Vatikanet satser på at skrive mediehistorie med helgenkåring af to paver

Ultramoderne teknologi skal sikre, at det bliver en af mediehistoriens største begivenheder, når Johannes Paul II og Johannes XXIII helgenkåres med ifølge Vatikanet to milliarder mennesker som tilskuere

ARKIVFOTO. Pave Frans har en plan om at forene de konservative og de reformvenlige sider af katolicismen med den første helgenkåring af hele to paver i denne måned. Det er et imponerende mesterstykke, der også har medført modstand fra visse kredse. At erklære både Johannes XXIII og Johannes Paul II for helgener betyder, at to markante trosskoler knyttes sammen til, hvad en pave skal være, en ydmyg sognepræst eller en karismatisk globetrottende superstjerne. (se Ritzau historie 211300) Wax effigies of late popes John Paul II (L) and John XXIII are pictured at the Rome's wax museum, on April 07, 2014. Late popes John Paul II and John XXIII will be made saints at an unprecedented joint ceremony on April 27, 2014 in a bid to unite Catholic conservatives and liberals. The canonisations of two popular popes are set to bring hundreds of thousands of pilgrims to Rome. AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS
ARKIVFOTO. Pave Frans har en plan om at forene de konservative og de reformvenlige sider af katolicismen med den første helgenkåring af hele to paver i denne måned. Det er et imponerende mesterstykke, der også har medført modstand fra visse kredse. At erklære både Johannes XXIII og Johannes Paul II for helgener betyder, at to markante trosskoler knyttes sammen til, hvad en pave skal være, en ydmyg sognepræst eller en karismatisk globetrottende superstjerne. (se Ritzau historie 211300) Wax effigies of late popes John Paul II (L) and John XXIII are pictured at the Rome's wax museum, on April 07, 2014. Late popes John Paul II and John XXIII will be made saints at an unprecedented joint ceremony on April 27, 2014 in a bid to unite Catholic conservatives and liberals. The canonisations of two popular popes are set to bring hundreds of thousands of pilgrims to Rome. AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS. Foto: GABRIEL BOUYS/ Denmark.

Den første dobbelte helgenkåring af to tidligere paver vil også blive en rekord i Vatikanets kommunikationshistorie. Op til fem millioner rejsende og pilgrimme ventes at indtage Rom og Peterspladsen i Vatikanet til helgenkåringen af Johannes Paul II og Johannes XXIII søndag den 27. april.

Men næsten tre ud af ti af verdens indbyggere, eller to milliarder mennesker, vil følge ceremonien på tv, mens andre vil benytte internettet eller deres telefon eller iPad takket være applikationer, som Vatikanet har udviklet til lejligheden. Vatikanet har sat alle sejl til for at sikre, at helgenkåringen af de to afdøde paver bliver Vatikanets største mediebegivenhed nogensinde og en af de helt store i den internationale mediehistorie.

Vi har besluttet at benytte moderne teknologi, der gør det muligt for alle lande at følge ceremonien, uanset hvor langt væk de er. Vi vil sikre, at historikerne får optagelser af høj kvalitet at arbejde med, siger direktøren for Vatikanets tv-center, Dario Vigano.

Teknologi bliver især mobiliseret i kraft af de i alt 34 kameraer, som vil filme helgenkåringsmessen på Peterspladsen. Det er flere end ved åbningsceremonien ved OL i Sotji, og 13 af dem vil desuden være 3D-kameraer, som blandt andet skal sikre direkte tre-dimensional transmission til 500 biografer i 20 katolske lande på flere kontinenter, fra Brasilien til Østrig.

LÆS OGSÅ: Helgenkåringer vækker jubel og debat

Ni satelitter sikrer, at billederne formidles til alle verdenshjørner takket være et samarbejde med en række globale tv-stationer som Rupert Murdochs Sky TV, men også med Sony og det europæiske Eutelsat-selskab. Mange nationale katolske kirker tilbyder folk mulighed for at se helgenkåringen på storskærme i byerne verden over.

Det skaber en storslået mulighed for fællesskab og deltagelse, en mulighed for at leve med i historien, som ærkebiskop Claudio Maria Calli, formand for det pavelige råd for social kommunikation, har formuleret det.

Vatikanets informationsservice erkender, at mange unge mennesker ikke kender pave Johannes XXIII, der døde i 1963 kort efter at have åbnet det Andet Vatikanerkoncil, som moderniserede den katolske kirke. Og de yngste har heller ikke personligt oplevet pave Johannes Paul II, der døde i 2004 efter at have mobiliseret den katolske ungdom under katolske ungdomsdage verden over.

Derfor tager Vatikanet alle typer kommunikationsteknologi i brug, blandt andet med en internethjemmeside med navnet 2popesaint og en twitterkonto med samme navn, og en youtube-kanal med videoer af især Johannes Paul er også annonceret. Desuden vil Vatikanet kommunikere på platforme som Instagram og Storify.

Det er fremtiden, har Vatikanets talsmand, Federico Lombardi, udtalt.

Historiens største tv-begivenhed nogensinde var De Olympiske Lege i Beijing i 2008, hvor 4,8 milliarder mennesker så med på et eller andet tidspunkt. Ifølge de russiske myndigheder fulgte tre milliarder tv-seere med i åbningsceremonien ved OL i Sotji tidligere på året.

61 officielle delegationer har meldt deres ankomst den 27. april, deriblandt 19 statsledere, 24 regeringsledere og 23 ministre, oplyser det italienske Indenrigsministerium.