Fitness giver oplevelser og nye venskaber

Fitness1 i Kolding har valgt at sætte særligt fokus på seniorerne. Kulturelle oplevelser og sociale kontakter tilbydes på lige fod med håndvægte og cykeltimer

Optagelse til DR2 tv-programmet "Tro Om". DR Århus.
Optagelse til DR2 tv-programmet "Tro Om". DR Århus. Foto: Palle Peter Skov/.

Kom! Lige en tur mere, sådan ja. Goooodt!

Musikken pumper i cykel-lokalet i Fitness1 i Kolding tidligt onsdag formiddag. Knap 30 mennesker knokler i pedalerne. Langt de fleste er over 60 år. Selvom instruktørens ordrer får sveden til at springe, er der stadig plads til store smil.

Musikken er vigtig man får helt lyst til at danse, siger 71-årige Jan Breindal, som sidder på en cykel forrest i lokalet.

Jan Breindal er kommet i centret de seneste seks år, og han møder som regel ind tre gange om ugen.

Jeg spinner, rykker jern, drikker kaffe og ordner verdenssituationen sammen med de andre medlemmer. Jeg går jo ikke på arbejde længere, men jeg synes stadig, at det er vigtigt at have noget at stå op til og at komme ud blandt folk.

LÆS OGSÅ: Pleje og pasning af en uhelbredeligt syg er en kærlighedsgerning

Jan Breindal kommer her alene. At tage en ven med i fitnesscenteret er da også næsten som at tage sand med til Sahara.

Jeg har fået mange nye venskaber her. Det sociale fylder vældig meget, som du kan se, siger han og slår ud med armene mod bordene i caféen, som er fyldt op med kaffedrikkende motionister, der snakker, griner og spiser brød til.

Fitness1 har da også valgt at gøre noget særligt for centerets mange aktive seniorer ved at oprette en særlig klub for medlemmer over 60 år, hvor de får invitationer til forskellige arrangementer. Indtil videre har de været til foredrag, bowling, julefrokost, pizzaaften og i biografen at se Sorg og glæde.

Børge Neesen, indehaver af Fitness1, fortæller, at centret i de seneste tre år har oplevet en stor stigning i antallet af medlemmer over 55 år.

Idrætsanalytiker Kasper Lund Kirkegaard fra Danmarks Idrætsforbund tror, at der er tale om en tendens:

Jeg tror, at vi inden for ganske få år vil se fitnesscentre og -kæder skyde op, der henvender sig direkte til ældre som deres primære kundesegment. Statistikken siger, at de ældre er mere idrætsaktive end nogensinde. Faktisk er andelen af idrætsaktive over 60 år højere end blandt de 30-40-årige.

Børge Neesen mener, at fitnesscentrene kan gøre meget mere end bare at stille træningsfaciliteter til rådighed:

Vi vil gerne bidrage til, at de ældre får nogle oplevelser og et godt netværk. Det er så meget bedre at komme ud og røre sig og møde andre mennesker end at sidde hjemme foran fjernsynet.

Klub 60+ i Fitness1 er da også udspring for flere, mindre netværk. For eksempel har en gruppe af kvinderne fundet hinanden i en cykelklub, mens nogle af mændene tager ud og bowler.

Man får mange nye kontakter her, og man kan altid spørge, om der er nogen, der vil med til et eller andet arrangement, hvis man ikke har lyst til at gå alene, forklarer Jan Breindal, der lige har sendt en opfordring ud til en tur i teatret.

Børge Neesen skyder på, at halvdelen af seniorerne kommer to-tre gange om ugen. Nogle kommer hver dag.

Det er betydeligt mere end gennemsnittet af befolkningen, som ifølge idrætsanalytiker Kasper Lund Kirkegaard træner 0,85 gange om ugen.

Seniorerne er nogle af de bedste medlemmer, vi har. Mange af dem møder klokken ni og bruger hele formiddagen her på træning, dampbad og sauna, hvorefter de går i caféen og hygger sig med kaffe og brød. Men det er ikke bare hygge. Mange af dem gør det bedre end en 18-årig. Det er ret vildt, smiler Børge Neesen.

Uden for caféen i det store træningslokale går unge fyre med musik i ørerne rundt og træner side om side med seniorerne i fitnessmaskinerne. Her finder vi 64-årige Lilly Larsen, som får lagt et personligt træningsprogram af en instruktør.

Jeg er bedst, når jeg bliver pisket lidt, smiler hun, hvorefter hun bider tænderne sammen og tager fem benpres mere i maskinen, inden instruktøren er tilfreds.

Lilly Larsen har dyrket fitness i mere end 10 år. Hun kan godt lide at kombinere muskeltræningen med både spinning, step, pilates og yoga. Da hun er færdig i maskinerne, styrer hun da også målrettet op på tredje sal, hvor hun lige skal nå en halv times seniortræning inden kaffen. Med store bolde og elastikker får hun og de andre på holdet blandt andet trænet baglår, haser, skuldre, nakke, lænd og mave nogle af de muskelgrupper, som ofte forsømmes med alderen.

Det er da også ønsket om at holde kroppen vedlige, der oftest får folk over 60 år til at melde sig ind i fitnesscenteret.

Mens de unge primært træner for at se godt ud, så vil de ældre gerne træne for at holde sig i god fysisk form, siger idrætsanalytiker Kasper Lund Kirkegaard.

Op på bolden, og så drejer I rundt om jer selv, mens I hopper på bolden. Det er dæleme træls, hva?, griner instruktør Berit Højholdt.

Ja, griner flere af deltagerne, men alle kaster sig ud i øvelsen alligevel.

Nu skruer jeg lige ned for musikken, så I også kan snakke sammen, siger instruktøren, mens hun forklarer, at den næste øvelse gerne må brænde lidt i lårene.

Det gør den sandelig også, lyder det fra en af måtterne, mens andre bedyrer, at de er sikre på, at instruktøren snyder med sekunderne.

Man kan virkelig mærke det her i ben- og mavemuskler, men det er jo tegn på, at der er noget, der har sovet, smiler Lilly Larsen, der synes, at hun har fået god hjælp til at minimere sine skavanker ømme knæ og kontorskuldre.

Også hun sætter stor pris på det sociale netværk i centeret.

Det betyder meget. Vi mødes altid til en kop kaffe, når vi er færdige med at træne, og så får vi lige klaret lidt politik og sådan. Sammenholdet er utroligt godt, og vi er stolte af at komme her. Jeg spørger tit mig selv om, hvad jeg egentlig ville lave, hvis ikke jeg havde det her, smiler Lilly Larsen.

Hun har sin mand med i centeret og synes, at det er dejligt at have en fælles interesse. Hun er også glad for, at centeret er for alle aldersgrupper:

Der er ikke nogen små, smarte nips, der kigger underligt på os, som det måske var tilfældet førhen. Det er dejligt, at her er plads til alle.Ønskes: bedre fysik