Formet af livet på en friskole ved Randers

Den uendelige historie er den bedste bog, Jan Lagermand Lundme har læst. Han står i spidsen for det internationale melodigrandprix, der løber af stabelen i denne uge

0Kultur skal bruges til at udvide ens horisont. Derfor ville det være noget skidt at lukke nogle genrer ude, mener Jan Lagermand Lundme. – Foto Michael Søndergaard/DR.
0Kultur skal bruges til at udvide ens horisont. Derfor ville det være noget skidt at lukke nogle genrer ude, mener Jan Lagermand Lundme. – Foto Michael Søndergaard/DR.

Hvad er din seneste store læseoplevelse?

Det er en bog, som min mand, Tomas Lagermand Lundme, har skrevet, der hedder Jeg er ikke dig. Det er en lille fortælling om den store kærlighed, når den bliver hverdag. Selvom det ikke er os, han skriver om, kan jeg alligevel godt genkende en masse ting i den.

Hvilken bog har gjort størst indtryk på dig nogensinde?

Den største læseoplevelse, jeg har haft, er uden tvivl Den uendelige historie af den tyske forfatter Michael Ende, som jeg læste, da jeg var helt ung. Bogen handler om det at ville noget andet og at turde gå andre veje. Hovedpersonen, Bastian, bliver mobbet, og han føler sig meget anderledes end andre. En dag går han ind til en gammel mand i et antikvariat, hvor han stjæler en mystisk gammel bog, og ved hjælp af den drager han ind i en fantasiverden, hvor han kommer til at spille en hovedrolle, og så går det gruelig galt for ham. Forfatterens beskrivelse af Bastian er formidabel, og jeg identificerede mig helt sindssygt meget med ham.

LÆS OGSÅ: Det guddommelige i et åbent univers

Hvad vil du anbefale fra kulturudbuddet i Danmark lige nu?

Jeg vil gerne anbefale, at man går på Statens Museum for Kunst og ser udstillingen Asger Jorn Rastløs rebel. Asger Jorn er efter min mening lidt overvurderet, men folk, som har set udstillingen, siger, at det er en superfantastisk udstilling, så jeg vil selv ind og se den efter den 10. maj, når det internationale melodigrandprix er afviklet. Til den tid har jeg meget bedre tid, end jeg har i dag.

Er der en kulturoplevelse, der har været med til at forme dig som menneske?

Det har været med til at forme mit liv, at jeg i sin tid tog på Mellerup Fri- og Efterskole ved Randers. Det er en skole, som lægger særlig vægt på musik, teater og kreativitet. Jeg kommer fra en by, hvor de fleste spillede fodbold, og det gad jeg ikke. På efterskolen ville alle spille musik og teater ligesom jeg selv. Det var, som om der blev frigivet en masse energi i mig, så jeg også blev bedre til de boglige fag, og pludselig var det ikke så slemt at gå i skole mere. Hvis ikke jeg havde gået der i de to år, var jeg havnet et helt andet sted end der, hvor jeg er i dag.

Hvem har du senest været til koncert med?

Jeg var i Amsterdam for tre uger siden, hvor jeg hørte en koncert med alle deltagerne i det internationale melodigrandprix. Koncerten var arrangeret af den hollandske eurovision-fanklub, og det var en fed oplevelse og meget rørende at stå og høre koncerten sammen med alle eurovision-fansene. Grandprix-musik fylder rigtig meget i mit liv lige nu.

Er der områder af kulturlivet, som efter din opfattelse fortjener mere opmærksomhed?

De små teatre fortjener noget mere opmærksomhed. Det er ikke, fordi de slet ikke får opmærksomhed, men de fortjener langt mere applaus for det, de gør. Mange af dem har nogle fantastiske forestillinger, og så tør de eksperimentere. Det er dem, der får de store teatre til at rykke sig, fordi de afprøver noget nyt og anderledes.

Er der aspekter af kulturlivet, som ikke siger dig noget?

Nej. Kultur skal netop bruges til at udvide ens horisont. Derfor ville det være noget skidt at lukke nogle genrer ude. Desuden er jeg ekstremt nysgerrig, så også af den grund ville det være dumt at skære noget fra, Det er ofte sådan, at med de kulturelle oplevelser, hvor man ikke forventer noget, får man de største oplevelser og mulighed for at rykke sig som menneske. Der er i øvrigt heller ingen kulturelle genrer, som jeg er for fin til at opsøge.

Jan Lagermand Lundme