Det gode liv er tæsketravlt

For pensioneret overlæge og medlem af Det Etiske Råd Poul Jaszczak er livet bedst, når man kan få lov til at sætte sit præg på omverdenen. Derudover siger han ikke nej til et glas iskoldt mælk

Il Vittoriales hovedbygning indeholder en række spændende rum. Sala Cheli er navnet på den farverige spisestue, der har fået sit navn efter den bronzeklædte skildpadde for enden af bordet.
Il Vittoriales hovedbygning indeholder en række spændende rum. Sala Cheli er navnet på den farverige spisestue, der har fået sit navn efter den bronzeklædte skildpadde for enden af bordet. Foto: Hakon Nielsen/ Denmark.

Hvad er det gode liv for dig?

Det lyder selvoptaget, men det gode liv for mig er at kunne sætte et fingeraftryk på omverdenen. At være der hvor tingene sker og gøre gavn for dem, der er omkring mig. Når man kommer op i årene, indser man også værdien af at kunne træffe et valg på et kvalificeret grundlag. Man tænker mere over tingene, før man gør dem, og det er også der, etikken kommer ind i billedet og bliver relevant.

Hvornår har du det bedst med dig selv?

Når jeg har tæsketravlt. Tingene må gerne gå stærkt omkring mig, og det er nok en konsekvens af min uddannelse. I realiteten gik jeg på pension den 1. oktober sidste år, og i den forbindelse er jeg kommet til den forunderlige erkendelse, at det er utroligt, at man nogensinde havde tid til at gå på arbejde, hvis man gerne vil nå noget. Når man bliver pensionist, skaber man en ny virkelighed, og i den virkelighed kan jeg fortsat godt lide at være en del af det, der foregår.

LÆS OGSÅ: Bønner under kastanjerne

Hvad gør du for at holde kroppen i gang?

Som en del af det liv, hvor jeg har haft meget travlt, har jeg forsømt en af mine glæder: at være håndværker. Jeg har bygget to både, repareret biler og snedkereret gennem mit liv, og det er der mere tid til nu. I mit arbejdsliv brugte jeg det fysiske arbejde til at slappe af efter en kvæstet hverdag. Tid og fritid har været en kostbar balance, og fritiden har været noget, som jeg har brugt på ting, som har stået på en ønskeseddel. Jeg synes overordnet, at ting, man gør, skal have et formål.

Hvad er afslapning for dig?

Det er mange ting. Jeg kan godt lide at se film, og jeg har et helt bibliotek af film, hvor der er mange, jeg godt kan se flere gange. En film blokerer for sanserne, så man lukker verden omkring sig ude. Men afslapning er også det at være i gang med et projekt. Det kan godt være at sidde til et møde og diskutere en problemstilling. Jeg oplever det som tilfredsstillende at være i gang med en diskussion om noget,der interesserer mig, som man enten bliver færdig med og afleverer eller også lader ligge og kan arbejde videre med senere hen. Derfor er det også godt for mig at være med i Det Etiske Råd, hvor det er arbejdsgangen.

Hvad er der altid i dit køleskab?

Der er altid mælk, og det er skidt, hvis der ikke er det. Jeg er født på landet, og derfor skal det også være rigtig sødmælk med 3,5 procent fedt. Et glas iskoldt mælk er alletiders.

Hvad er din største last?

Det er, hvor meget jeg nyder at se film. Specielt eventyrfilm. Men derudover er der også den klassiske last med at tænde en pibe tobak. Det sker cirka én gang om dagen, og selvom jeg har skruet ned for forbruget, bryder jeg mig stadig godt om at få en velanbragt pibe tobak i fred og ro. Det hænger sammen med at sidde på kanten af båden og nyde tilværelsen.

Hvad er det bedste sundhedsråd, du har fået?

Jeg har aldrig efterspurgt råd, men i stedet prøvet at finde ud af tingene selv. Men en løftet pegefinger fik jeg af min læge, da jeg fik diagnosticeret forhøjet stofskifte. Han forklarede, at rygning ikke er en god ting, fordi det kan påvirke fedtvævet bag øjnene. Det vidste jeg godt i forvejen. Men jeg blev enig med mig selv om, at det var noget, jeg skulle tage til efterretning. Derfor skruede jeg lidt ned for tobakken.