis de selv ønsker det, og hvis arbejdsgiveren gerne vil beholde dem.

Det mener seniorkonsulent Peter Halkjær fra Ældre Sagen, som derfor er positiv over, at en bred kam af politikere nu ønsker at ændre Lov om forbud mod forskelsbehandling. Denne lov betyder i dag, at tusindvis af danskere automatisk skal gå på pension den dag, de fylder 70 år. Også selvom de gerne ville fortsætte i jobbet.

Her svarer Peter Halkjær på en række spørgsmål om aldersgrænserne:

Hvorfor er det vigtigt, at ældre får mulighed for at arbejde efter de 70 år?

Mange danskere er stadig friske og raske, når de fylder 70 år, og stadig flere i denne gruppe ønsker at fortsætte med at arbejde. I efteråret lavede vi en undersøgelse blandt lønmodtagere i alderen 55-64 år. Resultaterne viste, at i omegnen af 10.000 danskere gerne ville fortsætte med at arbejde efter deres 70 års fødselsdag, hvis ikke en aldersgrænse hindrede dem i det. Så interessen er der.
Samtidig fungerer ældre kolleger som rollemodeller for, hvornår yngre kolleger trækker sig tilbage fra arbejdsmarkedet. Jo flere der fortsætter efter 70 års-alderen på arbejdspladsen, jo flere yngre kolleger vil blive inspireret til at gøre det samme.

LÆS OGSÅ: "Jeg er jo ikke formuldet, bare fordi jeg fylder 70"

Tager de ældre ikke bare arbejdet fra de unge?

Nej, alle undersøgelser peger i retning af, at det, at ældre fortsætter længere på arbejdsmarkedet, ikke betyder, at de stjæler jobbene fra de unge.

Et argument mod at fjerne aldersgrænsen er, at arbejdsgivere slipper for at trække ældre, nedslidte medarbejdere gennem ubehagelige afskedigelsessager, hvis de automatisk bliver fyret, når de bliver 70. Hvad mener du om det argument?

For det første stopper langt de fleste på arbejdsmarkedet i erkendelse af, at kræfterne er sluppet op, eller at de simpelthen har lyst til at lave noget andet. I det omfang, at der skulle være nogle få, som har svært ved at slippe jobbet og erkende, at timeglasset er ved at løbe ud, så har vi nogle af de mest liberale afskedigelsesregler i hele OECD. Så der er masser af håndtag at rykke i, hvis man som arbejdsgiver gerne vil skille sig af med en medarbejder.

For det andet kan man sige, at uanset om en medarbejder er 60 eller 70 år, kan der være behov for at skille sig af med vedkommende. Det handler mere om kvalifikationer og helbred, end det handler om en bestemt alder, og derfor holder argumentet ikke.

Er det ikke et indgreb i arbejdsgivernes rettigheder, at de ikke selv må vælge, om de vil have en aldersgrænse stående i kontrakten?

Vores ide med forslaget er, at der stadig skal være mulighed for at oprette aldersgrænser der, hvor det giver mening. Vi vil bare gerne have, at arbejdsgiverne argumenterer for aldersgrænserne. Det giver for eksempel mening at have en aldersgrænse, hvis man vil sælge shampoo til en målgruppe af unge kvinder og søger en model, der matcher målgruppen. Der er det ikke så hensigtsmæssigt med en model på over 70 år.

LÆS OGSÅ: Der er sket et moralsk skred i måden at behandle vores ældre på

En række politikere mener, at aldersgrænserne skal hæves eller afskaffes, og det er beskæftigelsesminister Mette Frederiksen åben for at gøre. Hvad tænker du om det?
Det er meget, meget glædeligt. Det vil i givet fald genskabe en tillid fra Ældre Sagens side til, at arbejdsmarkedspolitikken hænger sammen. Man har jo lavet nogle store reformer, hvor efterlønsalderen og folkepensionsalderen er blevet hævet, og derfor giver det ikke mening at have aldersgrænser på arbejdsmarkedet. Vi mener derfor, det er et meget, meget fornuftigt signal. Men hvis der skal ændres noget for de mange seniorer, der er klemt af aldersgrænser, så forudsætter det, at de gode intentioner følges op med handling.

Hvad ønsker du, at politikerne skal ændre i loven?
Vi vil gerne have, at politikerne ændrer loven, så det kun er muligt at indføre aldersgrænser i jobs, hvor det er strengt nødvendigt. Det er først om fremmest en paragraf i Lov om forbud mod forskudsbehandling på arbejdsmarkedet, der skal ændres. Og konsekvensen af en ændring her vil være, at man også ser på forholdene for de tjenestemænd, der er omfattet af en aldersgrænse på jobbet.