Minister vil forbedre indsats for forfulgte kristne

Martin Lidegaard (R) er som udenrigsminister personligt stærkt optaget af religiøs forfølgelse. Helt nye signaler, siger oppositionen efter samråd

Udenrigsminister Martin Lidegaard (RV) var torsdag i samråd om forfølgelse af kristne rundt om i verden.
Udenrigsminister Martin Lidegaard (RV) var torsdag i samråd om forfølgelse af kristne rundt om i verden. . Foto: Uffe Weng/ Denmark.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) vil gerne forbedre den danske indsats for verdens forfulgte kristne. Inden sommer vil han komme med sit bud på, hvordan regeringens indsats på området fremover vil se ud. Herunder også, om Danmark vil følge Tyskland og Norges eksempler med en klar og prioriteret indsats.

Det blev resultatet af et samråd i Udenrigsudvalget i går, som Søren Pind (V) og Esben Lunde Larsen (V) havde indkaldt til. De havde bedt udenrigsministeren om at redegøre for regeringens holdning til forfølgelse af kristne rundt om i verden og særligt i Nordafrika og Mellemøsten.

LÆS OGSÅ: Opret en ministeriel stilling, der holder øje med religionsfrihed

Esben Lunde Larsen efterspurgte under samrådet en mere aktiv dansk politik med henvisning til, at Tyskland for nylig har skrevet en indsats for forfulgte kristne ind i regeringsgrundlaget, og at Norge har sat konkret fokus på forfulgte religiøse minoriteter blandt andet ved at ansætte en ekspert i religionsfrihed, og at de norske ambassader skal rapportere om brud på religionsfriheden.

Jeg er tilfreds i forhold til ministerens stillingtagen omkring, at der er alvorlige problemer på spil. Vi har en minister, som anerkender problemstillingen med forfulgte kristne, og som er villig til at fokusere på en løsning. Jeg er også tilfreds med, at vi får sendt en række svar fra ministeren, så vi kan forholde os til, hvad der kommer til at ske fra hans side. Når vi har tilkendegivelserne fra ministeren, skal vi have en høring på Christiansborg til efteråret, hvor vi får belyst tilbagemeldingerne fra ministeriet, så vi kan få et grundigt fundament for en egentlig strategi i forhold til at hjælpe forfulgte kristne, sagde Esben Lunde Larsen efter samrådet.

Udenrigsminister Martin Lidegaard lovede til sidst i samrådet, at hans overvejelser vil blive præsenteret for Udenrigsudvalget inden sommer.

LÆS OGSÅ: Stop kristenforfølgelserne

Nu vil vi gerne i ministeriet kigge på de konkrete erfaringer, der er fra Tyskland og Norge, og så vil jeg overveje, om vi kan forbedre den danske indsats på dette område ved udarbejdelse af en egentlig strategi. Eller om vi får mest ud af den strategi, som vi har haft indtil nu, nemlig at vi integrerer det i alle vores indsatser. Hvad jeg har lovet, er, at jeg personligt er stærkt optaget af denne sag, og at jeg gerne vil være mere vokal i de sammenhænge, hvor jeg har mulighed for det, i internationale og bilaterale fora, sagde Martin Lidegaard efter samrådet.

Fra flere sider i samrådet lød det, at Danmark skal overveje at skære i bistandshjælpen til de lande, som tillader forfølgelser af religiøse minoriteter. Her var Martin Lidegaard mere tilbageholdende.

Det er rigtigt, at vi har en beskyttelsesforpligtelse af minoriteter, hvis staten ikke selv magter det. Men det er i forvejen svage stater, vi støtter med u-landsbistanden. Hvis vi skærer i den, risikerer vi bare at ramme de fattige i stedet.