Et symbol på liv og lykke i 10 år

I næste uge er det 10 år siden, kronprinsparret blev viet. Kongelig konfessionarius Erik Norman Svendsen opfordrede parret til at glæde sig over, at de har fundet hinanden. En ny bog fortæller historien om ægteskabets første 10 år

Et symbol på liv og lykke i 10 år
Foto: All Over Press.

Det var en dag med megen venten. På en maj-dag, som var mere overskyet, end man kunne have håbet, var København på den anden ende. Omkring 100.000 mennesker var stimlet sammen i det indre København for at komme tæt på kronprins Frederik og hans tilkomne. Inde i Københavns Domkirke nåede mange af bryllupsgæsterne at vente i mere end en time, inden vielsen begyndte.

Fra pressepladserne øverst oppe i kirken kunne den store gruppe af inden- og udenlandske journalister og fotografer bevidne, hvor livligt der blev talt sammen på bænkerækkerne blandt de indbudte, men lidt før klokken 16 blev der helt stille i kirken, da en smilende dronning Margrethe trådte ind i kirken arm i arm med prins Henrik. Og så var det atter tid til at vente. Hele 10 minutter gik der, inden den kommende kronprinsesse nåede kirken i Nørregade. Flere tusinder borgere havde ventet i gaden og brød ud i spontan jubel, da bilen med Mary Donaldson og hendes far, John Donaldson kørte frem til den røde løber ved kirken. Københavns Drengekor, ledsaget af barokensemplet ”Concerto Copenhagen”, satte i med Hndels ”Zadok the Priest” som en storladen, musikalsk optakt til det kongelige bryllup. Og så skete det: Tåren. Da kronprins Frederik, som havde ventet længe i domkirkens kor så sin brud, fik han blanke øjne. Siden var det tåren, som blev hvisket om blandt journalisterne og skrevet om.

Onsdag den 14. maj er det 10 år siden, at Danmark fik et kronprinspar. Normalt er det kobber- og sølvbryllupper, der fejres som mærkedage for ægtepar, men de 10 år er anledning til journalisten Helle Bygums bog ”10 år. Kronprinsparrets 10 års bryllupsdag”, som er en rejse med mange billeder og lidt færre ord gennem parrets 10 års ægteskab, børnene, deres dagligliv og det officielle liv med rejser og pligter.

Det var kongelig konfessionarius Erik Norman Svendsen, der dengang var Københavns biskop, som viede parret, mens 182 millioner tv-seere fulgte med. Og når man her 10 år efter bladrer gennem Helle Bygums bog om de første 10 år med kronprinsparret, kan man passende genkalde sig biskoppens ord til brudeparret, som indkapsler noget af den popularitet, parret siden har været omgivet af.

”I er et symbol på liv og lykke, ungdom og kærlighed. Vi får på en måde alle del i jeres åbenlyse livsglæde og lykke, når vi følger med i begivenhederne i dag.

Derfor er forventningerne til dette bryllup så store, og derfor tager vi alle store som små del i glæden.”

Kronprinsparret er blevet en børnefamilie, som runder børnenes dag af med et fadervor. De forlod kirken den maj-dag for snart 10 år siden med en biskoppelig opfordring til at nyde og glæde sig over, at de havde fundet hinanden. Da parret for nogle år siden blev interviewet om deres ægteskab, var de enige om, at en af styrkerne ved deres forhold er, at de tør være sig selv.

Kronprins Frederik har sagt, at han på deres bryllupsdag var bevidst om, at dagen ikke skulle overskygges af, at det var en offentlig begivenhed, som tiltrak sig international medieopmærk-somhed.
Kronprins Frederik har sagt, at han på deres bryllupsdag var bevidst om, at dagen ikke skulle overskygges af, at det var en offentlig begivenhed, som tiltrak sig international medieopmærk-somhed. Foto: All Over Press
Kronprinsparret var på en officiel rejse til Chile i 2013.
Kronprinsparret var på en officiel rejse til Chile i 2013. Foto: All Over Press
Kronprinsparret er med deres fire børn til julekoncert i Christianskirken i København i december. Fra venstre ses prins Vincent, 3 år, prinsesse Isabella, 7 år, prinsesse Josephine, 3 år, og prins Christian, 8 år.
Kronprinsparret er med deres fire børn til julekoncert i Christianskirken i København i december. Fra venstre ses prins Vincent, 3 år, prinsesse Isabella, 7 år, prinsesse Josephine, 3 år, og prins Christian, 8 år. Foto: All Over Press