Dårligt signal til Cypern

Ambassadelukning mangler god begrundelse

Cyperns flag på en strand i Limassol.
Cyperns flag på en strand i Limassol. Foto: PATRICK BAZ/ Denmark.

DET ER FORSTEMMENDE at erfare det officielle Danmarks signaler over for Republikken Cypern. Torsdag den 16. januar blev det i tv meddelt, at vor diplomatiske repræsentation fjernes, og at den danske ambassade nedlægges.

Den officielle begrundelse er sparehensyn. Det beror forhåbentlig på en misforståelse, for såfremt det virkelig er tilfældet, må der være set helt bort fra den mildt sagt uheldige signalværdi, en sådan adfærd indebærer.

Almindelig diplomatisk praksis er at hjemkalde ambassadepersonel eller at nedlægge ambassader, hvis der er opstået en krisesituation mellem to stater, eller hvis eksempelvis et militærkup resulterer i et autoritært regime i en stat, som et demokratisk land har diplomatisk forbindelse med.

LÆS OGSÅ: Cypern oplever det mindste onde

INTET SÅDANT er tilfældet. Danmark har gode relationer til Cypern, og østatens lovlige og demokratisk valgte regering har på ingen måde foretaget handlinger, der gør det rimeligt for Danmark at sende negative signaler til Cypern.

For der hersker et godt forhold mellem Danmark og Republikken Cypern. Så snart den smukke middelhavsø fik sin selvstændighed, efter at England havde haft den i sin besiddelse fra 1878 til 1960, oprettede Danmark diplomatiske forbindelser med den nydannede republik på ambassadørniveau.

Kun gode relationer har der været mellem Danmark og Cypern ikke blot fra 1960, men også i lang tid forinden. Skulle man være i tvivl, kan anbefales læsning af det 504 sider store værk Danmark Cypern. Da vikingerne mødte Afrodite fra 2012, der er skrevet på såvel græsk som dansk med bidragydere af blandt andet cyprioter og danskere.

I NYERE TID kan nævnes den danske deltagelse i FNs fredsbevarende arbejde på øen, det udmærkede handelssamkvem og den frugtbare kulturudveksling, der har fundet sted og stadig finder sted via vore to landes diplomatiske repræsentationer.

Det er imponerende, hvilken fornem indsats Republikken Cyperns ambassade yder for at fremme givtige relationer mellem Danmark og Cypern. Jævnlig informeres der om cypriotiske forhold, og Cypern har adskillige gange bekostet koncerter, foredrag, filmforevisninger og kulinariske oplevelser for os danskere formidlet gennem den velfungerende ambassade.

Det er prisværdigt, at Danmark indirekte signalerer optimisme over for en mulig demokratisering af Myanmar ved at oprette en ambassade i denne stat.

Men det bør ikke modsvares af at nedlægge vor ambassade i en stat, der trods diverse vanskeligheder i hele sin eksistens har været og er et demokrati modsat hvad der er tilfældet i områderne øst og syd for Republikken Cypern.

Louis Hansen, cand.pæd., Omøvej 7, Kirke Såby