Boghandlere hædrer sprogofficer

Krig og en hård barndom er vigtige temaer hos forfatteren Anne-Cathrine Riebnitzsky, som netop har modtaget boghandlernes De Gyldne Laurbær

Anne-Cathrine Riebnitzsky slutter sig til en fornem gruppe af forfattere, der har vundet De Gyldne Laurbær. –
Anne-Cathrine Riebnitzsky slutter sig til en fornem gruppe af forfattere, der har vundet De Gyldne Laurbær. –. Foto: .

Forfatteren Anne-Cathrine Riebnitzsky havde i over 20 år taget noter til romanen Forbandede yngel, inden hun fik den skrevet. Hun græd, da hun sidste år med bogen vandt Politikens romankonkurrence. I går kom endnu en fjer i hatten, da hun blev dette års modtager af De Gyldne Laurbær fra de danske boghandlere.

Den 39-årige Riebnitzsky har et cv, der næppe ligner mange af de tidligere pristageres. Efter endt uddannelse på Forfatterskolen i 1998 blev hun russisktalende sprogofficer. Efterfølgende fik hun job ved den danske ambassade i Moskva, inden hun blev sendt til Afghanistan ad to omgange som kaptajn og en enkelt gang som repræsentant for Udenrigsministeriet.

Oplevelser fra krigen i Afghanistan blev til tre bøger. Den første med navnet Kvindernes krig er en personlig beretning. I 2012 udkom hendes skønlitterære debut i form af romanen Den stjålne vej om tre afghaneres skæbne. Hun modtog for denne roman BogForums debutantpris.

LÆS OGSÅ: En mand fuld af paradokser

Forbandede yngel, som hun nu har modtaget De Gyldne Laurbær for, er Riebnitzskys anden roman. Her bliver krigen i Afghanistan også brugt til at fortælle om hovedpersonen Lisa, som vender hjem fra krigen og mindes en barndom med vold og psykisk sygdom i hjemmet. I et interview i denne avis fortæller hun, at den er delvist selvbiografisk. Selv voksede hun op med en psykisk syg mor i hjemmet på Fyn. Det blev der ikke talt om i familien, før moderen forsøgte at tage sit eget liv, da Riebnitzsky var 18 år.

Ud over forfatterskabet er Anne-Cathrine Riebnitzsky kendt for sit arbejde med undertrykte kvinder i den krigshærgede Helmand-provins. Det lykkedes hende at skabe kontakt til og opnå tillid hos lokale kvinder, og for dette arbejde fik hun af kronprins Frederik overrakt Anders Lassen Fondens legat.

Riebnitzsky er født i Svendborg. Efter at være blevet student fra Faaborg Gymnasium flyttede hun til København, hvor hun arbejdede som tjener og skrev sin første roman, der aldrig blev udgivet. Hendes første studium var teologi. Den kristne tro, hun har i dag, fyldte ikke så meget hos hende på det tidspunkt, men hun havde lyst til at læse Bibelen på originalsproget. Teologistudiet forlod hun efter kort tid, da hun blev optaget på Forfatterskolen.

I dag bor hun på Als sammen med sin mand, Mads Rahbek, som er chef for Hærens Sergentskole i Sønderborg.

kultur side 19