Erindringer er kun det, man gerne vil erindre

Niels Helveg Petersen fylder 75 år i morgen, men vil ikke skrive erindringer. De bliver for selektive, mener han

Uden den daglige puls og de daglige input fra kollegerne på Christiansborg ”ruster” hans indsigt i den aktuelle politik, mener Niels Helveg Petersen. –
Uden den daglige puls og de daglige input fra kollegerne på Christiansborg ”ruster” hans indsigt i den aktuelle politik, mener Niels Helveg Petersen. –. Foto: Camilla Rønde/.

Rettet den 21.01.2014 (se nederst)

Folketingets ledelse, Præsidiet, holdt i går høring om nye muligheder for at undersøge komplicerede sager på en lettere og billigere måde end gennem undersøgelseskommissioner.

I panelet sad blandt andre den tidligere radikale partileder og minister, Niels Helveg Petersen, og SFs tidligere chefideolog, Aage Frandsen.

Niels Helveg indledte sit indlæg med at referere kollega Frandsen for at have sagt, at i respekt for Niels Helvegs alder måtte denne gerne få ordet først.

Det var jo pæne ord af en mand, der har lagt navn til udtrykket Kloge-Aage, drillede Niels Helveg Petersen tilbage.

LÆS OGSÅ: Poul Nyrup 70 år: Pension kommer ikke på tale

Han fylder i morgen 75 år, og det lune drilleri er ikke noget nyt for ham. Ej heller interessen for folkestyrets indretning. I årene som oppositionspolitiker gjorde han sig til talsmand for, at Danmark burde have en ny grundlov, og i 2003 skrev han selv et forslag til en modernisering. Det blev dog ikke til noget, da de borgerlige partier ikke kunne se noget behov for det. Man plejer at sige, at det er oppositionens privilegium at kræve grundlovsændringer, men for Niels Helveg Petersen stikker interessen for folkestyret dybere.

Med få afbrydelser var han efter en uddannelse som jurist medlem af Folketinget fra 1966 til 2011. Han var undervejs politisk ordfører, formand for den radikale folketingsgruppe (i praksis partileder), økonomiminister fra 1988 til 1990 og udenrigsminister fra 1993 til 2000.

Som søn af tidligere minister Kristen Helveg Petersen og forhenværende borgmester Lilly Helveg Petersen var han nærmest forudbestemt til at gå ind i radikal politik. Sammen med Hanne Aarup har han sønnerne Rasmus og Morten Helveg Petersen. Og de viderefører det politiske radikale dynasti som henholdsvis udviklingsminister og spidskandidat til forårets europaparlamentsvalg.

Selvom sønnerne jævnligt taler politik, når familien er sammen, skal Niels Helveg Petersen ikke nyde noget af at komme med gode råd til dem. Det kan de fint overskue selv, mener han.

Han er stadig aktiv, holder jævnligt foredrag og sidder også fortsat i den radikale hovedbestyrelse. Men den daglige puls og de daglige input fra kollegerne på Christiansborg er væk, og med hans egne ord får det indsigten i den aktuelle politik til at ruste lidt. I det hele taget har han skullet vænne sig til hverdagen som pensionist.

Om den aktuelle situation vil han dog godt sige, at den økonomiske politik fungerer rigtig godt, og han forventer, at eftertiden vil bedømme regeringens linje væsentligt mere positivt, end samtiden gør.

Med den store indsigt fra næsten fem årtier i politik kunne man få den idé, at han ville samle stof til at skrive sine erindringer, men det kommer ikke på tale. Niels Helveg Petersen siger med et glimt i øjet, at man alligevel kun erindrer det, man gerne vil erindre. Men hvis historien skal være sand, skal den også rumme det, man ikke lige selv kommer i tanke om.

En af de oplysninger, man nok ikke umiddelbart ville tænke på, nævner han alligevel selv på sin hjemmeside hos De Radikale. Nemlig at han er meget huslig ikke kun med madlavning, men også med opvask og oprydning.

Rettelse: Det har tidligere fremgået af denne artikel, at Niels Helveg Petersen sammen med Kirsten Lee har børnene Rasmus og Morten. Dette er ikke korrekt. Det er Hanne Aarup, som er mor til de to. Kristeligt Dagblad beklager fejlen.