Beskæmmede kirkefolk opfordrer byråd til at tillade moské

26 personer tilknyttet folkekirken, heriblandt biskop og domprovst, vil have byrådet i Haderslev til at godkende moské med kuppel og minaret. Helt misforstået og useriøst, mener kommunalpolitikere

Beskæmmede kirkefolk opfordrer byråd til at tillade moské

Muslimer i Haderslev skal have en den moské, de ønsker sig. Det projekt skal politikerne holde op med at modarbejde.

Det skriver domprovst i Haderslev Kim Eriksen, biskop over Haderslev Stift Marianne Christiansen og 24 præster og menighedsrådsmedlemmer under på i et åbent brev til kommunens politikere.

I brevet står, at det er beskæmmende for os at opleve, at stærke politiske kræfter i Haderslev modarbejder det muslimske trossamfunds ønsker om at opføre en moské i den udformning, det ønsker. Vi skal derfor opfordre Haderslev Byråd til at være imødekommende over for trossamfundet, når sagen skal behandles i byrådet.

Det er Islamisk Center Haderslev, der har søgt om tilladelse til at bygge en moské med minaret og kuppel i et industriområde i byen. Plan- og Miljøudvalget i Haderslev Kommune har allerede sagt nej til byggeplanerne med henvisning til den eksisterende lokalplan, der ikke tillader bygninger over 12 meter.

TEMA: Stormoskéer i Danmark

Nu skal sagen videre til byrådet, som kan ændre lokalplanen og omstøde beslutningen. Og det er det, de 26 brevunderskrivere opfordrer til.

Domprovst Kim Eriksen siger, at underskriverne føler sig kaldet til at tale muslimernes sag over for kommunalpolitikerne og påpeger, at kommunen i tidligere sager har vist sig villige til at ændre lokalplaner. Men at politikerne i denne sag modarbejder det muslimske trossamfunds ønsker.

De modarbejder, når de hidtil ikke har villet åbne for den mulighed, at lokalplanen i området kunne ændres. Det er noget, som til stadighed sker, når man skal tilpasse en bys udvikling i forhold til aktuelle behov. Selvom det ikke er vores bord, det er politikernes, vil vi da gerne pege på den mulighed, siger domprovsten.

LÆS OGSÅ: Pengemangel sætter mosképrojekter i stå

Ingen af de 26 medunderskrivere har angivet deres titler i brevet. Det er der en grund til, siger domprovst Kim Eriksen:

Fordi vi ikke kan udtale os på kirkens vegne, og det gør vi heller ikke. Vi gør det med udgangspunkt i, at vi er engagerede kirkefolk uden at skilte med vores titler for at signalere, at det er som almindelige borgere i Haderslev, vi blander os.

Blandt de byrådsmedlemmer, Kristeligt Dagblad har talt med i Haderslev kommune, er der enighed om, at folkekirkens ansatte frit kan ytre sig som privatpersoner. Men flere er uenige i brevskrivernes præmis om, at muslimernes ønske modarbejdes politisk.

Brevet er ikke seriøst, for de blander nogle ting sammen. De forholder sig til religion, men sådan begrunder vi ikke afslaget. Vi vil ikke lave om på lokalplanen. Vi vil ikke svare kirkefolket, for de begår en fejl, siger formand for Plan- og Miljøudvalget, Bent Bonde (LA). Og det bakkes op af Thies Mathiasen, byrådsmedlem for DF:

Umiddelbart har jeg ikke tænkt mig at svare kirkefolket, for de har misforstået det, der sker. Hvis de havde tænkt sig om, ville de måske lige have klappet hesten. Der er ingen religionskonflikt i Haderslev. De har haft deres rum i næsten 20 år og nu vil de have et større lokale. Problemet opstår i planlovgivningen, det er det, vi forholder os til.

Kunne de så placere deres moské et andet sted uden at volde problemer?

Ja, i det øjeblik det ikke strider mod lovningen, siger Theis Mathiasen.

Den forklaring er det dog ikke alle i byrådet, der tror på. Karl Gunner Gregersen, byrådsmedlem for Socialdemokratiet, siger:

De begrunder afslaget med lovgivning. Først prøvede de med byggehøjde, dernæst med, at trossamfund ikke bør ligge i industriområder. Men i Gram har Jehovas Vidner en rigssal, og der er frikirkefolk i Haderslev. Til sidst måtte de indrømme, at det var fordi, der var tale om muslimer.

Ændringen i lokalplanen var minimal. I forvejen er der en præcedens for at samle flere mennesker. De siger, at de gerne må bruge det som forsamlingshus, men ikke som moské. I forsamlingshusene afholdes ikke fredagsbøn, det gør man i moskéerne. Problemet er den religiøse udøvelse, siger han og kalder det udmærket, at der kommer indspark, også fra biskoppen.

LÆS OGSÅ: Se billederne: Danmark får sin første minaret

Det mener også dem, der ønsker sig en moské. Formand for Islamisk Center Haderslev, Muhammed Chehade, siger:

Vi er meget glade og stolte af den danske kirke. Vi vil sige til vores medlemmer, at kirken har støttet os på denne måde. Det forbedrer vores samarbejde.

Samarbejdet mellem folkekirken og det islamiske trossamfund er ifølge begge parter ualmindeligt godt i Haderslev. De har samarbejdet i 25 år og arrangerer blandt andet fælles informationsmøder på kommunens skoler.

Vil man fredelig, fælles sameksistens for kristne og muslimer i verden, må det starte i ens egne hjemegn, siger domprovst Kim Eriksen og fortsætter:

Derfor skal muslimerne have den moské, de ønsker sig, i Haderslev.

Borgmester Hans Peter Geil (V) ønsker ikke at kommentere på brevet.

Jeg betragter brevet som en henvendelse fra borgerne. Det er enhver borgers ret at henvende sig til byrådet. Det har jeg læst, siger han.

Sagen om byggetilladelse til moskéen med mineret og kuppel tages op i byrådet den 25. februar.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra biskop over Haderslev Stift og medunderskriver Marianne Christiansen.

Læs det åbne brev her:
Anders Ravn, Lise Kåg, Helge C. Jacobsen, Kim Eriksen, Marianne Christiansen, Hans Vium Mikkelsen, Carsten Ørnsholt, Rasmus Hejsel, Inge Lindhardt Mikkelsen, Edel Bjerre Hedegaard, Peter Vibe, Kirsten Münster, Paul Erik Brodersen, Finn Wetter, Niels Krustrup, Mirjam Fibiger, Kim Nørbygaard, Christian de Fine Licht, Mikael N. Andersen, Bent Jespersen, Henning Hummelmose, Erik Holmgaard, Dagmar Clausen, Brian Tolbøll Schmidt, Helle Meck, Henning Wehner, skriver:

Når vi læser om chikane og forfølgelse af kristne i nogle af de mellemøstlige lande, fyldes vi med sorg og vrede, men vi ved, og vi glædes over, at mange muslimske borgere i samme lande tager afstand fra chikanen og forfølgelsen og føler med de forfulgte kristne.

Vi ved fra vore muslimske bekendte her i landet, at de fleste herboende muslimer også tager afstand fra forfølgelse af kristne i muslimske lande.

De ved af egen erfaring, at det er afgørende vigtigt, at forskellige religioner i samme land lever i fredelig sameksistens.

Vi, der alle er aktive i den danske folkekirke, ved, at det er muligt for muslimer og kristne at leve fredeligt side om side samtidig med, vi er i mission.

Vi mener, det er vigtigt, at denne fredelige sameksistens, som vi kan iagttage her i Haderslev, nødvendigvis fortsætter.

Det er derfor beskæmmende for os at opleve, at stærke politiske kræfter i Haderslev modarbejder det muslimske trossamfunds ønsker om at opføre en moske i den udformning, det ønsker.

Vi skal derfor opfordre Haderslev Byråd til at være imødekommende over for trossamfundet, når sagen skal behandles i byrådet.
.......................................................................................

OVERBLIK: STORMOSKÉER I DANMARK