20 års indsats for at forbedre kvinders levevilkår har båret frugt

Siden 179 lande for 20 år siden aftalte at skabe bedre forhold for piger og kvinder, er der sket meget. Men mange lande halter fortsat bagud, påpeger FNs befolkningsfond i statusrapport

"Der bor én milliard mennesker i de 50-60 fattigste lande i verden. Selvom vi rundt om i verden ser, at folk bliver mere velstående, er disse lande hægtet af," siger Babatunde Osotimehin.
"Der bor én milliard mennesker i de 50-60 fattigste lande i verden. Selvom vi rundt om i verden ser, at folk bliver mere velstående, er disse lande hægtet af," siger Babatunde Osotimehin. Foto: Jakob Dall/ Denmark.

Når det internationale samfund viser vilje, er det også muligt at opnå resultater. Det viser en status, 20 år efter at FNs befolkningskonference i Kairo satte specifikt fokus på piger og kvinders rettigheder.

Det var en grænseoverskridende beslutning. Vi ændrede paradigmerne. Før topmødet var kvindernes og pigers rettigheder ikke centrale, siger Babatunde Osotimehin, direktør for FNs befolkningsfond UNFPA, til Kristeligt Dagblad.

UNFPA har netop offentliggjort en status over, hvad der er sket i de forgangne 20 år, både generelt og i forhold til kvinder. En rapport, der måler verdens befolkning ud fra forskellige kriterier, og som viser, at der er sket massive fremskridt og holdningsændringer. Samtidig viser den dog en voksende kløft mellem lande i fremgang og lande, der står stille.

Der bor én milliard mennesker i de 50-60 fattigste lande i verden. Selvom vi rundt om i verden ser, at folk bliver mere velstående, er disse lande hægtet af, siger Babatunde Osotimehin og peger på, at 53 procent af indtægterne i verden går til den rigeste én procent, mens der stort set ikke er noget til de fattigste 10 procent af jordens befolkning.

LÆS OGSÅ: Mærkelig modstand mod kvinderettigheder

I forhold til kvinder har et af de største resultater været, at dødeligheden i forbindelse med graviditet og fødsel er faldet med næsten 50 procent.

Det er et stort gennembrud. Mange har meget bedre adgang til prævention og familieplanlægning, hvilket smitter af på dødeligheden. Men der er stadig lommer med store problemer, siger generaldirektøren.

Således er dødeligheden i visse udviklingslande på én ud af hver 29 fødsler. På verdensplan er det 1 ud af 1300.

En af de helt afgørende udfordringer er at give kvinder retten til og muligheden for at bestemme over deres eget liv, hvilket forudsætter uddannelse. Som rapporten fremhæver, har blandt andet udbredelsen af mobiltelefoner givet adgang til oplysning og information.

Men det er samtidig et stort problem, at en tredjedel af alle brude i udviklingslande er teenagere, når de bliver gift.

Barnebrude fylder meget, når vi taler dødelighed. Og på det område har vi set alt for ulige fremskridt. Men vi har igen og igen understreget, at så længe de piger ikke kommer i skole, bliver gift væk for tidligt og får børn, mens de selv er børn, så er de ikke ligestillet med mænd, fastslår Babatunde Osotimehin.

Han peger videre på, at kvinderne ikke selv er herre over deres egen krop. Undersøgelser viser således, at en ud af fire mænd, der begår voldtægt, aldrig bliver tiltalt.

Og mænd indrømmer voldtægt, og de siger, at det ikke har konsekvenser. Det er meget alvorligt, når mænd taler åbent om, at de har udført voldtægt. Vi ser også, at 8 ud af 10 mænd mener, at de har ret til sex uden kvindens accept. Noget andet, som gør et stærkt indtryk, er, at hver tredje kvinde i nogle lande har været udsat for seksuelt misbrug. Så det er svært at se fremskridt, når kvinder lever i frygt i deres eget hjem. Det viser noget om magtforholdet mellem mænd og kvinder, siger Babatunde Osotimehin.

Et andet sted, hvor der er store forskelle i verdens befolkning, er på alder. Hvor befolkningen bliver stadig ældre i den vestlige verden samt i Rusland, Kina og Indien, ser det meget anderledes i udviklingslandene i Afrika syd for Sahara og Sydøst-asien.

Vi har to milliarder unge mennesker i verden, og 90 procent bor i udviklingslande, siger Babatunde Osotimehin om en anden af verdens skævheder, som er vokset de seneste 20 år, som ellers har budt på mange fremskridt.