Facebook har svækket det sociale samvær

I dag fylder Facebook 10 år. Danskerne er blevet afhængige af et virtuelt univers, hvis idealiserede selvpromovering skaber et falsk billede af vores liv, mener forskere. Afhængigheden udfordrer ikke mindst familielivet, mener familierådgiver

– Illustration: Morten Voigt.
– Illustration: Morten Voigt.

Før var jeg en ret selskabelig mand. Nu ses jeg mest med folk i cyberland. Mindst 400 venner har jeg her, og i morgen har jeg sikkert fået fler. Facebook er mit helt nye liv. Og mit totale yndlingstidsfordriv. Sådan synger dansktopgruppen Kandis som vidnesbyrd om, hvor folkeligt Facebook er blevet.

I dag er det 10 år siden, at et par studerende fra det amerikanske Harvard University lancerede det sociale netværk, der siden har givet hele verden ord som Likes, Posts og Friend request. Vi bruger netværket til at skrive om os selv, vise billeder fra ferien og holde kontakten med gamle klassekammerater. Vi melder os ind i grupper og deler nyhedshistorier, før medierne når at skrive om det. Og det i en grad, så mere end tre millioner danskere i dag har en profil på Facebook.

LÆS OGSÅ: De ni bud på Twitter

Ifølge Vincent F. Hendricks, professor i formel filosofi ved Københavns Universitet, har Facebook skabt nye sociale koder, der ikke nødvendigvis er til at forstå:

På verdensplan er den mest udbredte gestus mellem mennesker i dag højest sandsynligt et Like, der oprindeligt blev indført for at skabe en positiv tone mellem brugerne. Men det har tvetydig betydning, for hvis nogen er syg, kan man også Like for at vise sympati. Det svarer lidt til, at man svarer på alle spørgsmål med Tja. Det kan betyde alt fra sympati til ligegyldighed. Mennesket har brugt 250.000 år på at udvikle et socialt kodeks, og man kan ikke regne med, at man på 10 år kan udvikle et tilsvarende, hvis koder virtuelt kan stå i stedet for, siger Vincent F. Hendricks, der betegner Facebook-profilen som en persons idealiserede selvbillede.

Den holdning deler Jakob Linaa Jensen, lektor i medievidenskab ved Aarhus Universitet:

Det er et glansbillede for det gode liv, hvor man ofte kun hører om den søde kæreste og aldrig den klamme kælling. Man ser lækker ud og har ingen rynker. Det er en filtreret virkelighed, siger han.

På Facebook kan man nemt få mange venner. Og for tilbageholdende typer kan det måske være en fordel at have skærmen at gemme sig bag ved, når man søger social kontakt. Men også på Facebook gælder, hvad man kan kalde Matthæus-princippet, lyder det fra Jakob Linaa Jensen med henvisning til bibelcitatet Thi den, som har, ham skal der gives, og han skal faa Overflod; men den, som ikke har, fra ham skal endog det tages, som han har.

Det er ikke sådan, at de ensomme har en kæmpe platform af læsere, selvom de har mange Facebook-venner. Den måde, andres billeder og kommentarer bliver vist på, følger Matthæus-princippet. Hvis folk får mange Likes eller kommentarer, bliver deres indhold vist som det første for andre. Dem, der i forvejen er populære, vises meget, mens dem, der ikke er, vises ikke, siger Jakob Linaa Jensen.

Med mere end tre millioner danske profiler har ældre generationer også taget Facebook til sig. Ifølge familierådgiver Lola Jensen har forældregenerationernes indtog på Facebook givet udfordringer for familielivet:

Da jeg havde små børn i 1990erne, skulle man stadigvæk tænke på tilvalg i familien. Vi talte om, hvad børnene havde lyst til at gå til, og der var tid til at gå i skoven med børnene. I dag handler det om, at man skal vælge fra. Både for børn og voksne. Alle var med på, at man ikke ringede til nogen før klokken ni om morgenen og efter 22 om aftenen. Nu flyder grænserne, og vi er logget på hele tiden, siger hun.

Det skaber udfordringer, fordi det tager vores tid fra familien. Efter middag, hvor der tidligere blev læst godnathistorie, sidder man og tjekker sin Facebook, mens børnene ser TV. Vi mister noget af nærheden og næstekærligheden, hvis vi er på hele tiden, siger Lola Jensen.

Hun mener, at relationen mellem generationerne udfordres på de sociale medier:

Nogle forældre har glemt, at de er voksne. De kommer med moderne udtryk og blander sig i børnenes liv med vennerne. Det skaber rolleforvirring, når forældrene vil være venner med børnene på Facebook. Forældrene skal ikke se teenageres fester og kærester på nettet. Relationen flyder ud, og barnet kommer til at mangle en voksen som den sikre havn og rådgiver, man kan vende tilbage til, siger Lola Jensen.