En kartoffelsalat til 50.000 dollars

En ung amerikaner bad internetbrugere om 10 dollars til at lave en kartoffelsalat. Indtil videre har han fået 50.000

Zack Brown har aldrig lavet en kartoffelsalat. Nu har han fået 50.000 dollars til at gøre forsøget.
Zack Brown har aldrig lavet en kartoffelsalat. Nu har han fået 50.000 dollars til at gøre forsøget. . Foto: Scanpix.

Det var ment som en spøg, da den 31-årige amerikaner fra Ohio Zack Brown bad om hjælp til at finansiere tilberedningen af en kartoffelsalat. Det gjorde han torsdag den 3. juli på den verdensomspændende crowfunding-hjemmeside kickstarter.com, hvor man kan bede om økonomisk støtte til projekter. Platformen er primært henvendt til iværksættere, filminstruktører, forfattere og lignende, så Zack Brown havde ikke regnet med mere end et beskedent beløb fra venner og bekendte.

Men så indtraf det internetfænomen, der kaldes viralitet. Hans opslag blev delt på de sociale medier, og inden længe var der tikket donationer ind fra tilfældige brugere for flere tusinde dollars. Og det gør der stadig. Det er nemlig først den 2. august, der er deadline på donationer til kartoffelsalatprojektet, der i skrivende stund har modtaget 49.731 dollars svarende til 272.730 kroner.

”Jeg er så overvældet af internettets fantastiske kraft. Jeg er beæret over at være i denne situation,” siger han til ABC News i USA.

Da donationerne begyndte at tage fart, indførte Zack Brown diverse bonusser. Giver man 10 dollars, får man lov at være til stede i køkkenet, når han laver sin i øvrigt første nogensinde kartoffelsalat. Giver man mere end 110 dollars, får man en opskriftsbog, en T-shirt, en kasket, og ikke mindst får man lov at smage kartoffelsalaten.

Til internetmediet Business Insider siger Zack Brown, at retningslinjerne hos kickstarter.com forbyder ham at give pengene videre til et velgørende formål. Han planlægger dog, at pengene skal bruges til noget ”godt”.

Han arbejder nu på at arrangere en ”enorm” kartoffelsatatfest i Columbus, Ohio i weekenden op til Labor Day (arbejdernes mærkedag, red.) den 1. september.