Italiens store skøre sangfest

I Danmark holder vi nationalt melodi grand prix i overmorgen, men den store begivenhed er den intenationale konkurrence i maj. I Italien er det omvendt her er årets allerstørste tv-begivenhed den nationale sangfestival, der består af fem helaftensshows i træk

"Man skriver ud fra erfaringer, og indtil nu er det her mine," siger David Fjelstrup (tv.) om sangene på debutalbummet fra From Sarah.
"Man skriver ud fra erfaringer, og indtil nu er det her mine," siger David Fjelstrup (tv.) om sangene på debutalbummet fra From Sarah. . Foto: .

En uge hvert år retter italienernes fokus sig mod en lille by oppe på Middelhavskysten i Ligurien. Den bliver for en tid landets ubestridte centrum og sætter dagsordenen. For i den uge er der intet over eller vigtigere end Festival di Sanremo.

Det er den italienske udgave af melodi grand prix, men i modsætning til andre lande, hvor showet går ud på at finde den sang, der skal kæmpe på nationens vegne i den europæiske dyst, så holder italienerne deres festival helt og aldeles for sig selv. Og de gør det med manér. Festivalen kører i fem dage og bliver sendt hver aften på tv i den bedste sendetid på hovedkanalen Rai 1, og ofte bliver festen ved til langt ud på natten med mange sange og gæsteoptrædender. Det er årets største fælles nationale begivenhed.

Det er ikke, fordi vindere af Sanremo ikke også har vundet den europæiske sangdyst. Italien har leveret popklassikere som Volare, der vandt i 1958, og landet vandt også for eksempel i 1964, da København var vært, med Non ho leta. Men i mange år var italienerne slet ikke med i det internationale grand prix. Og som det er tilfældet i år, lader Italien sig ikke altid repræsentere af vinderen fra Sanremo, men af en anden sanger, som Rai blot har udpeget.

LÆS OGSÅ: Ud med mor og far i Italien

Sidste år var det dog den meget populære vinder fra Sanremo, Marco Mengoni, der var i Malmø med sangen Lessenziale. Et kæmpe hit i støvlelandet, så da den kun fik en syvende plads, medførte det en del undren hos de italienere, der så det internationale show. Det er der imidlertid ikke så mange, der gider.

Derimod følger millioner af seere med hver aften, når der bliver sendt fra scenen i Teatro Aliston, og alle aviser, ugeblade og tv-programmer er fyldt med stort og småt fra festivalen. Den er nemlig altid god for snak, overraskelser og skandaler. For fire år siden fik seerne lov til at deltage med sms-afstemninger. Da resultatet blev, at de mest kritikerroste sange blev sorteret fra inden finalen, blev musikerne i det store Sanremo-orkester så rasende, at de i protest rejste sig op, krøllede nodepapirerne sammen og smed dem op på scenen.

Med i finalen det år var til gengæld kronprinsen fra det nedlagte italienske kongehus, Emanuel Filiberto af Savoyen, der i mangel af bedre har beskæftiget sig med diverse reality shows på tv og i Sanremo gjorde sig mest bemærket ved at synge falsk.

I flere år var værten for festivalen altid en ældre herre, der ofte havde en eller flere af landets smukkeste fotomodeller med til at pynte på scenen, og det var en national skandale, da en af modellerne for tre år siden gjorde sin entré i en kjole, der var så opslidset, at man kunne se en tatoveret sommerfugl på et sted, der normalt er dækket af trusser.

Et andet år var en æresgæst i showet en ældre folkekær sanger, der fik lov til at holde en monolog på over en halv time, som han brugte til at skælde to af landets katolske aviser ud for at skrive for lidt om tro og for meget om politik.

Efter at Silvio Berlusconi gik af som regeringschef, lød der også nye toner fra Sanremo. Modellerne røg ud, og der blev i stedet talt om for eksempel homoseksuelles rettigheder, hvilket ville have været uhørt for få år siden. Blandt gæsterne sidste år var to mænd, der fortalte, at de skulle giftes i New York, fordi det ikke er muligt i Italien.

Festivalen afspejler ofte, hvad der ellers rører sig. I år var der sparet på de store udenlandske stjernenavne i et forsøg på at holde igen i en krisetid, hvor millioner har mistet deres arbejde. Og åbningen blev taget som gidsel, da to mænd i de første minutter af tv-transmissionen truede med at kaste sig ud fra øverste etage og ned på scenen, hvis de ikke fik læst et budskab op om, at de havde desperat brug for hjælp til at forsørge familien. Så det fik de, mændene kravlede ned fra rækværket og blev ført væk, og showet kunne gå i gang.

Dette års to værter blev som et sjovt indslag viet til hinanden til festivalen jer skiller af Don Matteo, som er kendt fra en meget populær tv-serie. Dette afholdt dog ikke den kvindelige vært, Luciana Littizzetto, fra at flirte åbenlyst med orkestrets dirigent.

Ellers var der i år færre skandaler og færre seere end vanligt, og favoritten Arisa vandt trofæet til de flestes tilfredshed.

Men ved den internationale fest i København bliver Italien repræsenteret af en anden popsangerinde, Emma, som slet ikke var med i Sanremo.

Bogen appellerer til en bred læserskare og giver fin besked om både Det Gamle og Det Nye Testamente og blandt andet Jerusalems rolle for "bøgernes bog". Billedet viser jøder ved Grædemuren.
Bogen appellerer til en bred læserskare og giver fin besked om både Det Gamle og Det Nye Testamente og blandt andet Jerusalems rolle for "bøgernes bog". Billedet viser jøder ved Grædemuren. Foto: .