Grønt lys for korsfæstelser i underholdnings-tv

TV-ETIK: Realityprogrammer som Robinson Ekspeditionen vil blive mere ekstreme i fremtiden og intet vil være helligt

Serien Robinson Ekspeditionen med korsfæstelsesscenerne blev sendt sidste efterår. Programmet blev kraftigt markedsført på spektakulære billeder af de korsfæstede deltagere.  (Foto: TV3)
Serien Robinson Ekspeditionen med korsfæstelsesscenerne blev sendt sidste efterår. Programmet blev kraftigt markedsført på spektakulære billeder af de korsfæstede deltagere. (Foto: TV3).

TV-stationer må gerne korsfæste de medvirkende, som TV 3 har gjort det i "Robinson Ekspeditionen". Det viser svaret fra det britiske tv-nævn, Ofcom, som skal holde øje med etikken i blandt andet i TV 3's prorgrammer. Seerorganisationen KLF, Kirke & Medier, har klaget over TV 3's brug af korsfæstelser i "Robinson Ekspeditionen", men i en udtalelse fra Ofcom forsvarer nævnet de spektakulære scener, hvor programmets deltagere blev bundet til kors.

– Korsfæstelser har rod i historien uafhængig af religion. Programmet hentyder ikke, direkte eller indirekte, til den kristne tro, hedder det i udtalelsen fra Ofcom.

Roskildes biskop, Jan Lindhardt, er formand for folkekirkens medieudvalg og og har tidligere anklaget underholdningsprogrammets brug af korsfæstelser for at være plat ud over alle grænser.

– Det er rigtigt, at tusindvis af mennesker i antikken blev korsfæstet, men der er kun en enkelt korsfæstelse, som vi husker. Man kan derfor ikke tale om korsfæstelser som et alment torturinstrument, for der er en korsfæstelse, som har slået alle andre ud, siger Jan Lindhardt.

Cand.theol. Lars Peter Melchiorsen, der er landsformand i KLF, Kirke & Medier, er skuffet over udtalelsen fra Ofcom og sammen med den norske søsterorganisation, Familie & Medier, har han formuleret en anke, der netop er sendt til Ofcom.

– Vi havde håbet, at TV3 havde fået en næse fra Ofcom. I den kristne kultur har vi et afslappet forhold til, hvad der kan opfattes som blasfemi. Men på mig virker scenerne anstødelige. Langt de fleste af seerne bygger trods alt deres tro på en religion, hvor korset er centralt i teologien, siger Lars Peter Melchiorsen.

Ifølge medieforsker, lektor Henrik Søndergaard fra Københavns Universitet, er korsfæstelserne i underholdningsprogrammet blot en smagsprøve på, hvad seere i fremtiden vil kunne opleve af uhyrlige dyster i den såkaldte reality-genre.

– De programmer, som overlever i denne genre, er de ekstreme, som hver sæson kan fylde noget nyt på og dermed fastholde publikums interesse. Så længe man ikke frastøder, så må det gerne være ekstremt. Genren har toppet seertalsmæssigt, men den vil fortsat blive udviklet, for det er en ret billig måde at producere populært underholdnings-tv på, siger Henrik Søndergaard.

I følge biskop Jan Lindhardt understreger afgørelsen fra Ofcom, at der ikke er noget, som er helligt i underholdningsindustrien.

– Man må ikke gøre grin med kvinder, mænd, homoseksuelle eller fede mennesker, men når det gælder det religiøse, så er der intet, der må være helligt, siger Jan Lindhardt. Den tolkning er medieforsker lektor Karsten Fledelius ved Københavns Universitet uenig i.

– Scenerne fra Robinson har ikke været blasfemiske, for de rummer ikke en forhånelse af Jesus eller de kristne. Jeg ser korsfæstelserne som et udtryk for dårlig smag og et tegn på, at konceptet bag Robinson efterhånden er slidt op, siger han.

TV3 samlede i gennemsnit 416.000 seere til Robinson Ekspeditionen med korsfæstelserne, hvilket er en nedgang i forhold til tidligere, hvor der har været omkring 700.000 seere til udsendelserne. Esben Halding er egen produktionschef på TV 3 og dermed ansvarlig for Robinson Ekspeditionen. Han fortryder ikke, at han indbyggede korsfæstelser i programmet, men vil ikke oplyse, hvorvidt det nye hold af deltagere i programmet skal gennem samme prøvelse.

– Jeg afviser ikke, at vi vil lade os inspirere af hellige symboler i de nye afsnit. Det er glimrende hvis vores program kan få folk til at tage religiøse diskussioner, siger Esben Halding.

nygaard@kristeligt-dagblad.dk