Rædslernes museum

I Budapest kan man på museet House of Terror blive mindet om de uhyrligheder, nazister og kommunister påførte den ungarske befolkning i 1940erne og 1950erne

House of Terror – Rædslernes Hus – er et museum i Budapest, der ærer ofrene for nazismen og kommunismen i Ungarn og kaster lys over de grusomheder, der er begået mod menneskeheden i landet. –
House of Terror – Rædslernes Hus – er et museum i Budapest, der ærer ofrene for nazismen og kommunismen i Ungarn og kaster lys over de grusomheder, der er begået mod menneskeheden i landet. –. Foto: .

På afstand skiller den store, grå bygning sig ikke ud fra de øvrige på den fine boulevard i Budapests centrum. Men som man kommer tættere på, kan man alligevel se, at noget er anderledes. I første omgang er det bogstaverne TERROR øverst på bygningen, og dernæst er det en masse små, indrammede personportrætter med fødsels- og dødsår, der hænger på muren ud til boulevarden.

Den store grå bygning i den ungarske hovedstad var først hovedsæde for det ungarske nazistiske Pilekorsparti og siden for det kommunistiske hemmelige politi. Bygningen har været ramme om utallige overgreb på mennesker: fængslinger, mishandling, tortur og mord. I dag holder museet House of Terror Rædslernes hus til i bygningen.

Museets formål er at ære ofrene og at minde menneskeheden om de forfærdelige gerninger, der blev udført af regimerne.

LÆS OGSÅ: Byen ved lagunen hvor Kopernikus er i fokus

Den dystre stemning bliver allerede slået an ved indgangen, hvor en sekvens med en trist udseende ældre mand bliver afspillet igen og igen på en tv-skærm.

Man kan tilgive, men ikke glemme, siger han, for lidt senere at tilføje: Nej, dette kan man ikke tilgive, inden han bryder ud i gråd.

Manden fortæller om henrettelsen af nogle unge mennesker. Omstændighederne er det svært at blive klog på, men hans ord om det umulige i at tilgive kan man ikke undgå at lægge mærke til, mens man står i kø for at købe billet.

Men selvom emnet er dystert, er museet indbydende. Turen rundt på museet begynder på anden sal. Her ledes man blandt andet igennem et rum, der langs den ene side har skærme, der viser billeder fra nazisternes besættelse af Ungarn, og på den anden side skærme, der viser billeder fra kommunisternes besættelse af landet.

Et langbord dækket med tallerkener og uniformer hængende langs væggene fortæller i et andet rum om de ungarske nazister i Pilekorspartiet, der i oktober 1944 fik magten i Ungarn. Det betød død og lidelse for mange af Budapests jøder.

For Ungarns befolkning blev afslutningen på Anden Verdenskrig dog ikke en glædelig begivenhed. Fra at have levet under nazistisk styre kom ungarerne til at leve under kommunistisk styre.

Et rum med et landkort som gulvtæppe fokuserer på, hvordan den sovjetiske hær opsporede personer, der udgjorde en trussel mod det kommunistiske system, og sendte dem i arbejdslejre. Det gjaldt mennesker fra alle samfundslag. Flere end 600.000 ungarere blev sendt til disse sovjetiske koncentrations- og arbejdslejre, kendt under navnet Gulag. Af dem vendte kun halvdelen hjem. På skærme langs væggene fortæller blandt andre ældre mænd om hårdt arbejde og dage uden mad.

På første sal kommer man igennem en form for labyrint, hvor væggene er bygget op af sæbestykker. Her kan man blandt andet læse sig til, at bønderne skulle aflevere en del af deres høst til det kommunistiske styre, og at denne del blev tredoblet i perioden 1948-1953.

Blev man betegnet som kulak, fordi man havde succes med sit landbrug, risikerede man at blive pålagt at aflevere en større del til regimet, betale mere i skat og udsat for både psykiske og fysiske overgreb. Resultatet var, at omkring 300.000 forlod deres jord, og at de tilbageværende mistede lysten til at producere, hvilket igen førte til mangel på mad og rationering.

I et andet rum berettes der om, hvordan de ungarske domstole blev undermineret af kommunismen, som udskiftede lighed for loven med klasseretfærdighed. En persons klassetilhørsforhold fik dermed betydning for straffen jo højere klasse, desto strengere straf.

Omkring det næste hjørne sender et stort, hvidt kors i gulvet, bibler og rosenkranse i små vinduer og munkesang i højttalerne stemningen i retning af et kirkerum.

Her fortælles, hvordan både nazismen og kommunismen regnede religion som en fjende og forfulgte religiøse personer.

De to regimer regnede deres respektive ledere som ufejlbarlige og almægtige og hævdede, at de var i gang med at skabe paradis på jord. På informationsarket, der hører til dette rum, kan man læse om religiøse personer, der gik imod det nazistiske styre, og om såkaldte fredspræster, som styret infiltrerede kirken med.

Kardinal Mindszenty, lederen af den katolske kirke i Ungarn, har fået sit eget rum på museet. Han talte de to regimer imod og stod i spidsen for mobiliseringen af tusindvis af katolikker til forsvar for kirken.

Elevatoren til kælderen er ikke for klaustrofobikere. Ikke fordi den er mindre end en gennemsnitlig elevator, men fordi den er mørk og kører nedad i sneglefart. Imens ser man en video med en mand, der fortæller, hvordan han var ansat til at gøre rent efter grusomhederne, der fandt sted i kælderen.

Vel ude af elevatoren rammes man af en fugtig, jordslået lugt. Hernede blev de politiske fanger spærret inde i celler, og nogle af cellerne er genskabt. Blandt andet kan man se et såkaldt rævehul, hvor fangerne ikke kunne stå oprejst, og et torturkammer med nogle af de redskaber, der blev brugt til at torturere fangerne med.

Rundturens sidste rum er beklædt med portrætter af de personer, der på den ene eller anden måde deltog i forbrydelserne mod menneskeheden under enten det nazistiske eller det kommunistiske styre i Ungarn. Kontroversielt, mener nogle, fordi ikke alle ønsker deres fortids ugerninger oplyst. Nødvendigt, mener museet.

House of Terror

Entrance hall of the House of Terror,  Human Rights Museum at former headquarters of Hungarian Secret Police. Budapest,  Pest,  Hungary,  East Europe,  Europe
Entrance hall of the House of Terror, Human Rights Museum at former headquarters of Hungarian Secret Police. Budapest, Pest, Hungary, East Europe, Europe Foto: .