Kort nyt om nye krimier

Denne weekend afvikles Krimimessen i Horsens i byens gamle statsfængsel. Herunder er et udvalg af de mange krimier, der er udkommet på dansk i år

I weekenden afholdes Nordens største krimimesse i Horsens med 125 forfattere og 32 udstillere. Her er salgschef Joel Haviv fra Lindhardt og Ringhof i gang med at sælge bøger til nogle af de mange tusinder af besøgende på messen sidste år. –
I weekenden afholdes Nordens største krimimesse i Horsens med 125 forfattere og 32 udstillere. Her er salgschef Joel Haviv fra Lindhardt og Ringhof i gang med at sælge bøger til nogle af de mange tusinder af besøgende på messen sidste år. – . Foto: Scanpix.

Denne weekend afvikles Krimimessen i Horsens i byens gamle statsfængsel. Messen finder sted for 15. gang og er Nordeuropas største festival for spændingslitteratur. I alt 125 forfattere og 32 udstillere er med. Herunder et udvalg af de mange krimier, der er udkommet på dansk i år.

Ulrich Ritzel: ”Slangehoved”

Det er nat og forår i Berlin, da en ung mand bliver vidne til, at en død mand bliver smidt af en landrover på gaden i nærheden af den gamle Garnisonskirkegård. Den forhenværende kriminalkommissær Berndorf har nedsat sig som privatdetektiv og er øjensynlig den eneste, der er interesseret i at opklare forbrydelsen. Han får mistanke om, at den dræbte er blevet offer for en forveksling, og at den mand, som var det egentlige mål for forbrydelsen, nu er i livsfare. ”Slangehoved” er den første roman af den tyske forfatter, der er oversat til dansk. Den er inspireret af Tysklands historie og er fyldt med konkrete steder i Berlin.

Jakob Melander: ”Det bedste til mig og mine venner”

I Tivoli hænger en vinternat et lig spændt fast under gondolen i ballongyngen. Den dræbte viser sig at være forlystelsesparkens personalechef, der ikke ligefrem er elsket af sine kolleger. Politiassistent Lars Winkler må navigere i en labyrint af modstridende interesser og fortrængt fortid. Drabet følges op af flere, og sagerne har blandt andet tråde tilbage til en Gasolin’-koncert i 1970’erne og et kollektiv på Østerbro i København. Romanen er den fjerde i serien med Lars Winkler, der er tidligere punker og nu en af Københavns bedste efterforskere.

Robert Galbraith: ”Ondskabens høst”

En pakke med en kvindes afhuggede ben alarmerer privatdetektiven Cormoran Strike, der mener, at fire personer fra hans fortid kan være den ansvarlige. Politiet fokuserer på den ene mistænkte, men Strike bliver mere og mere sikker på, at han ikke er gerningsmanden. Sammen med sin assistent tager han derfor sagen i sine egne hænder og dykker ned i de tre andre mænds dystre verdener. Harry Potter-forfatteren J.K. Rowling står bag pseudonymet, og romanen er det tredje bind i hendes Cormoran Strike-serie.

Stephen King: ”Mercedesmanden”

Bill Hodges er som fraskilt, nylig pensioneret politimand led og ked af sit liv. Men en dag modtager han et brev, der giver hans liv ny mening. Afsenderen påstår at være den drabsmand, som, lige inden Hodges gik på pension, kørte sin bil ind i en kø af arbejdsløse. Sammen med et par farverige hjælpere sætter politimanden gang i en vild katten efter musen-jagt. Stephen King kalder selv romanen for sin første hårdkogte krimi og har annonceret, at det er første bog i en trilogi, og at bogserien også vil blive til en tv-serie.

Mogens Blom: ”Arven fra Basra”

En irakisk tolk bliver myrdet i Amman, og ved liget bliver der fundet en liste med 78 navne på tolke, der har arbejdet for Danmark. I Forsvarets Efterretningstjeneste er Maiken Tarp på sagen. Den myrdede er en af hendes tidligere medarbejdere, og hun tager til Mellemøsten for at forhindre at gerningsmændene streger endnu et navn på listen. Hun har en fortid som spion i Basra og Bagdad og viser sig selv at være i fare. Thrilleren er andet selvstændige bind om efterretningsagenten Maiken Tarps kamp mod Islamisk Stat og terror. Forfatteren har arbejdet i Mellemøsten for det danske udenrigsministerium.

Gard Sveen: ”Helvede åbent”

Foregår dels i 1988, hvor en ung pige findes grusomt slagtet, og dels i 2004, hvor nogen igen myrder unge piger. Ofrene bærer de samme kendetegn, der leder hen til seriemorderen Anders Rask. Det kan imidlertid ikke være ham, da han opholder sig på en sikret psykiatrisk afdeling. Men hvem er det så? Romanen er den anden Tommy Bergman-roman af Gard Sveen, der til daglig er rådgiver i det norske forsvarsministerium. Han første roman, ”Den sidste pigrim”, der udkom sidste år, vandt en lang række priser og modtager på dette års krimimesse i Horsens Palle Rosenkrantz-prisen for bedste spændingsroman på dansk i 2015.

Karin Slaughter: ”De smukkeste”

Med 35 millioner bøger på 32 sprog er denne forfatter blandt verdens mest læste krimiforfattere. ”De smukkeste”, den nyeste på dansk, handler om to søstre og deres mørke familiehemmeligheder. Deres teenagesøster Julia forsvandt sporløst for 20 år siden, og siden har de to søstre ikke talt sammen. De lever forskellige liv, den ene som glamourøs trofækone for en millionær og den anden som enlig mor og med en kæreste, der er tidligere straffet. Ingen af dem er kommet sig over tabet af Julia, og der rippes op i sagen, da millionærmanden dør og efterlader sig film med groteske scener af unge piger.

Samuel Bjørk: ”Uglen dræber kun om natten”.

En teenagepige findes myrdet i en skov omgivet af et pentagram af lys, en hvid blomst i munden og på et leje af uglefjer. Efterforskningsparret Holger Munch og Mia Krüger er på bar bund i sagen, indtil en computerhacker pludselig henvender sig og viser dem en ubehagelig film af den myrdede pige, der bliver holdt fanget af en fuglelignende person. Romanen er den anden i en serie, der begyndte med ”Der hænger en engel alene i luften” fra 2013, og er skrevet af Samuel Bjørk, der er pseudonym for den norske forfatter og singer-songwriter Frode Sander Øien.

Henrik Brun: ”Den polske lykkejæger”

Handlingen udspiller sig i et Europa, der er i intern strid om flygtninge, østarbejdere og økonomisk krise. En dansk fagforeningsleder falder død om efter konfrontation med en polsk forretningsmand, der herefter går under jorden. Den danske journalist Ketil Brandt, der er den gennemgående figur i Henrik Bruns krimier, øjner en storpolitisk og betændt sag og vikles ind i et spil mellem erhvervsfolk, nationalister, politi, efterretningstjeneste og ministre. Bogen er den femte i serien.

Ingar Johnsrud: ”Wienerbroderskabet”

Forfatteren er norsk journalist og debuterer som forfatter med denne roman om politimanden Fredrik Beier, der er tilbage på jobbet efter en personlig tragedie. Han hvirvles ind i en sag om den ortodokse menighed Guds Lys, der udsættes for en bestialsk massakre. Og kommer samtidig på sporet af et broderskab af racebiologer fra Anden Verdenskrig, der trækker tråde op til den politiske elite i Norge. Bogen er første del af en planlagt trilogi om politiefterforskeren Beier.