Solid salat til sommerdage

På varme sommerdage kan en robust Cobb-salat gøre det ud for et måltid

.

En sen aften i 1937 gik Bob Cobb, ejeren af den travle Brown Derby-restaurant i Hollywood i Los Angeles, på rov i køkkenet.

Han gjorde, som sultne natteravne ofte gør, og hev dit og dat ud af det enorme køleskab: et iceberghoved, noget brøndkarse, en avocado, romainesalat, tomater, lidt purløg, et koldt ristet kyllingebryst, et hårdkogt æg.

Han snuppede et par skiver nystegt, sprød bacon fra en forbipasserende kok og begyndte at hakke.

Og sådan blev Cobb-salaten ifølge legenden født. Opfindelsen var så god, at den kom på menuen på Brown Derby, hvor den blev en højtelsket favorit blandt glamourøse stamgæster såsom Hollywoodmogulen Jack Warner, der angiveligt jævnligt sendte sin chauffør i byen efter en beholder af den livsalige salat.

Brown Derby-restauranten eksisterer ikke længere, men Cobb-salaten blev hurtigt en amerikansk klassiker, der er på menuen i mere eller mindre heldige udgaver på såvel Michelin-restauranter som fastfoodkæder i hele USA.

På trods af Cobb-salatens simplicitet kan den være en kønsløs oplevelse, hvis ikke råvarerne er friske og modne.

Jeg har fået både kønsløse udgaver lavet af hårde, blege tomater, industrielle bacontern og iskolde æg. Og jeg har fået liflige versioner, hvor lun ristet kylling, blød avocado, sprød grøn salat og skarp blåskimmelost går op i en smuk enhed.

Nogle af de bedste udgaver fås i Cobb-salatens hjemland, det solbeskinnede Californien, hvor grøntmarkederne året rundt bugner af solmodne tomater, avocadoer og salater.

I koldere klimaer som det danske er tiden til at afprøve den californiske kreation bedst netop nu, hvor mange af råvarerne er i sæson, og dagene er så varme, at en salat snildt udgør det for et måltid især en salat, der som Cobb'en er tilstrækkelig robust til at tilfredsstille både sultne mænd og sultne damer.

Det kan også være en lejlighed til at genopdage den runde, bleggrønne iceberg, der i visse toneangivende madkredse er blevet en salatparia, skubbet til side af mere moderne og aromatiske sorter såsom rucola, lollo rossa, radicchio og hjertesalat. Iceberg er dejlig retro, og dens høje vandindhold læsker i hedebølgetider.

Den er begyndt at dukke op på trendy restauranter i USA og må være skæbnesbestemt til en dag at få en tilbagekomst også i Danmark.

Denne klassiske version af Cobb-salat er fra det amerikanske gourmetmagasin Saveur, der baserer den på en opskrift i kogebogen ”The Los Angeles Times California Cookbook” fra 1981.

Dressing:

1 dl rapsolie

0,4 dl ekstra jomfru olivenolie

0,4 dl rødvinseddikke

1/2 spsk. friskpresset citronsaft

1/2 tsk. sennepspulver

1/4 tsk. worcestershire sauce

1 knivspids sukker

1/2 presset fed hvidløg

Salt og friskkværnet sort peber

Salat: 
 
1/2 hoved icebergsalat, skåret i strimler

1/2 romainesalat, hakket

1/2 bundt brøndkarse, hakket

75 gram blåskimmelost, smuldret

6 skiver bacon

3 hårdkogte æg, pillet og skåret i skiver

2 mellemstore modne tomater, hakkede

2 kyllingebryster

2 avocado, pillet, udstenet og skåret i store tern

2 spsk. purløg, hakket

Salt og friskkværnet sort peber