Ukrainsk inferno kan få en voldsom afslutning

Om det hele ender med en fredelig løsning eller ultimativ vold bliver afklaret i løbet af de kommende dage, mener flere ukrainske kommentatorer

En demonstrant på Uafhængighedspladsen i Kijev kaster en sten mod politiet i det tidlige morgengry i går. –
En demonstrant på Uafhængighedspladsen i Kijev kaster en sten mod politiet i det tidlige morgengry i går. –. Foto: Sergei Supinsky/AFP/.

Alt tyder på, at urolighederne i den ukrainske hovedstad Kijev er kommet ind i sin afgørende fase. Efter en længere periode, hvor det så ud til at problemerne i landet kunne løses ved hjælp af demokratiske virkemidler som dialog og kompromis, ser det ud til, at det bliver langt voldsommere midler, der bliver taget i brug.

Den foreløbige kulmination på urolighederne kom i tirsdags og natten til i går med voldsomme sammenstød mellem demonstranterne og politiet, hvor mere end 25 personer mistede livet, mens op imod 500 mennesker blev såret.

Forhandlinger mellem den ukrainske præsident Viktor Janukovitj og oppositionslederne Klitsjko, Jatsenjuk og Tjahnybok om en fredelig løsning af situationen brød siden sammen, og efterfølgende beordrede den ukrainske forsvarsminister Pavel Lebedjev en militærenhed fra byen Dnetropetrovsk til Kijev. Nogle ukrainske medier meldte ligeledes i går om, at flere militærenheder var på vej mod Kijev, hvor demonstranterne samlet på Uafhængighedspladsen i går forventede endnu en hård nat.

LÆS OGSÅ: Hårdt mod hårdt i Kijevs gader

Der vil ske noget forfærdeligt, ifølge vore oplysninger er et nyt angreb under forberedelse, fortæller formanden for forbundet for uafhængige journalister i Ukraine, Jurij Lukanov, som har demonstreret på Kijevs Uafhængighedsplads lige siden demonstrationerne begyndte den 21. november og som sammen med mange andre demonstranter, stadigvæk håber, at urolighederne får en fredelig og retfærdig afslutning.

En af dem er politisk kommentator på den ukrainske avis Ukrajinskaja Pravda og aktivist, Jevgenij Ikhelzon.

Vi håber fortsat på en fredelig løsning. En løsning, som vil gavne folket og straffe en kriminel præsident og hans omgivelser. Jeg håber, at militæret og de menige soldater tænker over, om det er værd at kæmpe for et monster, om det er værd at dø for, siger Jevgenij Ikhelzon og tilføjer:

Vi er kommet til point of no return, hvor man er nødt til at tage stilling. Mange mennesker indser først nu, at det ikke længere er muligt at ignorere situationen og fortsætte livet som hidtil. De er nødt til at tage stilling. Mange har troet, at der ikke kan ske dem noget personligt, men mennesker i Georgien eller Tjetjenien betragtede også den første bombe, der faldt, som en vittighed.

Han er overbevist om, at protesterne i Ukraine er ved at komme ind i deres afgørende fase, og hans kollega, politisk kommentator Yaroslav Swatko, bakker ham op.

Han var i går overbevist om, at det afgørende slag i Kijev ville komme til at foregå natten til i dag.

Vi er i besiddelse af materiale, som beviser, at en større og afgørende aktion er under planlægning i nat (natten til i dag, red). Ifølge vores oplysninger vil professionelle soldater klædt ud som demonstranter deltage i aktionen og være bevæbnet med skydevåben. Deres opgave er at skabe provokationer ved blandt andet at skyde enkelte politimænd og efterfølgende helt afskære Uafhængighedspladsen fra resten af Kijev, siger Yaroslav Swatko.

Protesterne bredte sig i løbat af i går til flere ukrainske byer, især til det vestlige Ukraine, heriblandt byen Ivano-Frankivsk og Lviv, hvor demonstranterne blandt andet har afvæbnet og besat det lokale politi. Fra det ukrainske halvø Krim meldes der om separatistiske ytringer fra den hovedsageligt russiske befolkning.

Talsmand for den russiske præsident Vladimir Putin, Dmitry Peskov, fordømte officielt urolighederne i Ukraine, som Rusland betegner som forårsaget af ekstremistiske kræfter. Præsident Viktor Janukovitj beskyldte i en tv-transmitteret tale i går oppositionen for ikke at overholde de demokratiske spilleregler og for at opfordre til en bevæbnet kamp mod regeringsstyrkerne.

Jeg ved ikke helt selv, hvad det vil sige at leve et autentisk liv, men klart er det, at inspirationen ikke i første omgang kommer fra en calvinistisk kaldstanke, men fra Østen, skriver lektor Marianne Fibiger Qvortrup. Modelfoto:
Jeg ved ikke helt selv, hvad det vil sige at leve et autentisk liv, men klart er det, at inspirationen ikke i første omgang kommer fra en calvinistisk kaldstanke, men fra Østen, skriver lektor Marianne Fibiger Qvortrup. Modelfoto: Foto: Maks Levin/Reuters/.