FN blander sig i katolsk lære

FNs anbefalinger til Vatikanet om for eksempel at ændre kanonisk ret og tillade abort strider mod religionsfriheden, mener kritikere

"Pavestolen fortsætter med at promovere komplementaritet og ligeværdighed, to koncepter, der er i strid med juridisk og praktisk lighed, som kræves i Børnekonventionens paragraf 2," hedder det i en rapport fra FN.
"Pavestolen fortsætter med at promovere komplementaritet og ligeværdighed, to koncepter, der er i strid med juridisk og praktisk lighed, som kræves i Børnekonventionens paragraf 2," hedder det i en rapport fra FN. Foto: GABRIEL BOUYS/ Denmark.

FNs Børnekomité skal ikke blande sig i den katolske kirkes morallære. Sådan lyder kritikken efter offentliggørelsen i onsdags af rapporten om Vatikanets overholdelse af FNs Børnekonvention.

For Børnekomitéen nøjes ikke med at vurdere og kritisere Vatikanets håndtering af sager om præsters misbrug af børn. Den anbefaler også, at Vatikanet ændrer sin lære omkring homoseksualitet, abort og kønsroller.

LÆS OGSÅ: Katolske protester mod kritisk FN-rapport

For eksempel bør kanonisk ret ændres, så kirken kan tillade abort for helt unge piger, hvis liv trues af en tidlig graviditet. Vatikanet bør også forhindre diskrimination af børn af homoseksuelle, sikre seksualundervisning i de katolske skoler og garantere, at katolske skolebøger ikke indeholder kønsstereotyper.

Pavestolen fortsætter med at promovere komplementaritet og ligeværdighed, to koncepter, der er i strid med juridisk og praktisk lighed, som kræves i Børnekonventionens paragraf 2, hedder det i rapporten.

Det er utidig indblanding, mener Vatikanet, der i en pressemeddelelse beklager dette forsøg på at blande sig i den katolske kirkes lære om menneskelig værdighed og gribe ind i religionsfriheden.

Søster Mary Ann Walsh, talskvinde for den amerikanske bispekonference, mener, at FN-komitéen går ud over sit mandat, når den blander sig i kirkens morallære.

Abort og prævention handler om kulturkamp. Det gør misbrug af børn ikke. Det er en forbrydelse, udtaler hun.

Børnekomitéens formand, Kirsten Sandberg, afviser denne kritik.

Diskrimination på grund af seksuel orientering er et spørgsmål, vi har taget op med mange stater. Det er der ikke noget særligt i. Vi går ikke ud over Børnekonventionens rammer, siger hun i en udtalelse.

Børnekomitéen har til opgave at overvåge, at underskriverne af FNs Børnekonvention overholder de forpligtelser, de selv har ratificeret. Og netop retten til abort er et tilbagevendende emne i forbindelse med graviditet blandt meget unge piger.

Peru er således blevet opfordret til at tillade abort i tilfælde af incest eller voldtægt. Saudi-Arabien har fået besked på at forbedre kvinders status som led i overvågningen af respekten for Menneskerettighedskonventionen. Vatikanet, der underskrev FNs Børnekonvention i 1990, får dermed samme behandling som enhver anden stat, der har ratificeret en af FNs konventioner, mener Louis-Léon Christians, professor i kanonisk ret ved Det Katolske Universitet i Louvain-la-Neuve i Belgien.

Det er svært at se, hvordan FNs overvågningsprocedure kan skifte afhængigt af den underskriver, der kontrolleres. Hvis Vatikanet ikke ville underkaste sig denne kontrol, kunne man have undladt at ratificere Børnekonventionen.

Men dette ræsonnement tager ikke hensyn til, at Vatikanet både er en stat og den katolske kirkes overhoved. Her ligger en selvmodsigelse, som er en udfordring for FN, selvom der hidtil ikke har været polemik om Børnekomitéens tidligere rapporter, siger Louis-Léon Christians.

Den italienske religionsforsker Massimo Introvigne er lodret uenig.

Jeg mener, at det er en grov overtrædelse af religionsfriheden at blande sig i den katolske kirkes morallære. Komitéen siger netop selv, at den ønsker at behandle Vatikanet ikke kun som en stat, for i så fald kunne den kun udtale sig om det, der foregår inden for Vatikanets mure i Rom, men også som det repræsentative organ for alle katolikker i verden. I denne egenskab har kirken ret til at beholde sine egne, særskilte moralbegreber, siger Massimo Introvigne.

Sagen kort