Danske muslimer ser vidt forskelligt på halal

Danske muslimer er uenige om den slagtepraksis, der ligger bag millioneksport til muslimske markeder

Halal food and stand,  supermarket E.Leclerc of Vitry. Starting the operation "France has talent" in E. centers Leclerc Ile de France and in the framework of the approach "Buy French,  I use it" initiated by Pro France association. Paris,  FRANCE-19/04/2013./PRM_prm.30/Credit:PRM/SIPA/1304191122
Halal food and stand, supermarket E.Leclerc of Vitry. Starting the operation "France has talent" in E. centers Leclerc Ile de France and in the framework of the approach "Buy French, I use it" initiated by Pro France association. Paris, FRANCE-19/04/2013./PRM_prm.30/Credit:PRM/SIPA/1304191122. Foto: PRM/SIPA/ Denmark.

Danske kyllingeslagterier eksporterer årligt halal-slagtede kyllinger til det muslimske marked for godt 100 millioner kroner. Men blandt danske muslimer er der stor uenighed om, hvorvidt den danske halalslagtning, som er forudsætningen for den indbringende eksport, overhovedet opfylder de nødvendige religiøse krav.

I dag bedøves kyllingerne nemlig i strømførende vand før slagtningen. I Islamisk Kulturcenter i Brønshøj i det nordvestlige København mener man, at dette ligger inden for det acceptable.

Denne form for bedøvelse er i orden og opfylder kravene til halalslagtning, siger imam Khalil Jaffar Mushib, Islamisk Kulturcenter.

Den vurdering er man ikke enig i hos Danish Halal, som repræsenterer en lang række muslimske organisationer (se faktaboks nederst). Her er man helt klare i mælet og afviser, at kødet kan betegnes som halal, når dyret er bedøvet før slagtning.

LÆS OGSÅ: Indrømmelser fra fødevareminister i sag om rituel slagtning

Hvis dyrene er bedøvede, så er det ikke en halal-slagtning, og så bør man som muslim ikke spise kødet. Men jeg ved godt, at nogle muslimske organisationer certificerer bedøvelse, selvom det så ikke er en korrekt halal-slagtning, siger Ben Yones Essabar, som er formand for Danish Halal og i øvrigt sidder i bestyrelsen for Islamisk Trossamfund.

Mandag i denne uge trådte et forbud mod slagtning uden bedøvelse i kraft, hvilket har fået både jødiske og muslimske organisationer til at efterlyse en større forståelse for religiøse traditioner og religionsfriheden.

Danish Halal opfatter også den nye bekendtgørelse om forbud mod slagtning af ikke-bedøvede dyr som et indgreb i religionsfriheden og har derfor startet en underskriftsindsamling.

I dag importerer Det Jødiske Samfund i Danmark korrekt schæchtet kød. Men hvis fødevareminister Dan Jørgensen (S) ville trække det nye forbud mod slagtning uden bedøvelse tilbage, kunne overrabbiner Bent Lexner godt forestille sig schæchtet kød fra et dansk slagteri igen.

For år tilbage havde jøder og muslimer en særtilladelse til halal- og kosherslagtninger, men slagteriet i Slagelse gik konkurs, siger han.

Både de jødiske og muslimske organisationer mødtes i går med fødevareminister Dan Jørgensen (S) for at give udtryk for deres bekymring.

Imam Khalil Jaffar Mushib fra Islamisk Kulturcenter siger efter mødet:

Ministeren var meget venlig og sagde ifølge dansk lov rigtig mange gange. Han gjorde det klart, at halalslagtning stadig er tilladt i Danmark, og hvis vi havde forstået noget andet, skyldes det medierne. Han gjorde det også klart, at ifølge dansk lov er det ikke tilladt uden bedøvelse, men det vidste vi jo godt. Og så sagde han, at han ikke sætter dyrenes rettigheder over religiøse minoriteters. Alle tre ting er vi meget glade for at høre, sagde imamen.

På Danpo i Farre ved Horsens siger kommunikationschef Søren Bisp, at de fra tid til anden har en imam til at sikre, at slagtningen af kyllinger foregår korrekt.

Kyllingerne bedøves i strømførende vand, før de slagtes, siger han.

Fakta: Danish Halal

De største muslimske organisationer i Danish Halal er:

  • Det Islamiske Trossamfund
  • Københavns Moskeer
  • Taiba Moske
  • Det Islamiske Trossamfund på Fyn
  • Sammenslutningen af Islamiske Organisationer i Aarhus
  • MKC - Muslimsk Kulturcenter i Albertslund
  • Dansk Islamisk Råd
  • Dansk Islamisk Trossamfund
  • Tauba Moskeen i Næstved
  • samt en række mindre muslimske organisationer