Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger


Send artiklen Skal kommerciel hvalfangst genindføres? til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skal kommerciel hvalfangst genindføres?

Annonce flexblock
flexblock
Forstør Send Print

DYREETIK: Den japanske regering bør ikke få held med at genindføre kommerciel hvalfangst ad bagdøren

Danmark var i 1982 medvirkende til, at IWC, Den Internationale Hvalfangstkommission, vedtog et forbud imod kommerciel hvalfangst. Men Danmarks stemme på sidste års Internationale Hvalfangstkommissionsmøde (IWC) betød, at der blev flertal for en erklæring om genoptagelse af hvalfangst – St. Kitts erklæringen – foreslået af den japanske regering.

Den danske regerings opbakning til erklæringen er et klart signal om, at Danmark støtter den japanske regerings ønske om at genåbne kommerciel hvalfangst.

Erklæringen er en stor sejr for Japan. Ifølge teksten er hvaler en trussel imod fødevaresikkerheden, fordi hvalerne æder for mange fisk. Det er ikke rigtigt. Hvaler er ikke årsag til aftagende fiskebestande. Den største trussel imod fiskebestande i dag er overfiskeri.

Erklæringen siger også, at der er udviklet en robust metode til udregning af kvoter, så hvalbestanden ikke udnyttes groft kommercielt. Metoden skulle kunne sikre hvalerne imod rovdrift, men Japan følger ikke selv denne metode, når det gælder den hvalfangst, Japan i dag driver. En hvalfangst, som under dække af at være "videnskabelig" reelt er kommerciel og dermed et brud på IWC's forbud.

Annonce
Der er IWC møde igen i maj. Inden mødet forsøger Japan at samle en række lande til et "normaliseringsmøde". Formålet er at give yderligere styrke til den japanske regerings vedvarende forsøg på at få genindført kommerciel hvalfangst. Det er endnu uvist, om Danmark vil deltage i mødet.

Den danske regerings holdning i hvalspørgsmålet bygger angiveligt på hensynet til "rigsfællesskabets" interesser. Altså fordi man mener, at det kan gavne grønlandske hvalfangst-interesser. Men den danske regerings forhandlingsposition er ren hasardspil. Dels med de globale hvalbestande, hvis der igen åbnes op for kommerciel hvalfangst under IWC, og dels med grønlandske interesser i at bevare IWC kvoter for fangst af hvaler.

Der er således stor risiko for, at Grønland slet ikke vil kunne få tildelt nogen kvote under kommerciel fangst i modsætning til i dag, hvor Grønland tildeles en kvote under traditionel fangst. Bestandene omkring Grønland er for små til, at Grønland kan gøre sig forventninger om tildeling af kommercielle kvoter. Hertil kommer, at den videnskabelige overvågning, som kræves ved kommerciel fangst, vil være meget bekostelig for det grønlandske samfund.

Danmark bør ikke deltage i det af den japanske regering planlagte "normaliseringsmøde", da det reelt er et "legitimeringsmøde" med det formål at få ophæve moratoriet for kommerciel hvalfangst. Derimod bør Danmark på kommende møder i IWC-stemme for alle forslag, som støtter et fortsat moratorium og fordømme IWC partnere, som driver kommerciel hvalfangst – herunder også Japans "videnskabelige" fangster.

Jan Søndergård er politisk rådgiver i Greenpeace Norden. Ovenstående indlæg er skrevet på vegne af følgende organisationer: Selskabet til Bevarelse af Havpattedyr; Danmarks Naturfredningsforening; Dyrenes Beskyttelse; Dyrenes Venner; WSPA; WWF Verdensnaturfonden og Greenpeace.

FACEBOOK: Bliv ven med Kristeligt Dagblad

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
flexblock
flexblock
flexblock

Job på k.dk I samarbejde med Jobzonen

 1. Skoleleder til Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Oprettet den: 07-04-2014

 2. Studenterpræst søges

  Aarhus Valgmenighed

  Oprettet den: 26-03-2014

 3. Kordegn ved Sthens kirke

  Sthens kirke

  Oprettet den: 04-04-2014

 4. Børne- og ungemedarbejder

  Værløse Sogn

  Oprettet den: 16-04-2014

 5. Vil du arbejde og udvikle sammen med frivillige i KFUM og KFUK?

  KFUM og KFUK

  Oprettet den: 14-04-2014

 6. Sognepræst

  Sct. Peders Pastorat i Århus Stift

  Oprettet den: 08-04-2014

Se flere jobmuligheder
flexblock

Læs hele dagens avis

flexblock
Læs alle artikler her på siden samt i vores e-avis og apps - køb adgang for kun 79,- kroner om ugen
» Læs hele avisen her på siden samt i vores e-avis og apps: Få adgang for kun 79,- pr. uge flexblock

flexblock
container
flexblock
flexblock
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​