SF i total opløsning

Med Ida Aukens skifte til De Radikale får SF stadig sværere ved at rejse sig

Ida Auken forlader Socialistisk Folkeparti og går til Radikale Venstre.
Ida Auken forlader Socialistisk Folkeparti og går til Radikale Venstre. Foto: Nikolai Linares .

Hvem skal redde SF? Spørgsmålet bliver stadig vanskeligere at finde svar på, efter at afgående miljøminister Ida Auken i aftes meddelte, at hun har meldt sig ind i Det Radikale Venstre.

Tidligere på dagen var det SFs næstformand og borgmester i Lejre, Mette Touborg, som fortalte, at hun ikke genopstiller ved næste måneds ekstraordinære landsmøde i SF.

Dermed har hele partiledelsen sagt farvel på blot to dage: Formanden, de to næstformænd, den politiske ordfører og gruppeformanden for partiets folketingsgruppe har alle trukket sig. Afgående sundhedsminister Astrid Krag har dertil skiftet sit medlemskort ud med et socialdemokratisk. Og SF er ude af regeringen.

LÆS OGSÅ: SF's store nedtur - pinligt eller bare kluntet?

Forsvarsordfører, tidligere erhvervs- og vækstminister Ole Sohn lægger ikke skjul på, at partiet står i en meget vanskelig situation.

Jeg forsøger at annamme, at det projekt, jeg har været med til at bygge op på ni et halvt år, er blevet revet ned på to dage. Det skal man altså lige have tid til at tænke over, siger Ole Sohn.

Han kaldte i torsdags forløbet for noget af det mest pinlige og latterlige, han nogensinde havde været med til.

Det var møntet på det kaotiske møde med landsledelsen onsdag aften og SF-medlemmers ønske om at bremse salget af Dong-aktier til Goldman Sachs, men hele perioden under Annette Vilhelm-sen har været pinagtig, mener han.

Der er dog SFere, som stadig ser optimistisk på fremtiden. Folketingsmedlem Eigil Andersen var internt imod salget af Dong-aktier, men han ser nye muligheder.

LÆS OGSÅ: Knud Heinesen: Uacceptabelt at handle med Goldman Sachs

Det har været et meget kluntet forløb. Meget uelegant. Men når SF nu er ude af regeringen, tror jeg godt, det kan blive starten på en god periode for SF, fordi vi mere frit kan fortælle om vores politik, siger Eigil Andersen.

Han er sikker på, at partiet nok skal finde både en ny formand, nye næstformænd og en ny ledelse på Christiansborg.

Det skal vi nok få løst,siger han.

Måske har han alligevel noget at have optimismen i. En meningsmåling fra Megafon for TV2 og Politiken viste i hvert fald i går, at 45 procent af vælgerne mener, at det vil styrke SF, at Annette Vilhelmsen er trådt tilbage som formand.