Barenboim i Berlin, Luther i Wittenberg

Tag med Kristeligt Dagblad og Unitas Rejser til Berlin den 5.-9. oktober 2014. Med som rejseleder er Kristeligt Dagblads musikanmelder, Peter Drrfeld

Kurfrstendamm er Berlins store handelsgade. Den er beliggende i bydelen Charlottenburg-Wilmersdorf og strækker sig over 3,5 kilometer.
Kurfrstendamm er Berlins store handelsgade. Den er beliggende i bydelen Charlottenburg-Wilmersdorf og strækker sig over 3,5 kilometer. . Foto: Unitas Rejser.

Kristeligt Dagblad byder velkommen til en busrejse til det kosmopolitiske Berlin med en heldagsudflugt til Lutherstadt Wittenberg. Her er man allerede i gang med at forberede sig til 500-året for Reformationens gennembrud: Den 31. oktober 1517 slog Luther sine 95 teser op på porten til Slotskirken og ændrede dermed historiens gang.

Vi bor i Berlin tilpas centralt til, at en række af storbyens seværdigheder ligger inden for gåafstand: Brandenburger Tor, Rigsdagen, Fried-richsstrasse med de mange attraktive forretninger heriblandt Dussmann Kultur-kaufhaus, Unter den Linden, Holocaust Memorial og en række andre spændende bygninger. Der bliver desuden gennemført en byrundtur i bus, så vi også kan se, hvad der gemmer sig længere ude. I Berlin retter vi især fokus mod historien, ikke mindst den nyere del af den, som jeg kender fra mit virke som historielærer, besøg i Berlin og via mit oversættelsesarbejde med Roger Moorhouses ”Berlin i krig” og Anne Applebaums ”Jerntæppet”.

Vi kommer også til at møde den klassiske musik på højeste niveau. I Staatsoper skal vi opleve Puccinis ”Tosca” med ingen ringere end Daniel Barenboim som dirigent. Tos-ca er et af operahistoriens mest helstøbte mesterværker, og jeg vil gøre mit bedste for, at alle bliver ”klædt på” til denne forestilling. Der bliver også lejlighed til et besøg i Berliner Philharmonie, hvor vi skal overvære en af de populære lunchkoncerter.

Vi kommer til at beskæftige os intensivt med Luther og Reformationen på denne rejse. I Wittenberg, en god times kørsel syd for Berlin, ligger Luther-stederne som perler på en lidt over en kilometer lang snor. De strækker sig fra Lutherhaus, hvor vi skal have en rundvisning og efterfølgende begynde vores vandring, der ender ved Slotskirken med den historiske port.

Vi går nøjagtig den samme rute som ved sørgetoget ved Luthers begravelse den 22. februar 1546 efter at have set og hørt om Luthers liv og virke i det righoldige museum i Lutherhaus. På rejsen vil der være Luther-indslag undervejs i bussen og andetsteds med glimt fra Luthers gribende karriere som munk, teolog, bibelprofessor, salmedigter og en uhyre produktiv forfatter. Og deltagerne slipper ikke for at høre og gerne tage stilling til ”dagens Luther-citat”.

Jeg har siden august 2011 været musikanmelder ved Kristeligt Dagblad og har kunnet glæde mig over mange positive reaktioner fra læserne. Jeg brænder for både opera, musik og Martin Luther og glæder mig meget til både rejsen og selskabet.

Der er mange seværdigheder i Berlin, blandet andet Deutscher Dom.
Der er mange seværdigheder i Berlin, blandet andet Deutscher Dom. Foto: Unitas Rejser