Arabiske lande bandlyser film om Noas Ark

Ny Hollywoodfilm om Noa bandlyses i tre arabiske lande af religiøse årsager

Islam fordømmer afbildninger af religionens hellige figurer, og det gælder også Noa, der er genstand for et helt kapitel i Koranen og betragtes som en profet og Guds apostel. Her ses en reklame for filmen med Russell Crowe i hovedrollen.
Islam fordømmer afbildninger af religionens hellige figurer, og det gælder også Noa, der er genstand for et helt kapitel i Koranen og betragtes som en profet og Guds apostel. Her ses en reklame for filmen med Russell Crowe i hovedrollen. Foto: ROBYN BECK/ Denmark.

Tre arabiske lande har af religiøse årsager bandlyst en kommende amerikansk storfilm om Bibelens Noa, og flere arabiske og mellemøstlige lande ventes ifølge nyhedsbureauet Reuters at følge trop.

Islam fordømmer afbildninger af religionens hellige figurer, og det gælder også Noa, der er genstand for et helt kapitel i Koranen og betragtes som en profet og Guds apostel.

Noa-filmen: Se de første levende billeder her

Censurmyndighederne i Qatar, Bahrain og de Forenede Arabiske Emirater henviser ifølge en talsmand for produktionsselskabet Paramount Pictures til, at filmen strider imod islam. Et lignende forbud i Kuwait, Jordan og Egypten menes at være på vej.

I sidste uge udstedte det indflydelsesrige Kairo-baserede islamiske læreinstitut Al-Azhar, som er den øverste autoritet inden for sunniislam, en fatwa, eller religiøst forbud, imod Noa. Fatwaen erklærer, at afbildninger af islams budbringere og profeter er en klar krænkelse af islamisk lov og opægger de troendes følelser.

LÆS OGSÅ
: Ny film om Moses overstrøet med stjerneskuespillere

Paramount Pictures forsvarer filmen.

Skønt der er taget kunstnerisk frihed, mener vi, at denne film opretholder kernen, værdierne og integriteten af en historie, der er en hjørnesten i millioner af menneskers tro, lyder det i en officiel erklæring fra produktionsselskabet.

Filmen har et budget på 125 millioner dollar (cirka 1,2 milliarder kroner), og hovedrollen spilles af Hollywoodstjernen Russell Crowe, mens skuespillerne Anthony Hopkins og Emma Watson er blandt birolleindehaverne.

Filmen er også genstand for religiøs kontrovers hjemme i USA, hvor Noa allerede inden den amerikanske premiere den 28. marts er stødt på modstand fra kristne grupper, der mener, at instruktøren Darren Aronofsky tager sig for mange kreative friheder i sin fortolkning af Bibelen.

Det er ikke første gang, at muslimske gejstlige i arabiske lande modsætter sig en film, der afbilder religiøse figurer, men det er usædvanligt, at censurmyndighederne udsteder konkrete forbud. Da skuespilleren og instruktøren Mel Gibsons storfilm om Jesus, The Passion of the Christ, udkom i 2004, blev den vist på mange biograflærreder i den arabiske verden trods protester fra imamer.

Se traileren for Noa-filmen nedenfor