På havebesøg med Oda

Med autocamperen Oda er Bjarne Nielsen Brovst kørt ud i landet for at besøge en række af landets fineste haver

Jo, vi er et privilegeret havefolk.Tegning: Kræsten Krum Byskov
Jo, vi er et privilegeret havefolk.Tegning: Kræsten Krum Byskov.

I sidste uge havde vi besøg af den nærmeste familie i vor have på Rude Strand ved Aarhusbugten. De skulle se vore nyklippede buksbomlabyrinter. Nu trængte vi selv til at komme på havebesøg.

Heldigvis skulle jeg til Vestjyllands Højskole, som ligger i Velling direkte ud til Ringkøbing Fjord.

Det var et ugekursus, hvor Johannes Møllehave skulle fortælle om H.C. Andersen, og jeg om livshistorier og livsglæde, blandt andet om Lise Munk.

Så vi pakkede Oda, vores trofaste autocamper siden 2007, og glædede os til at møde Møllehave og dertil kombinere det med et par havebesøg. Det er en sommerglæde.

Oda er opkaldt efter min mor, der nødig tog ud at rejse. Bilen pakkede vi med havebøger, foredragsbøger, mad og drikke, dyner og puder og så af sted. Hen over Jylland gennem Herning, Videbæk og Vedersø.

Vedersø Præstegård var vort første besøg. Til Lise Munk og haven i Vedersø er jeg kommet siden 1968 og for alvor næsten hver måned siden 1979, hvor Lise Munk og jeg skrev vores første bog sammen, ”Livet i Vedersø Præstegård”.

Siden blev det til en halv snes bøger mere. Ingen var en bedre haveundviser end Lise Munk.

Præstegårdshaven er en kæmpe have, der går helt ned til Nørresø. Gamle træer, bøg, eg, røn og hassel. Vedbend og hyld. På mange måder en vild skovhave, men med fremkommelige skovstier ud til skov og mark.

Naturligvis med den blå anemone om foråret og ikke mindst korbær (Rubus caesius), som Gudrun og jeg i 1990'erne fik lov at få nogle buske med hjem af.

Nu fylder de et stort bed i skovhaven her på Nordgården og er plantet videre i et nyt bed. Planten er en ret invasiv art, men er velegnet til skov- og surbundsbed.

Der burde laves en bog engang, der hedder ”Højskolernes haver”. Igennem årene er jeg kommet som foredragsholder på blandt andre Askov, Rødding, Ryslinge, Rude, Odder, Nørre Nissum, Rønde, Vrå, Hadsten, Silkeborg, Testrup, Rønshoved, Jaruplund og Egmont Højskole. Der er simpelthen så meget historie ved de enkelte højskolers haver. Træer plantet af den personlighed, labyrinter skabt af den forstander. På Vestjyllands Højskole er det kombinationen af fjord og have ganske som på Rønshoved og Nørre Nissum. Havet ved Rude Seniorhøjskole og Egmonthøjskolen. Jeg elsker de besøg og kommer altid i god tid med Oda. Vi sover der om natten, lytter til bølgerne og de gamle træers fortælling som det, Johannes Møllehave forleden fortalte om sin ”nye” præstegård på Langeland. Tak, Johannes!

Da vi kørte hjem i Oda et par dage senere, måtte vi op til Anne Justs have i Hune. Et besøg, vi gør hvert eneste år.

Hvad Anne Just (1949-2009) og hendes mand, arkitekten Claus Bonderup, har skabt af en have der, siden de påbegyndte projektet i 1991, er enestående.

Anne Just kendte jeg fra min ungdom i Aalborg fra midten af 1960'erne. Haven er 7340 kvadratmeter stor med små, smalle stier, drivhuse og atelier med Anne Justs blomstermalerier af en sjælden skønhed.

Haven blev anlagt på en gold sandbund, men et intenst gødningsarbejde gennem årene har gjort haven på Postbakken 4, Hune ved Blokhus, til en gribende oplevelse hvert eneste år. Haven er en andagt, der rammer sjæl og sind.

Du kan gå ind på www.annejust.dk og se åbningstiderne fra april til den 1. oktober. Og der kommer mange mennesker. Jeppe Urban er den daglige leder af haven, og der går ikke en uge, hvor der ikke er særlige arrangementer. I denne uge er det vores rosenekspert af de bedste, Knud Petersen fra Harlev, der viser rundt.

Jo, vi er et privilegeret havefolk.