En entreprenør i kirken

Anders Michael Hansen var med fra begyndelsen, da Danmarks første ikke-grundtvigske valgmenighed blev stiftet i 1990. I dag fylder han 50 år

Teolog Anders Michael Hansen har færdedes i mange kirkelige miljøer både i Danmark og i udlandet. Han vil gerne være med til at udvikle den traditionelle gudstjeneste, så den bliver relevant for nye generationer. –
Teolog Anders Michael Hansen har færdedes i mange kirkelige miljøer både i Danmark og i udlandet. Han vil gerne være med til at udvikle den traditionelle gudstjeneste, så den bliver relevant for nye generationer. –. Foto: Peter Madsen.

Anders Michael Hansen er en af de typer, som er med til at give ilt til kirkens blodomløb. Han færdes naturligt i mange kirkelige kredse, hvad enten det har været i Aarhus Valgmenighed, hvor han var blandt de første medlemmer i 1990, som udviklingschef i et folkekirkesogn, som præstevikar i natkirken i Odense Domkirke og tre små sydsjællandske landsogne, eller i sin nuværende position som præst i Københavns Frimenighed. I dag kan den kirkelige entreprenør fejre 50-års-fødselsdag.

Anders Michael Hansen har ikke helliget sig en enkelt opgave, men sat mange skibe i søen. Han betegnes som en initiativrig og inspirerende kirkemand, der kan tænke ud af kassen og etablere et nutidigt og autentisk kirkeliv med praktiske ledelsesværktøjer. Og så er han typen, som efter et bestyrelsesmøde med alle de gode intentioner på bordet også formår at komme med forslag til, hvordan de så bliver ført ud i livet.

LÆS OGSÅ: Til kamp for læsning, dannelse og fjumreår

Frimenighedspræsten har altid haft det som et mål at gøre gudstjenesten relevant for de nye generationer. Kirken skal vende vrangen ud på sig selv og dele den skat, den har, i et sprog, som folk forstår, mener han. Han har færdedes hjemmevant i karismatiske, missionske og grundtvigske miljøer; alle har de haft det tilfælles, at de har været prægede af en levende spiritualitet og en udadvendt praksis.

Han blev teolog på Aarhus Universitet i 1997 og samme år ansat som ledende præst i Aarhus Valgmenighed, hvor han var frem til 2004. Han blev derefter leder for det kirkelige uddannelsessted Skandinavisk Akademi for Ledelse og Teologi (SALT) i København og senere deltidspræst i Storsalen Menighed i Oslo frem til 2010.

Han har været tilknyttet Leadership Network i USA 2006-2012 og leveret lærings- og konsulentydelser til menighedsetablering i russiske, tyske, baltiske, engelske og nordiske sprogområder. Anders Michael Hansen har også været konsulent i folkekirken, blandt andet som udviklingschef i Fredens og Nazareth Sogn i København, ligesom han sidder i bestyrelsen for Willow Creek Danmark og i det kirkepolitiske udvalg i Dansk Oase.

Anders Michael Hansen er ugift og går i teatret og til middag en gang om måneden med en fast gruppe venner. Han er til singer-songwriter-koncerter på små københavnske spillesteder og løfter gerne vægte i crossfit og kører en omgang spinning på cyklen i fitnesscentret.