Kirkeministeren behøver ikke at tro på Gud

Loven siger, at en kirkeminister hverken behøver at tro på Gud eller være medlem af folkekirken. Og tro er ikke en nødvendighed, mener eksperter og biskopper. Det er medlemskab af folkekirken til gengæld

En kirkeminister behøver ikke at tro på Gud for at varetage embedet, og det er helt fint, mener eksperter og biskopper.
En kirkeminister behøver ikke at tro på Gud for at varetage embedet, og det er helt fint, mener eksperter og biskopper. . Foto: Keld Navntoft/.

Af den nye kirkeminister, Marianne Jelved (R), ønsker jeg mig, at hun har et nært forhold til Jesus. Sådan skriver en læser ved navn Jakob Østergaard på Kristeligt Dagblads Facebook-side, mens en anden læser, Henning Klit, tilføjer, at han håber, at hun tror på det, der står i Bibelen.

Men det er ikke et krav, at en kirkeminister i Danmark er troende, og det er der ikke noget i vejen med, mener flere kirkeeksperter og en biskop.

LÆS OGSÅ: Læserne er glade for Jelved som ny kirkeminister

Jeg tror, at det er vigtigt at holde ens tro privat, for det er vigtigt, at man ikke viser medfølelse med hverken den ene eller anden fløj i kirken. Man er en del af en folkevalgt styreform, og derfor skal man ikke have en personlig, stærk agenda, siger Marie Vejrup Nielsen, religionsforsker og leder af Center for SamtidsReligion.

Marianne Jelved har tidligere i interviews givet udtryk for, at hun er religiøs, men sådan en udmelding bør man ikke forlange af en minister, lyder det fra Viggo Mortensen, teolog ved Aarhus Universitet. Han finder det dog besynderligt, at man kan blive udnævnt som kirkeminister uden at være medlem af folkekirken.

Vi skal ikke granske hjerter og nyrer, når en ny kirkeminister kommer til, men det er vigtigt, at den person, der bliver valgt, reagerer i en indforståethed med den måde, folkekirken er organiseret på.

LÆS OGSÅ: Jelved vil være tjener for folkekirken

Ifølge Karsten Nissen, biskop over Viborg Stift, vil det være svært at bestemme, om en kirkeminister er troende eller ej, og det er heller ikke afgørende, mener han. Derimod bør det være en forudsætning, at man er medlem af folkekirken.

Det handler ikke bare om at forvalte et system, men også om at have en forståelse for, hvad det drejer sig om, siger han.

Også tidligere universitetslektor, dr. theol., Carsten Breengaard finder det naturligt, at en kirkeminister er medlem af folkekirken.

Jeg ville finde det oplagt, og det tror jeg også, at Grundlovens gode giver vil gøre det, at en kirkeminister er medlem af folkekirken. På den anden side er det også vigtigt, at kirkeministeren holder sig til det forvaltningsmæssige og ikke gør som Manu Sareen, der efter min mening overskred kirkens beføjelser.

Kjeld Holm, biskop over Aarhus Stift, mener, at opgaven for en politiker, også en kirkeminister, bør være sagsområdet og ikke vedkommendes tro.

Men jeg tror da heller aldrig, at en politiker kunne drømme om at påtage sig en opgave som kirkeminister, hvis vedkommende ikke interesserer sig for området, siger han.

Der er dog en grund til, at en kirkeminister ikke behøver at være troende eller medlem af folkekirken, siger Kristine Garde, retsteolog og tidligere sognepræst.

At være minister er en form for et borgerligt ombud, og her kan man ikke forlange, at en kirkeminister er bundet af en bestemt tro for at bestride en særlig stilling. Det er et krav, man ikke kan stille. Jeg synes personligt, at det er naturligt, at man er medlem af folkekirken som kirkeminister, men det bør ikke være en betingelse.