Burger med den femte smag

Amerikanske storbyhipstere står i kø for at spise burgere fra Umami-kæden. Burgere med det femte smagselement kan også laves derhjemme

En hjemmeversion af en umami-burger er en både kras, pikant og velsmagende oplevelse. –
En hjemmeversion af en umami-burger er en både kras, pikant og velsmagende oplevelse. –. Foto: Art Meyerhoff.

Los Angeles og New York er modpoler. Los Angeles er vandret, New York er lodret. Los Angeles er biler, New York er subway. Los Angeles er evig ungdom og palmetræer, New York er sortklædt kynisme og stenbro.

Men de to toneangivende og konstant rivalisererende storbyer på hver deres kyst har det til fælles, at de begge betragter sig som hjemsted for de bedste udgaver af USAs ultimative gastronomiske kulturprodukt, burgeren. Rivaliseringen afspejler lignende fejder inden for rapmusik, sport og generel kulturel dominans.

Og lige nu har Los Angeles overtaget i burgerkappestriden. Det skyldes først og fremmest den lille, men ambitiøse og ufatteligt populære gourmetburgerkæde Umami Burger, der er grundlagt i Los Angeles hipsternabolag Los Feliz og i sommer åbnede sin første restaurant i New Yorks Greenwich Village.

I de første åbningsuger stod New Yorks burgernørder i kø i timevis for at få lov til at sætte tænderne i den kreation, som livstilsmagasinet GQ har udnævnt til årets burger, og selvom ventetiden nu er afkortet noget, er der stadig rift om lyksalighederne fra vestkysten.

Begejstringen skyldes, at Umami Burgers stifter, Adam Fleischmann, har skabt en krydsning mellem japansk opfindsomhed og amerikansk burgerekspertise. Umami, der betyder velsmag på japansk, er den femte grundsmag efter salt, surt, sødt og bittert, og forbindes med madvarer som parmesan, sojasauce, oksekød, svampe, tang og naturlig modermælk. Umami-kædens burgere er, som navnet antyder, indgydet med en rå, kødelig, afstemt smag, der genopliver en amerikansk klassiker.

For nogle er umami voodoovidenskab, men uanset om man tror på, at den eksisterer eller ej, er det værd at prøve en hjemmeversion af en umami-burger.

Californiske Umami Burgers egen opskrift er hemmelig, men nøgleingredienserne i denne anbefalelsesværdige efterligning er hakket oksekød med en anstændig fedtprocent, fiskesauce og fennikelfrø.

Det er lidt krast, ret pikant og meget velsmagende. Skarp cheddarost, sødlige karameliserede løg og en velafbalanceret ketchup på bløde briocheboller eller sprøde ciabattabrød ophøjer burgeren til en gastronomisk oplevelse.