Heldig mand finder skat på loppemarked

En amerikaner faldt for nylig over et guldæg, der forsvandt fra det russiske hof i 1917. Lignende guldæg er blevet solgt for næsten 20 millioner dollar

Fabergé-ægget er ét af otte forsvundne æg, der har været væk siden Den Russiske Revolution. Vil man se ægget med egne øjne, er det udstillet hos Wartski i London den14.-17. april. –
Fabergé-ægget er ét af otte forsvundne æg, der har været væk siden Den Russiske Revolution. Vil man se ægget med egne øjne, er det udstillet hos Wartski i London den14.-17. april. –. Foto: Wartski.

En amerikansk brugtmetal-forhandler købte for nylig et 8,2 centimeter højt guldæg på et marked i midtvesten i USA. Selvom ægget kostede manden 14.000 dollar, tænkte han, at han nok ville kunne tjene en skillig alligevel, hvis han solgte det til omsmeltning.

Manden kom hurtigt på andre tanker, da han ved at søge på internettet fandt ud af, at guldægget var betydeligt mere værd, end hvad han havde givet for det. Ægget viste sig nemlig at være et sjældet Fabergé-æg til en værdi af næsten 20 millioner dollar.

Den russiske zar Alexander III gav ægget til sin kone, Maria Feodorovna som en påskegave i 1887, men under Den Russiske Revolution i 1917 blev ægget smuglet ud af Rusland og forsvandt til USA.

Manden henvendte sig til det London-baserede Wartski Antiques Dealer, der fortæller til nyhedsbureauet Reuters, at manden var i chok.

LÆS OGSÅ: Plant tæpper af vintergækker nu

Han var fuldstændig ved siden af sig selv. Han kunne slet ikke tro, hvilken skat han havde fået fat i, siger Kieran McCarthy, direktør for antikhandelen.

Uden mandens identitet har det ikke været muligt for Reuters at bekræfte sandhedsværdien af historien, men ifølge McCarthy, der senere opkøbte ægget til en samler, er historien for fantastisk til at være opspind.

Vi er antik-forhandlere, så vi tvivler på alt. Men denne historie er så vidunderlig, at man ikke rigtig ville kunne finde på det selv.

Peter Carl Fabergé lavede cirka 50 guldæg til det russiske hof, og det er meget få samlere, der har mulighed for at få fingre i de dyre æg. Blandt ejerne er Englands dronning Elisabeth og Kreml.