En missionsmand af den gamle skole

Kristian Buhl fylder 85 år i morgen efter et liv i missionen og 15 års formandskab for Kristeligt Dagblads bestyrelse

Gårdmandssønnen Kristian Hjerrild Buhl var i mange år forstander på Haslev Udvidede Højskole og tidligere bestyrelsesformand for Kristeligt Dagblad. –
Gårdmandssønnen Kristian Hjerrild Buhl var i mange år forstander på Haslev Udvidede Højskole og tidligere bestyrelsesformand for Kristeligt Dagblad. –. Foto: Leif Tuxen.

Vi er henvist til igen at skulle foretage en indsamling for at holde vort uundværlige Kristeligt Dagblad i live.

Det var en sætning, morgendagens 85-års-fødselar, Kristian Hjerrild Buhl, har måttet skrive mange gange i de 15 år, han var formand for Kristeligt Dagblads bestyrelse fra 1977 til 1991. Indsamlingerne var i en periode i 1980erne en årlig foreteelse, og til slut var det fallitten, der truede avisens liv. Ofte kom der dog langt flere penge ind, end avisen havde bedt om.

Men en avis er en forretning, ikke en kirkelig organisation, man samler ind til, siger en kilde, der dengang var med i avisens repræsentantskab.

Kristian Buhl var altid meget velforberedt og et meget ordentligt og godmodigt menneske. Men han hverken magtede eller agtede at sætte chefredaktøren (nu afdøde Gunnar Rytgaard, red.) stolen for døren. Blandt andet fordi formanden holdt meget af chefredaktøren. Og også fordi han delvist opfattede formandsposten som et kirkeligt embede, og det var et problem, fordi det ledte hen til at betragte Kristeligt Dagblads overlevelse som folkekirkens overlevelse, hedder det.

Jeg havde stor respekt for Gunnar Rytgaard, siger en anden kilde fra repræsentantskabet. Men jeg har ikke respekt for at overhøre bestyrelsesbeslutninger.

LÆS OGSÅ: Med nødhjælpen tæt under huden

Buhl gjorde en stor indsats i en svær tid, men han lagde også grunden til den forandring af avisen, der kom senere, siger et tredje medlem af repræsentantskabet.

Buhl endte også med selv at erkende, at den gamle skole i journalistik og avisdrift ikke kunne redde avisen. Der skulle nye kræfter til.

Kristian Buhl oftest kaldet enten Buhl eller provsten trodsede sine forældre, som gerne havde set ham overtage driften af den fædrene gård. Han var ældste søn i det missionske hjem, og det lykkedes ham at undgå gården og i stedet komme i realskolen i Tarm otte kilometer hver vej på cykel plus en togtur oveni, og han blev senere teolog.

Da han ikke havde sprogøre, måtte han opgive missionærgerningen. Han blev derefter universitetsstuderende på Københavns Universitet. Her var han med til at bede folketingskandidaternes hjemmeamter om at bevilge støtte til de mindstbemidlede, for ellers blev de aldrig færdige. Det lykkedes: Tre millioner kom der til udlån, og ordningen blev i 1979 erstattet med SU.

Allerede før kandidatgraden i teologi arbejdede han som lærer på en indremissionsk skole, og efter kandidatgraden blev han feltpræst.

Det må han jo have været, siger en bekendt. Han har to sabler hængende i kontoret.

Indtil 1964 var han sognepræst, og derefter blev Buhl og hustruen Enna der, som en bekendt siger, altid stod bag ham og var en stor støtte for ham forstanderpar på Haslev Udvidede Højskole, og Buhl fik tillige en stilling som hjælpepræst. Han oplevede med beklagelse, at ungdomsoprøret dels betød, at eleverne blev yngre, dels at gymnasierne tilsyneladende var blevet sekulariserede.

Mens Kristian Buhl var forstander, havde han i 1964 en elev på hvem, det gjorde et stort indtryk, at Buhl i Gammel Testamente-undervisningen sagde, at synden i Sodoma og Gomorra var homoseksualitet. Eleven skrev, som 69-årig sidste år, i et brev til sin gamle forstander, at den bemærkning havde gjort ham kuet og bange, og hans liv efter skolen depressivt, indtil han erklærede sig som homoseksuel. Buhl skrev tilbage, at han også selv havde skiftet holdning blandt andet på grund af professor Theodor Jørgensens advokeren for homoseksuelles gudsskabthed.

Kristian Buhl blev provst i Ringsted-Sorø Provsti i 1980 og tog sin afsked i 1998. Han var som provst manden bag en ændring af folkekirkens forsikringer, som gav store besparelser.

I de seneste år har Kristian Buhl der bor i Haslev været plaget af gigt, men sygdommen er efter et langt behandlingsforløb nu under kontrol.