En bænk viderefører Havels budskab

En såkaldt Vaclav Havel-bænk skal videreføre den tidligere tjekkiske præsidents budskab om tolerance, dialog og kærlighed. Fem byer i verden har allerede en Vaclav Havel-bænk, og flere er på vej til at få en

En Vaclav Havel-bænk er i virkeligheden to stole med hjerter på og et bord, hvorigennem vokser et lindetræ, som er Tjekkiets nationaltræ.
En Vaclav Havel-bænk er i virkeligheden to stole med hjerter på og et bord, hvorigennem vokser et lindetræ, som er Tjekkiets nationaltræ. . Foto: Ota Tiefenböck.

Den tjekkiske hovedstad, Prag, og den sydtjekkiske by Ceske Budejovice er de seneste to byer, som har fået en såkaldt Vaclav Havelbænk. Bænken består i virkeligheden af to stole, dekoreret med hjerter, sat til et rundt bord, hvorigennem vokser et lindetræ, som er Tjekkiets nationaltræ.

Bænken skal ifølge initiativtagerne symbolere mulighed og behov for dialog mellem mennesker. Vaclav Havel-bænk er et hele verdens projekt, initieret af den tjekkiske ambassadør i USA, Petr Gandalovic, og kunstner Borek Sipek, og formålet er at viderebringe Vaclav Havels demokratiske budskab.

Vaclav Havel Bibliotek i Prag, hvis formål er at dokumentere og formidle Vaclav Havels værker og budskab, står for den praktiske del af projektet og for markedsføringen af bænken. Bibliotekets direktør, Marta Smolikova, er ikke i tvivl om, at bænken er helt i Vaclav Havels ånd og er en smuk måde at formidle Vaclav Havels budskab på.

”Den peger på muligheden for en dialog, som er noget, Vaclav Havel altid gjorde opmærksom på. At det er vigtigt at tale sammen, at det er vigtigt med en demokratisk dialog. Det er værkets hovedsymbol, siger Marta Smolikova til Tjekkisk Radio.

Bibliotekets ambition er at skabe et helt net af byer over hele verden, hvor Vaclav Havel-bænk skal være symbol på de demokratiske værdier og på nødvendigheden af en dialog mellem mennesker. Biblioteket er i fuld gang med at finde nye byer. Marta Smolikova vil ikke oplyse, hvor den næste bænk vil blive opført, men rygterne i den tjekkiske presse peger på Israel som det næste land. På nuværende tidspunkt findes bænken, ud over i de to tjekkiske byer, også i Washing-ton, Dublin og Barcelona.

Marta Smolikova understreger, at der ikke eksisterer et konkret antal bænke, som biblioteket ønsker at installere.

”Vi har ikke nogen øvre grænse. Det er samtidig heller ikke vores mål at installere bænkene hvor som helst. Vi leder efter steder, som virkelig ønsker at have en Vaclav Havel-bænk,” siger hun til den tjekkiske avis Lidovky og tilføjer, at biblioteket i øjeblikket er i forhandling med universiteterne i Oxford og Bruxelles.

Den første Vaclav Havel-bænk, som i engelsktalende lande bliver kaldt for ”Vaclav Havel Place” blev installeret i Georgetown University i Washington i oktober 2013 under overværelse af Havels nære ven, den tidligere amerikanske udenrigsminister Madeleine Albright, som selv er af tjekkisk afstamning. Og Madeleine Albright er ikke den eneste af Havels venner, som glæder sig over initiativet. En af dem er også den tjekkiske katolske præst, god ven af Vaclav Havel og seneste modtager af Templeton-prisen, Tomas Halik.

”Bænken symboliserer en vilje til at sætte sig ned og tale sammen. Det er det absolut vigtigste budskab fra Vaclav Havel, at selvom vi kan have forskellige holdninger, have forskellig politisk orientering, forskellig tro, er det enormt vigtigt, at vi kan sætte os ned ved samme bord, tale sammen og sammen lede efter sandheden,” siger Tomas Halik ifølge tjekkiske medier.

Kunstneren Borek Sipek, som har designet bænken, mener, at ordet ”bænk” er en smule forkert, men det mener han ikke betyder så meget.

”På en bænk sidder folk ved siden af hinanden og kigger frem. Her er det to stole, således at de mennesker, der sidder i dem, kan se hinanden i øjnene og føre dialog,” siger Borek Sipek til Lidovky.