Flertal i Israel for flere rømninger

En meningsmåling i Israels største avis viser, at 54 procent af den israelske befolkning gerne vil rømme flere bosættelser på Vestbredden

Nedlæggelsen af jødiske bosættelser bør ikke stoppe med tilbagetrækningen fra Gaza og de fire nordlige bosættelser på Vestbredden. Det mener et flertal i den israelske befolkning.

En meningsmåling i Israels største avis, Yedioth Ahronoth, viste i går, at 54 procent af israelerne går ind for, at flere bosættelser på Vestbredden bliver rømmet som et led i fredsprocessen mellem israelere og palæstinensere. 42 procent af befolkningen er modstandere af yderligere rømninger.

– Tallene viser, at selvom tilbagetrækningen fra Gaza har smertet mange israelere, er der også en udbredt accept af, at yderligere rømninger er nødvendige for at komme videre i fredsprocessen, siger Danny Raymond, kandidatstipendiat ved Dansk Institut for Internationale Studier med særlig interesse i de jødiske bosættelser og den israelsk-palæstinensiske konflikt.

– Mange forældre er kede af at skulle sende deres søn eller datter afsted som soldat til Vestbredden for at beskytte bosætterne. De mener ikke, at det er det værd, siger han.

Premierminister Ariel Sharon har hidtil afvist, at der blev tale om flere rømninger, ikke mindst fordi der er stor modstand mod det i hans eget parti, Likud.

– Sharon er nødt til at se tiden an. Hvis palæstinenserne i Gaza forholder sig roligt og lader være med at sende raketter ind over grænsen til Israel, vil det være lettere at foreslå yderligere tilbagetrækninger, siger Danny Raymond.

Vestbredden vil under alle omstændigheder blive en væsentlig større mundfuld end Gaza. Indtil nu er i alt omkring 9000 bosættere fjernet. Tilbage på Vestbredden er stadig omkring 250.000 jødiske bosættere fordelt på 116 bosættelser. Heraf bor omkring 80.000 bosættere på den del af Vestbredden, som vil ligge på palæstinensisk kontrolleret område, når den israelske sikkerhedsmur er bygget færdig. Det er først og fremmest disse 80.000 bosættere, der er opbakning til at fjerne.

upoulsen@kristeligt-dagblad.dk