Når kroppen trækker det røde kort

I en ny bog fortæller otte mennesker om deres møde med stress og giver råd til andre, som er udfordret af stress. Et af rådene er en opfordring til at kede sig

Carsten Albrektsen var sygemeldt med stress i fem måneder. –
Carsten Albrektsen var sygemeldt med stress i fem måneder. –. Foto: .

Når håndboldtræner Carsten Albrektsen mødte modgang, havde han en løsning: At arbejde endnu hårdere. Og metoden førte ham til succes, men i dag tror han, at det også var den metode, som førte til hans sammenbrud.

Han er uddannet folkeskolelærer, men arbejdede i 15 år som professionel håndboldtræner. Da han brød sammen i april sidste år, var han 52 år og cheftræner for håndboldklubben Bjerringbro-Silkeborg.

I journalist Heidi Vesterbergs bog Hvordan jeg kom gennem stress og blev klogere af det fortæller Carsten Albrektsen, hvordan hans kone og de to voksne børn længe havde været bekymrede for ham. En bekymring, han dog slet ikke havde haft tid til at opfatte, men under en gåtur med konen reagerede hans krop på en måde, som tvang ham til at stoppe op.

LÆS OGSÅ: Stressforsker advarer mod mindfulness på arbejdspladsen

Ligesom hvis du tager en stor pose fyldt med vand og klipper et hul i bunden. Alle kræfterne røg bare ud af mig, og min krop var helt drænet og slap. Jeg anede ikke, hvordan vi skulle komme hele vejen rundt om søen og hjem, siger han.

Hjem kom de, og de var begge chokerede. Carsten Albrektsen var klar over, at kroppen havde trukket det røde kort. Han havde længe haft svært ved at sove, haft nedsat appetit, og samtidig var der en klump i maven, som nogle dage gav ham meget ubehag. Da han kom til lægen, blev han sygemeldt med stress. Håndboldklubben meddelte offentligheden, hvorfor træneren var sygemeldt, så mange vidste, hvad der var årsagen til hans fravær.

Stress er stadig lidt tabuiseret, og det mærkede jeg også, da jeg fik mod til at gå ud i byen. Jeg fik fornemmelsen af, at mange gerne ville tale med mig, men også en form for berøringsangst, ligesom når nogen har mistet et familiemedlem, siger han i bogen.

Han var sygemeldt i fem måneder, inden han kom tilbage på arbejdsmarkedet. Den lange sygemelding gav Albrektsen god tid til at kede sig.

I begyndelsen af sygemeldingen kæmpede han med kedsomhed og rastløshed, og da hans psykolog forklarede ham, at disse følelser kunne hjælpe ham, var han parat til at afbryde samarbejdet med psykologen. Men noget af det vigtigste, han har lært gennem sygdommen, er at give plads for kedsomhed.

I kedsomhed ligger erkendelserne og på lang sigt også helbredelsen, siger han.

Men er det virkelig sådan, at man bliver klogere af at få stress, som det hedder i bogens titel? Det er i hvert fald det indtryk, man får, når man læser beretningerne. Når de tidligere stressramte fortæller, kan det nærmest lyde, som om sammenbruddet endte med at blive en gave.

En af dem, der er kommet til at betragte stress som en gave, er TV 2 News-værten Anne Sophia Hermansen, som blev sygemeldt med stress for tre år siden:

I stedet for at være perfekt og have et perfekt liv, perfekte børn, perfekt partner, perfekt job, perfekt udseende og perfekt alt muligt andet har du chancen for at blive hel. Hel dig selv.