En phisher fisker på nettet

Fiskere er ikke, hvad de har været. Nu arbejder de ikke bare med net men på nettet.

En phisher er en identitetsrøver, der stjæler dine oplysninger fra internettet.
En phisher er en identitetsrøver, der stjæler dine oplysninger fra internettet. Foto: Berliner Verlag / S. Steinach.

Phishing er en ubehagelig, moderne form for forbrydelse. Phishing, der udtales ligesom det engelske fishing, knytter sig til internettet. Det er en form for bedrageri, hvor computerbrugere narres til at afsløre personlige eller økonomiske oplysninger via falske e-mail, falske netsteder eller fuppede hjemmesider, der er opfundet til lejligheden. Når først phisheren har fat i dine personlige oplysninger, cpr-nummer, kontonumre, adgangskoder med videre, så er han/hun dig! Så bemægtiger han sig din sjæl. ”Faust” og H.C. Andersens ”Skyggen” har ikke været fortalte forgæves. En phisher er en sjæle- eller identitetsrøver. I 1800-tallet gyste læserne over frygtelige historier om identiteter, der blev forvandlet til skygger eller overtaget af mørkets eksistenser. Nu er det virkelighed på internettet. Du kan blive udsat for phishing, ædt op af nettets skygger, frataget din egen identitet.

Der kører ellers en gammel dansktopslager i hovedet på mig, der handler om at tage en gammel sweater på, lade skægget stå og ”ta me' ud og fisk”. Det skulle være lykken! Men Ak! Fiskere er ikke, hvad de har været! Nu arbejder de ikke bare med net, men på nettet! Kroge lurer med tilsyneladende velkendte hjemmesider som madding. Vi lokkes til at logge på. Vogt jer, den store phisher vil have din sjæl. Bid ikke på! Du lokkes i en ruse og kommer ud som en flået fladfisk.

Phishing eller phisher blev registreret af Dansk Sprognævn i 2004. Ordet kommer fra engelsk, hvor det opstod i 1996 som alternativ stavemåde af fishing. Det er altså et af de særlige slang- eller fagudtryk, som knytter sig til computerverdenen, og der er faktisk en særlig tradition for at computerhackere ændrer f til ph i visse ord, så vi har at gøre med et rigtigt lusket ord, der som sagt henviser til forsøg på at fiske oplysninger fra troskyldige brugere. Der er en sproglig tradition for at snyd og bedrageri jævnføres med fiskeri. Sjælefiskere er eksempelvis sleske prædikanter, der trækker vod blandt ubefæstede sjæle.

Moderne teknologi skaber nye typer af forbrydelser! Nu er det ikke blot guld, gods og penge, der stjæles, men identitet. Haps! Du er kroget! Uden cpr-nummer findes du ikke som andet end en sølle sild uden sjæl i verdenshavet.

En phisher er altså en internetsvindler, der ved hjælp af for eksempel falske e-mails kaster sin snøre ud på nettet for at franarre troskyldige brugere personlige oplysninger. Bider man på, står bankkontoen i fare for overfiskning. Det er jo altid os, småtorsk og sild, der betaler gildet, når den økonomiske kriminalitet trækker vod. Vi har længe skullet forsvare os med firewalls og andre missilskjolde mod spam, hacking, virus, nu phisher slynglerne, når de søger at kroge vore personlige oplysninger.

Jeg synes nok, at begrebet om at tage med ud at fiske har fået en ny betydning, hvis man går ud på nettet og phisker. Det går ikke længere blot at lade skægget stå og tage en gammel sweater på, man må stå evig vagt om sine netsteder, så rovphisherne ikke trawler sjæl og konto.