Pilgrimme strømmer til Jerusalem i påsken

Den politiske uro mellem Israel og Palæstina forhindrer ikke folk i at komme til Jerusalem i troens navn eller som turister i påsken, hvor antallet af pilgrimme og turister er steget siden 2008

Italiensk middelaldermaleri af Jesu indtog i Jerusalem fra 1302. Jesus indtager Jerusalem på et æsel, og folket har smidt deres kapper og palmeblade på jorden for at vise ham ære.
Italiensk middelaldermaleri af Jesu indtog i Jerusalem fra 1302. Jesus indtager Jerusalem på et æsel, og folket har smidt deres kapper og palmeblade på jorden for at vise ham ære. . Foto: Arkivfoto.

Der har i 2014 ikke været en uge uden stenkast, israelske politiofficerers anholdelse af unge palæstinensere og den sædvanlige ballade i den gamle bydels snævre gader. Der forhandles om fred i de diplomatiske korridorer, men på gadeplan er Jerusalem sig selv. En by med en anspændt overflade og små sporadiske udbrud af konflikt mellem Israel og palæstinenserne og indbyrdes mellem de tre monoteistiske religioner.

Men turister og pilgrimme aflyser ikke længere besøget i den hellige stad. Tværtimod.

Siden 2008 har Israel noteret en markant stigning i antallet af pilgrimme og turister, hovedsagelig fra vestlige lande, men også fra Asien og Afrika. I 2013 besøgte 3,5 millioner turister Israel. 75 procent af dem slog et smut forbi Jerusalem, og 53 procent af de besøgende var kristne. I øjeblikket, hvor den kristne påske og jødiske pesah skal fejres i Jerusalem, stiger antallet af besøgende.

Vi er kommet for at være her hele påsken, siger et ældre amerikansk ægtepar, der på denne dag er med en gruppe på rundtur i den vestlige del af byen.

Vi er her, fordi det er påske. Vi har altid drømt om at gå på Via Dolorosa i Jerusalems gamle bydel. Ligesom mange andre vil vi være til stede under det store påskeoptog langfredag, siger de.

Som for mange andre pilgrimme og turister er den relative ro i Jerusalem sikkerhed nok for det amerikanske par til at gennemføre rejsen. Den politiske situation, den israelske besættelse og de seneste optrapninger af volden mellem Israel og Gaza spiller ingen rolle for beslutningen.

I Israels turistministerium er der glæde at spore. Siden begyndelsen af 2014 er antallet af besøgende allerede større end de første måneder af rekordåret 2013.

Vi er stolte af de høje tal. Til trods for Gaza-operationen i november 2012 og den generelle sikkerhedssituation i regionen har turisterne stemt på Israel, siger turistminister Uzi Landau.

I de jødiskejede butikker bag det amerikanske ægtepar har ejerne travlt med at frasortere de produkter, der indeholder mel og gær. I de ortodokse jødiske kvarterer koges bestik i store gryder på fortovene for at rense det forud for højtiden. Ifølge jødisk tradition fejres pesah og jødernes udfrielse fra slaveriet i Egypten ved blandt andet at stoppe salg af produkter, der indeholder almindeligt mel og gær. Årsagen er, at jøderne under rejsen fra Egypten til Israel spiste tørt usyret brød, og derfor gør man det samme i dag til minde om den bibelske fortælling, der er lige så vigtig for jøder, som Jesu korsfæstelse er for kristne.