Forskellige nationaliteter mødes om lyrik, fitness og dans

Respekt for andre er ledetråd i arbejdet med integration af ældre med anden etnisk baggrund end dansk i et aktivitetscenter på Nørrebro i København

Paris, France. 20th April 2014 - - Young fitness party goers dancing in front of the stage by the Seine. - - Les Berges de Seine hosted a Zumba Fitness Party Spring Swag in the Paris sunshine.
Paris, France. 20th April 2014 - - Young fitness party goers dancing in front of the stage by the Seine. - - Les Berges de Seine hosted a Zumba Fitness Party Spring Swag in the Paris sunshine. Foto: Neil Cordell / Demotix/ Denmark.

Smittende begejstring og glæde. Det strømmer én i møde, når man besøger Aktivitetscentret Sankt Joseph på Nørrebro i København.

I seks år har det ligget der i det, der engang var hospital med en af byens mest søgte fødeafdelinger, og nu er der i alt 800 brugere, der har deres gang på den tidligere fødeetage. En tredjedel af dem, der kommer hver uge på centret, er danskere med anden etnisk baggrund, hovedsageligt ældre mennesker.

Det er en lille succeshistorie i en af Københavns bydele med belastede områder, hvorfra vi oftest hører og læser om, hvordan der kæmpes med integrationsproblemer.

Men i Aktivitetscentret, der er en selvejende institution, kommer 21 forskellige nationaliteter, og 11 forskellige religioner er repræsenteret.

LÆS OGSÅ: Pensionister får hjælp til at komme tilbage på arbejdsmarkedet

Der tilbydes aktiviteter for ældre, og centret er også et slags eksperimentarium for Københavns Kommunes indsats på ældreområdet, således at vellykkede tiltag kan overføres til andre bydele i kommunen.

Respekt for andre det er faktisk det overordnede motto for al aktivitet på centret og måske den ledetråd, der bevirker, at dagligdagen i det store og hele forløber tilfredsstillende, og at alle samfundsgrupper trives.

Ja, vi har da oplevet et par korporlige slåskampe, når temperamenterne kommer på kogepunktet, og verdenspolitikken trænger ind gennem vore mure, men det er heldigvis meget sjældent, at gemytterne kommer så voldsomt i kog. I det store og hele glider vore hverdage rigtig godt, og folk benytter sig af de mange forskellige aktiviteter og tilbud i huset, fortæller den daglige centerleder, John Lagoni.

En stor og broget skare af frivillige for tiden 52 i alt møder op alle ugens dage og hjælper til med stort og småt fra almindelig oprydning til omsorg for de nyest tilkomne.

Der kommer mange enlige, enker og enkemænd, og der er åbent fra klokken 8.30 om morgenen til 22.30 om aftenen.

Som bruger bliver man medlem af Aktivitetscentret og betaler 50 kroner pr. måned. Særlige aktiviteter er der ekstra brugerbetaling for, som for eksempel fitness med en træner.

Og hvad kan man så i øvrigt kaste sig over på centret? Ja, der er et væld af tilbud fra cafe med daglig bespisning til holdmotion og naturligvis en datastue med undervisningstilbud i it til ældre, snedkerværksted, dans til swingmusik og madlavning.

Der står også forskellige kulturelle tilbud på programmet, for eksempel for-søger man sig dette forår med en lyrik-eftermiddag, måske har nogle lyst til at komme og læse op af egne digte eller høre andres. Så arrangeres der en rejse to gange om året. Man kan selvfølgelig også melde sig til en sangtime eller til bankospil. Eller man kan som bruger komme med et helt andet forslag og se, om der kan skabes en ny aktivitet.

Huset er i konstant bevægelse og udvikler sig løbende efter de ønsker og idéer, der opstår fra den omkringliggende by.

Centret har også badefaciliteter og kan i en helt anden boldgade tilbyde hjælp til at skrive ansøgninger til for eksempel kommunen eller andre offentlige kontorer

Penge skal der jo til for at få et sådant center til at løbe rundt, og de cirka fire millioner kroner, det koster om året at drive institutionen, skaffes dels fra tilskud fra Københavns Kommune, dels fra brugerbetaling samt midler fra fonde. Institutionen har selv en mindre fond, der stammer fra salget af en bygning, man tidligere ejede på Frederiksberg.

Med beliggenheden på Nørrebro bliver arbejdet omkring integration en naturlig og vedkommende del af hverdagen. Igennem flere år har der været et tæt samarbejde med kvinder af anden etnisk baggrund end dansk, og der har været en lang række fællesmøder med kvinder fra flere nationaliteter.

Kvinderne har lavet mad sammen, budt på varieret underholdning, og der har været drøftelser og debatter om kvinders levevilkår i forskellige lande. Derudaf er vokset mange venskaber og en større forståelse for kvinders liv i Danmark, både for de danskfødte og for de kvinder, der er vokset op i andre lande, men som nu har deres voksenliv og alderdom her.

Vi ønsker at være rammen om sundhedsfremmende aktiviteter for ældre, herunder integration. Og vi samarbejder med andre centre i lokalområdet om tilbud til ældre, siger John Lagoni.

Institutionen lægger også vægt på, at der skal være adgang for sosu-praktikanter i uddannelsesforløbet, og at der skal være et samarbejde med skoler og børnehaver. Således kan Aktivitetscentrets bidrag både til integration og til trivsel for ældre brede sig som ringe i vandet.

Og overskriften er som sagt respekt for andre. Det bærer i al sin enkelhed hele det mangesidede praktiske arbejde og smitter af på omgangstone og på initiativer.

Sådan er det gået til, at et enkelt og moderat center i hjertet af Nørrebro med medmenneskelighed og sund fornuft gør en stor forskel.