Digital førstehjælp til småbørnsforældre

Markedet for apps til babyer og gravide er vokset massivt. Man kan få apps, der tæller minutterne mellem hver ve, apps, der minder om det næste jordemoderbesøg og utallige andre mere eller mindre brugbare digitale hjælpemidler

Digital førstehjælp til småbørnsforældre

Hjælp! Hvorfor løber mælken ikke til? Hvornår skal den lille vaccineres? Hvad gør man med en rød numse?

Der er mange spørgsmål, når man bliver forældre for første gang, og der er da også udgivet talrige velinformerende foldere, opslagsværker og småbøger om, hvordan man skal passe og pleje sit barn det første år. Men tiden er ved at løbe fra opslagsværkerne på reolen.

I dag søger flere og flere unge forældre nemlig svar i den digitale verden, når de er i tvivl. Her er der uanede muligheder for at finde viden og købe sig til smarte hjælpemidler i form af apps, digitale kalendere, spil m.m.

Men hvilke apps er de bedste?

Her kommer et par gode bud:

Gravid er en app, der forbereder kommende forældre på graviditetens forløb, fødsel og barsel. Appen er udviklet i samarbejde med blandt andre Jordemoderforeningen og giver forældre mulighed for uge for uge at følge med i det ufødte barns udvikling og giver råd om sundhed, babyudstyr, amning og meget mere.

Graviditetskalenderengiver mulighed for at følge graviditeten uge for uge i billeder og tekst. Man kan skrive sine egne noter undervejs og indtaste vægt og mål. Appen er udviklet af jordemoder Camilla Gry Temmesen og kan også købes i bogform.

Fødsels-hjælperen har næsten al den information, som kommende forældre kan få brug for, når tiden nærmer sig. Appen er blandt andet udstyret med en ve-beregner, der kan hjælpe med at holde styr på veerne i den første del af fødslen, og en række gode råd til pårørende, der skal agere fødselshjælpere. Denne app er også udviklet af jordemoder Camilla Gry Temmesen.

Min baby er en slags digital sundhedsplejerske, som først og fremmest formidler Sundhedsstyrelsens råd og vejledning. Der er desuden et babyleksikon og en dagbog. Appen er udviklet af blandt andre Jordemoderforeningen og sender push-beskeder, når det er tid til lægeundersøgelser, vac-cinationer og nye vitamin-tilskud.

AmmeVen hjælper dig med at huske, hvornår du sidst amme-de, og hvilket bryst du sidst ammede med. Appen indeholder en amme-logbog samt en huskefunktion, der minder dig om d-vitamindråber og næste tidspunkt for amningen.

Der findes tusindvis af andre apps, der er udviklet til at hjælpe forældre sikkert fra start. Nogle lover at få baby til at falde i søvn, andre guider mødre igennem knibeøvelser.

Inden man shopper løs i app-butikken, skal man dog være opmærksom på en række ting, siger jordemoder Anne-Mette Schroll.

Hun anbefaler, at man er meget bevidst om, hvem der har udarbejdet den pågældende app og hvilke kommercielle interesser firmaet måtte have:

”Men det allervigtigste er, at man som forældre ser de mange apps som et supplement. For den viden og hjælp, man får via en given app, bør ikke stå alene, og er man som forældre det mindste i tvivl, skal man altid kontakte sin egen læge eller jordemoder,” siger jordemoder Anne-Mette Schroll.