Kritik af Jelved for hastværk

Knap to måneder til at sætte sig ind i et kompliceret værk om en mere moderne styring af folkekirken er for lidt, siger kirkefolk

Hans Gammeltoft Hansen og Marianne Jelved, kirkeminister, holder pressemøde i anledning af færdiggørelse af rapport om kirkens styring.
Hans Gammeltoft Hansen og Marianne Jelved, kirkeminister, holder pressemøde i anledning af færdiggørelse af rapport om kirkens styring. Foto: Leif Tuxen/ Denmark.

Folkekirken skal tage en historisk vigtig beslutning. Alligevel har landets menighedsråd kun knap to måneder til at give deres vurdering af den betænkning fra kirkeminister Marianne Jelved (R), som foreslår en helt ny styring af folkekirken. Det er for kort tid og dermed et demokratisk problem, mener De Konservatives kirkeordfører, Charlotte Dyremose, der har spurgt kirkeministeren, hvordan hun forestiller sig, at menighedsrådene skal nå det midt i påske, pinse og konfirmationer.

Ved udgangen af maj skal menighedsrådene have svaret på, om de synes, det er en god idé med bloktilskud til folkekirken i stedet for øremærket statstilskud, om der skal være et Folkekirkens Fællesudvalg til at forvalte både folkekirkens fælles økonomi og indre anliggender, og om bispekollegiet skal lovfæstes.

LÆS OGSÅ: Ægyptens kristne ser fremad

Formanden for Helsingør Stifts Distriksforening Sydøst, Carl-Erik Denning, beklager den korte tidsfrist.

Kort før betænkningen fik vi at vide af kirkeministeren, at der ikke var noget, der hastede. Nu skal høringen hastes igennem på knap to måneder. Det virker ikke synderlig demokratisk, snarere som om man forsøger at få forslaget til en ny styring af folkekirken vedtaget i den fremlagte form med et Folkekirkens Fællesudvalg, siger Carl-Erik Denning, som oplyser, at hans eget menighedsråd i et tidligere høringssvar har sagt nej til et kirkeråd.

Processen om folkekirkens styring har været kritiseret tidligere. Sidste år fordoblede daværende kirkeminister Manu Sareen (R) høringsperioden om den første, foreløbige udgave af samme rapport. Det skete blandt andet efter en underskriftsindsamling, som omfattede 120 præster og menighedsrådsmedlemmer.

Det er så vigtigt et spørgsmål for folkekirken, at præster og menigheder skal have tid til at tænke det grundigt igennem. Den korte frist er simpelthen uanstændig, og det virker, som om Menighedsrådsforeningen er ligeglad med, om menighedsrådene når at læse betænkningen igennem, siger Poul Joachim Stender, præst i de sjællandske sogne Kisserup og Kirke Såby. Han tog initiativ til sidste års protestindsamling og opfordrer nu menighedsrådene til at afgive høringssvar.

Kritikken deles dog ikke af Gerda Bovbjerg, formand for Distriksforeningen for Ikast-Brande Provsti.

Det er op til det enkelte menighedsråd, hvordan man forvalter tiden. Mange venter alligevel til sidste øjeblik med at sende høringssvaret. Knap to måneder er rimeligt nok, og er man i tidsnød, kan man holde nogle ekstraordinære møder, siger hun.

Næstformand i Landsforeningen af Menighedsråd Carsten Bøgh Pedersen understreger, at foreningen ikke har noget at gøre med fastsættelsen af høringsfristens længde.

Det afgør kirkeministeren, og så kan vi andre efterfølgende forholde os til det. Det ville da være dejligt med en forlænget høring, men det er noget, ministeren afgør, fordi der sikkert er en ambition om, at der kan fremsættes et lovforslag til efteråret om folkekirkens styring, og så skal der holdes en bestemt tidsplan, siger Carsten Bøgh Pedersen og understreger, at spørgsmålet om høringsfristens længde ikke har været diskuteret i Menighedsrådsforeningens bestyrelse.

Først var der ikke lagt op til en høring, men nu er der kommet en høringsrunde, og det er da at foretrække. Som forening er vi interesserede i at skabe optimale forhold for menighedsrådenes mulighed for at afgive høringssvar. Lige nu er menighedsrådene også optaget af snart at skulle aflevere budgetter, så der forestår to travle måneder, siger Carsten Bøgh Pedersen.

Høringsperioden er fastsat af kirkeministeren til at strække sig fra offentliggørelsen den 2. april til ultimo maj.

Fra Kirkeministeriet oplyses det, at kirkeminister Marianne Jelved er på påskeferie.