Droner er nogle drønnerter

Liv i sproget

"Frem for at skabe en misforstået lighed ved at neutralisere staten, skal vi hellere gå ind i en ægte dialog med andre kulturer, ideologier og religioner og derigennem skabe os en holdning til, hvad det er for et samfund, vi ønsker at leve i," skriver Indre Missions generalsekretær Thomas Bjerg Mikkelsen.
"Frem for at skabe en misforstået lighed ved at neutralisere staten, skal vi hellere gå ind i en ægte dialog med andre kulturer, ideologier og religioner og derigennem skabe os en holdning til, hvad det er for et samfund, vi ønsker at leve i," skriver Indre Missions generalsekretær Thomas Bjerg Mikkelsen. Foto: Nils Rosenvold/ Denmark.

Spørger man i dag tilfældige mennesker, hvad en drone er, vil de fleste svare, at det er en særlig, førerløs flyvemaskine. En drone betegner således i dag oftest et førerløst, fjernstyret fly, der bruges og kan bruges både til militære og civile formål. Det amerikanske militær udvikler droner til at flyve ind i fjendeland for at bombe og dræbe eller til at spionere. Således er en drone en ny slags krigsmateriel, hvor den angribende ikke risikerer egne liv. En drone er altså en slags de rene hænders dræbemaskine, en blind og ufølsom killer.

Den førerløse flyver kan selvfølgelig også bruges til civile formål, og der er ikke tvivl om, at det er et stykke teknologi med enorme muligheder for gavnlige gerninger. Men også mulighed for nye spioneringer! Vent bare til Se og Hør og andre sladderspalters journalister får opdrættet droner til at overvåge sovekamre, de kongeliges ferier, de kendtes hvem-er-med-hvem, hæveautomaterne og ministres mindste bevægelser. Så skal vi se drone-journalistik! En drone behøver ikke være større end en flue. Udstyret med brod af kameraer og lytteudstyr! Den kan passere et nøglehul. De vil flagre som sommerfugle og stikke som bier!

LÆS OGSÅ: To brødre kæmpede på hver sin front

Droner, de små, førerløse fly, er dog også et aldeles uskyldigt og sjovt stykke legetøj for børn, mest drenge tror jeg, i alle aldre. De ser salige ud, disse nørder, der står med styrepaneler og leder slaget om England eller hvad det nu er for en leg.

Men en drone var noget andet. Sådan er det med ord. De kan pludselig blive besat af nye betydninger, tage nye førerskaber, om man vil. Før i tiden og det er næppe mere end 20 år siden ville ingen tænke på den slags maskiner, men formentlig først og fremmest på en anden flyver, nemlig en hanbi.

En hanbi er en drønnert. Den udvirkes af dronningen på en særlig måde som et slags overskudsfænomen i forhold til de titusinder af arbejdsbier, der er skabt til at bestille noget. En drone har derimod kun et formål her i livet. Find en dronning og befrugt hende! Når det er sket, så ud af vagten med ham. De fleste droner, der ikke får befrugtet en dronning, er helt værdiløse, ubrugelige. Det er ikke mærkeligt, at mange forfattere har brugt billedet om unge mænd, der ikke var til nogen nytte. Blicher kan således et sted håne en ung adelsmand ved at kalde ham en drone og en som Honning slikker vel, men samler ej.

Ordet drone kommer oprindeligt af et græsk ord, thronax, og et ord fra sanskrit, druna, der betød en brummer eller noget, som brummer. Det er kommet til dansk fra plattysk, hvor ordet ligeledes betød brumme. Ordet er i øvrigt i slægt med verbet drøne. Der er da også en moderne betydning af drone inden for musik, som betyder en tone, der som ledsager til en melodistemme holdes konstant i lang tid, jævnfør orgelpunkt.

Dronerne var jo de unyttige bier, som blot brummede rundt og var unyttige. De har har haft folkelige navne som sværmebier, liggebier eller vandbier, og det er navne, som er brugt mange gange i overført betydning om mænd, der altså har været nogle sværmere uden nytte. Og som nok har luret efter en dronning!

I dag er dronerne blevet nyttige. Slut med at sværme nytteløst, nu er de førerløse hanner blevet potente og målsøgende.