Teologen valgte jøderne

Formand for Israelsmissionen, theol.dr. Kai Kjær-Hansen, fylder i morgen 60 år

Mødet med Israel blev for alvor en eksistentiel faktor for Kai Kjær-Hansen, da han mødte de messianske jøder, jøder som tror på Jesus. -- Foto: Scanpix.
Mødet med Israel blev for alvor en eksistentiel faktor for Kai Kjær-Hansen, da han mødte de messianske jøder, jøder som tror på Jesus. -- Foto: Scanpix.

I Jerusalem lever de tre religioner, jødedom, islam og kristendom side om side, og er man det sidste, kan man altid finde en passende præst eller kirke i rækken af internationale gejstlige. Det kan man som dansker også i dag, men det blev først til virkelighed i midten af 1970'erne, da da theol.dr. Kai Kjær-Hansen sammen med sin familie blev udsendt som dansk præst til det hellige land. Et par år som har fået stor betydning for hans liv. I morgen kan han som formand for Den Danske Israelsmission fejre 60-års fødselsdag.

Kai Kjær-Hansens præstegerning i Jerusalem blev indledningen til en række udsendelser af danske præster efter ham, som både står til rådighed med samtale og gudstjeneste for almindelige folkekirkelige turister, søgende pilgrimme og medlemmer af de danske missionsbevægelser på rundrejse i det hellige land.

Kristendommens formidling og evangeliets budskab til jøderne, har siden gået som en rød tråd gennem Kai Kjær-Hansens liv, hvor han ubetinget har brugt sine fremragende evner som teolog. Nogle vil huske ham som den ivrige missionær også i forhold til jøderne, andre som en pædagogisk skribent i sine kommentarer til Det Nye Testamentes evangelier og breve, atter andre som bispekandidat, da der i 1996 sidst var valg i Lolland-Falsters Stift.

Kai Kjær-Hansen har sin forkyndelse fra missionshuset på Bornholm. Efter studentereksamen rejste spørgsmålet sig: hvad nu. Interessen for Israel – ikke så meget staten som det jødiske folk – var blevet vakt under en rundrejse på tommelfingeren dengang det var muligt i 1964. Og nu vendte han så efter studentereksamen tilbage for konkret at finde ud af, om han kunne tilegne sig fremmedsprog. Det kunne han. I løbet af otte-ni måneder lærte Kai Kjær-Hansen sig hebraisk. Mødet med Israel blev for alvor en eksistentiel faktor for Kai Kjær-Hansen, da han mødte de messianske jøder, jøder som tror på Jesus. Som bekendt forkyndte jøden Jesus først for andre jøder i Israel. At jøder, som for Kai KjærHansen er det folk, der har været tættest på Gud, stadig har brug for kristendommens evangelium, er kun en understregning af, at det har helt afgørende betydning for alle andre i verden også. I dag arbejder Kai Kjær-Hansen målrettet på mission blandt verdens jøder. Kai Kjær-Hansens karriere efter teologieksamen var praktisk rettet, først som lokal leder af Kristeligt Forbund for Studerende (KFS) på Bornholm, senere som den første fastansatte lærer på Menighedsfakultetet i Århus, som forlaget Credos første forfatter til en bibelkommentar, som sekretær for landsorganisationen KFS, og endelig som redaktør af Israelsmissiones blad sideløbende med jobbet som arbejdende formand for Israelsmissionen. I øvrigt er Kai KjærHansens engagement i mission for jøder verdensomspændende, så i dag følger der yderligere et par internationale job med i arbejdet hjemme i Århus.

Formatet som teolog så man tydeligt, da Det Danske Bibelselskab kaldte på Kai Kjær-Hansen i forbindelse med den nye bibeloversættelse fra 1992. Herefter udfoldede Kai Kjær-Hansen den pædagogiske side af teologen, med kommentarer og udlægninger af Matthæusevangliet, Apostlenes Gerninger, Korintherbrevene og for tiden er han i gang med en kommenteret udgave af Markusevangeliet.

Der hører en del møder med i Kai Kjær-Hansens kirkelige liv. Men indimellem, når han vender hjem fra møderne, som jo lægger sig hen over fjernsynets primetime, har hans kone gennem 23 år, Kirsten, haft videoen sat til, så der kan nydes en god fodboldkamp.

vincents@kristeligt-dagblad.dk