Flere børn bliver født af en mor, der er fyldt 40 år

Kvinder er ældre og ældre, når de får børn. Det betyder også, at der er flere ældre solomødre. Men det er et stort problem, mener overlæge, der peger på, at man som ældre alenemor har større risiko for at gøre sit barn forældreløs

"Jeg er lidt betænkelig ved, at enlige kvinder over 40 år i stigende grad lader sig inseminere. For på sigt har de en uforholdsmæssig stor risiko for at gøre deres børn forældreløse," siger Øjvind Lidegaard, professor og overlæge ved Rigshospitalets gynækologiske afdeling.
"Jeg er lidt betænkelig ved, at enlige kvinder over 40 år i stigende grad lader sig inseminere. For på sigt har de en uforholdsmæssig stor risiko for at gøre deres børn forældreløse," siger Øjvind Lidegaard, professor og overlæge ved Rigshospitalets gynækologiske afdeling. Foto: Mikal Schlosser/ Denmark.

Der kommer flere og flere børn til verden af en mor, der har passeret de 40 år. Og antallet af enlige mødre, der får børn ved hjælp af kunstig befrugtning, er også i stigning. Men det er et stort problem, at flere og flere enlige kvinder vælger at blive mor i en sen alder, mener Øjvind Lidegaard, professor og overlæge ved Rigshospitalets gynækologiske afdeling:

Jeg er lidt betænkelig ved, at enlige kvinder over 40 år i stigende grad lader sig inseminere. For på sigt har de en uforholdsmæssig stor risiko for at gøre deres børn forældreløse, siger Øjvind Lide-gaard, der advarer mod den stigende tendens:

Tidligere, når man skulle have et barn, skulle man både som mand og kvinde kvalificere sig til at finde en partner, der gad få et barn med en. Den kvalificering indebar en vis garanti for duelighed. Nu ser vi kvinder komme og bede om at blive forældre, uanset duelighed. Det bekymrer mig. For det første fordi de børn kun har én forælder, som ikke har bestået prøven at finde en partner. Og for det andet, hvis man får barnet som 40-årig alenemor, er der 20 gange større risiko for, at barnet bliver forældreløst, inden det er 18 år, end hvis barnet havde to forældre på 40 år. For det tredje gør nogle af de kvinder, der vælger at få børn alene, det i vid udstrækning, fordi de selv føler sig alene og mener, et barn kan løse det problem.

LÆS OGSÅ: Hver femte mand oplever aldrig at få børn

Der findes ikke noget samlet tal på, hvor mange enlige danske kvinder, der bliver mødre, når de har rundet 40 år. Men Dansk Fertilitetsselskab oplyser, at 268 børn i 2012 blev født af kvinder over 40 år, der har fået fertilitetshjælp, og vurderingen fra selskabet er, at 10 procent af dem er enlige. Men Øjvind Lidegaard mener, at det tal reelt er større, fordi en del enlige kvinder tager til udlandet for at købe befrugtede kvindelige æg.

Ifølge ham får andre singlekvinder børn alene, fordi det så er deres eget barn juridisk set. Hvis hun senere finder en mand, og de skulle gå fra hinanden, er barnet stadig kun hendes. Han mener, det er en trist udvikling, at så mange efterhånden får børn alene.

For otte år siden mødte jeg en singlegravid en gang hvert kvartal i dag møder jeg hende en gang dagligt. Der er sket en markant stigning. Jeg er så gammeldags, at jeg tror, det er sundt både at have en far og en mor. Der er rigtig mange udfordringer i at opdrage børn og varetage barnets tarv, og det er man langt bedre rustet til, hvis man er to fremfor en.

Ifølge Jakob Ingerslev, overlæge og professor ved Fertilitetsklinikken Skejby Universitetshospital og næstformand i Dansk Fertilitetsselskab, er de enlige ældre nybagte mødre tegn på et kulturskifte.

Det afspejler et skift i vores kultur, hvor vi i stigende grad vil bestemme over vores eget liv, siger han.

Antallet af kvinder, der får børn, når de har rundet de 40 år, stiger da også år for år. Den ældste kvinde var sidste år 57 år.

Karin Erb, chefbiolog ved Fertilitetsklinikken på Odense Universitetshospital, mener, at der kan være gode grunde til, at enlige kvinder over 40 år får børn:

Nogle kvinder har hele tiden vidst, at de vil være solomødre. Men der er også kvinder, der har været i et parforhold, der er gået i stykker. Men hvis kvinden har en vis alder, skal hun jo handle. For lige pludselig går det biologiske ur i stå.

Hun kan ikke se problemet i, at enlige over 40 år får børn alene:

Jeg synes ikke, det er et godt argument, at man som 42-årige solomor risikerer at gøre barnet forældreløs. Ingen ved, om vi bliver kørt ned i morgen. Ingen kan garantere, hvor længe vi lever. Men det er etisk uforsvarligt at blive mor, når du er 57 og i virkeligheden burde være bedstemor, siger Karin Erb, der mener, at grænsen går ved 45 år, såsom loven tillader.

Kvinder må højest være 40 år, hvis de vil have fertilitetshjælp på det offentliges regning, og 45 år på private klinikker.

Karin Erb peger på, at der er mange foreninger og netværk for enlige mødre, som derfor kan koble sig sammen på alternative måder.

Og de allerfleste har lavet børnetestamenter, det har de fleste par ikke fået gjort. Desuden har børn, der bliver født af solomødre, det bedre end de børn, der har enlige mødre, men som ikke selv har valgt at være det, siger hun og henviser til en undersøgelse, som professor Susan Golombok fra Cambridge University står bag.