Kronhjorte truer lammefjordsgrøntsager

Bestanden er vokset eksplosivt, og dyrene elsker kartofler og gulerødder

En kronhjort han i Dyrehaven nord for København.
En kronhjort han i Dyrehaven nord for København. Foto: Kennet Havgaard/ Denmark.

Kronhjortebestanden på Vestsjælland er vokset kraftigt gennem de seneste 15 år. Fra bare en håndfuld dyr til nu over 1000 dyr. Nu nærmer de sig den inddæmmede Lammefjord, der er kendt for at producere grøntsager til Danmarks bedste restauranter, fortæller DR Sjælland.

Syd for Lammefjorden har de allerede fået krondyrets forkærlighed for kartofler og gulerødder at føle. Det fortæller kartoffelavler Niels Møller fra Kaldred i Nordvestsjælland. Vi mærker dem mere og mere. De kan godt lide kartofler. De kan godt lide dem, der er nede i jorden, og vil hellere selv grave dem op end at spise dem, vi lægger ud for at få dem lidt væk fra marken, siger han.

LÆS OGSÅ: Kronhjorte truer lammefjordsgrøntsager

Erfaringer fra det jyske viser, at Lammefjordens grøntsagsavlere har grund til at være bekymrede. Jyske kartoffelavlere har nemlig længe døjet med grådige krondyr på kartoffelmarkerne. Og det er en dyr fornøjelse, viser tal fra Jysk Landbrugsrådgivning, der spurgte 123 landmænd om, hvor meget kronhjortens hærgen har kostet dem i skader. De 34 hårdest ramte landmænd havde skader for mellem 25.000 og 100.000 kroner, og det samlede tab for de 123 landmænd løber op i mindst to millioner kroner, viser undersøgelsen.

Og den inddæmmede Lammefjord er et oplagt spisekammer for kronvildtet. Det forudser biolog Niels Kanstrup fra Københavns Universitet, der leder et treårigt forsøg, som skal undersøge, hvordan man kan tilpasse antallet af kronvildt på Sjælland, så både jægere, landmænd, skovejere og naturfredningsforeninger kan leve med det.

Lammefjorden er et område, hvor krondyrene kunne være et væsentligt problem. Lammefjorden kunne være et sted, hvor man har den målsætning, at her ønsker vi ikke at have krondyr, siger Niels Kanstrup til DR Sjælland.Niels Møller ser gerne, at jagttiden bliver udvidet, så bestanden kan reguleres mere effektivt.

De kommer kun om natten, sent om aftenen eller om morgenen. Så hvis vi kunne udvide jagttiden med halvanden time før og efter solnedgang, ville det hjælpe noget på det, siger Niels Møller.