Glitrende morild i augustnatten

Morild er alger, som eksploderer i millioner af små lysvæld, når vandoverfladen brydes

Morild er fluorescerende alger, der bringes til live og eksploderer i milioner af små lysvæld, når vandoverfladen brydes.
Morild er fluorescerende alger, der bringes til live og eksploderer i milioner af små lysvæld, når vandoverfladen brydes. . Foto: Scanpix.

Det ligner ren magi, når morilden indtager de danske kyststrækninger og trækker et tæppe af irgrønne og dyblå stjerneskud over det natsorte hav. Der er dog intet overnaturligt ved fænomenet. De sælsomme og selvlysende bølgeskvulp er nemlig fluorescerende alger, der bringes til live og eksploderer i milioner af små lysvæld, når vandoverfladen brydes. Og denne august er der særligt gode chancer for at opleve de magiske mikroper danse på bølgetoppene. Sommeren har været så varm, at algen der går under den latinske betegnelse Noctiluca Scintyllans har haft mulighed for at suge sollys til sig i så rigelige mængder, at den for alvor kan gøre væsen af sig. Samtidig har de varme vandtemperaturer givet de bedste betingelser for algens dannelse og vækst.

Det er dog ikke nok blot at tage opstilling i vandkanten og afvente lysshowet, for så kommer man til at vente forgæves. De små planter skal aktiveres eller vækkes til live, om man vil før de begynder at glimte og glitre. Man skal altså være klar på en tur i det kølige nathav for at se vandoverfladen blusse op i de mest overvældende grønne og blå nuancer, når kroppen bryder vandoverfladen. Alternativt kan man selvfølgelig nøjes med et par stenkast eller lidt pirken i vandkanten for et enkelt aquamarint lysglimt eller to. I midten af august vil det desuden være muligt at se både stjerneskud i hav og på himmel, når den store meteorsværm Perseiderne kulminerer natten mellem den 12. og 13. august. Op mod 100 stjerneskud forventes sværmen at trække med sig. De springende stjerner vil være mest synlige omkring de østlige himmelstrøg nær stjernebilledet Cassiopeia.